Kultura

BOGATA PONUDA Evo što vas ove godine očekuje u Noći muzeja!

BOGATA PONUDA Evo što vas ove godine očekuje u Noći muzeja!

Ove godine u sklopu manifestacije Noć muzeja koja će se obilježiti u petak, 27. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći, pripremljen je bogat program s koncertima, izložbama, predavanjima, radionicama i drugim zanimljivim sadržajima.

 

Program Doma Marina Držića

BOGATA PONUDA Evo što vas ove godine očekuje u Noći muzeja!
U 2017. godini Dom Marina Držića će nizom raznovrsnih programa obilježiti 450 godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića kojima se želi ukazati na činjenicu kako je to jedinstvena prilika kako bi se u potpunosti ispunila vizija i misija ove ustanove u kulturi Grada Dubrovnika te omogućilo svakom posjetitelju što bolji uvid u živopisnu biografiju hrvatskog književnika Marina Držića i predočio život renesansnog Dubrovnika. Tijekom manifestacije Noć muzeja 2017. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan.
U Noći muzeja 2017. na sve artikle iz muzejske suvenirnice Doma Marina Držića odobravamo popust od 30 posto.

18:30 – 21.00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe

19:00-01:00 Otvorenje izložbe „U traganju za renesansom – staklo iz arheoloških istraživanja na dubrovačkom području
Izložba predstavlja predmete od stakla koji su pronađeni tijekom arheoloških iskapanja na različitim lokalitetima u povijesnoj jezgri Dubrovnika i dubrovačkog područja. Poseban naglasak stavljen je na predmete iz razdoblja renesanse (15. i 16. stoljeće) što je vrijeme tzv. “zlatnog doba Dubrovnika” i ekonomskog, trgovačkog, znanstvenog, umjetničkog i svakog drugog procvata. To je ujedno doba Marina Držića koje je Domu Marina Držića najzanimljivije. Koncepcijski, nakon što je Dom Marina Držića postavio temelje bavljenju Držićem kao temom (likovnom, književnom, znanstvenom – izložbama, promocijama, radionicama, predstavljanjima knjiga itd.), napravio je korak dalje u promišljanju Doma Marina Držića kao muzeja književnosti (dubrovačka književnost kao izvor nacionalne književnosti i hrvatskog standardnog jezika) i nastavio s bavljenjem kontekstom Držićeva vremena, njegovih suvremenika, kulture življenja i slično. Ova izložba predstavlja upravo jedan takav kulturološki doprinos poznavanju Držićeva vremena jer nas, kroz predmete od stakla, upoznaje s obrtničkim prilikama, trgovačkim vezama i kulturi svakodnevice – življenja u kući u Dubrovniku.

Građa koja će se predstaviti na ovoj izložbi predstavlja vrhunske predmete umjetničke, znanstvene i svakodnevne primjene i po prvi put će biti prikazana dubrovačkoj publici, nakon čega će biti predstavljena i u drugim gradovima. Cilj izložbe je uspostaviti konekstualnu sponu s Držićem kao stvarnom osobom, čovjekom koji je bio ovisan o prostoru u kojem se nalazio, koji je predmete prikazane na ovoj izložbi redovito koristio, čiji se ambijent življenja i vremensko razdoblje nastoji rekonstruirati ovim projektom.

Autor izložbe: Nikolina Topić

19:30-22:00 Kušajte delicije iz Držićevog doba – autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje.

 

Program Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik

BOGATA PONUDA Evo što vas ove godine očekuje u Noći muzeja!

 

Bogat program pripremio je i Prirodoslovni muzej.

18:00 – 18:30 sati
Čudesni svijet noćnih leptira / PREDAVANJE
Znate li što su to noćni leptiri i kako ih prepoznati? Kako se noćni leptiri pronalaze u tami i zašto dolijeću na svjetlo? Koliko ih živi u svijetu, a koliko u Hrvatskoj? Čime se hrane i kako preživljavaju zimu? Noćni leptiri vrlo su velika i raznolika skupina kukaca u koju spada preko 95% svih poznatih leptira. Ako vas zanimaju odgovori na sva ova i još mnoga druga pitanja te želite saznati više o čudesnom svijetu noćnih leptira svakako posjetite predavanje u sklopu Noći muzeja.

18:30 – 18:45 sati
Kviz znanja
U kvizu znanja sudionici će pokazati svoje znanje o noćnim leptirima, a najuspješniji će biti nagrađeni.

18:45 – 20:30 sati
Raširimo krila šarenilom boja / RADIONICA
Raširimo krila šarenilom boja je edukativno – kreativna radionica u kojoj će se djeca svih uzrasta moći kreativno izraziti, osmisliti i ukrasiti papirnata krila te se pretvoriti u šarene leptire.

19:30 sati
Lepidoptera / IZLOŽBA
Posjetitelji izložbe „Lepidoptera“ imati će priliku vidjeti nove primjerke iz Zbirke kukaca Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i upoznati se s bogatom faunom dnevnih i noćnih leptira dubrovačkog područja. Prikupljanje novih primjeraka započelo je 2015. godine i do sada je na području Dubrovačko – neretvanske županije prikupljeno ukupno 400 primjeraka. Autori izložbe su Ana Kuzman i Toni Koren.

20:30 – 21:00 sati
Leptiri Dubrovačko-neretvanske županije / PREDAVANJE
Na području Dubrovačko-neretvanske županije susrećemo veliki broj različitih staništa, od delte rijeke Neretve na sjeveru, preko krškog dubrovačkog zaleđa, ravnog konavoskog polja te planine Sniježnice. Zahvaljujući raznolikim staništima na tom području susrećemo i vrlo veliki broj biljnih i životinjskih vrsta, uključujući i leptire. Fauna leptira ovog područja karakteristična je za podnevlje te je mješavina mediteranske i kontinentalne faune s pojedinačnim planinskim vrstama Dinarida. Na području županije žive i mnoge rijetke te zanimljive vrste leptira od kojih neke u Hrvatskoj možemo sresti isključivo ovdje. Ukoliko vas zanimaju priče o neretvanskoj medonjici, vatrenom grčkom plavcu, mediteranskom okašu ili južnom lastin repu svakako posjetite predavanje u sklopu Noći muzeja 2017. godine.

Program Umjetničke galerije Dubrovnik

BOGATA PONUDA Evo što vas ove godine očekuje u Noći muzeja!

Umjetnička galerija Dubrovnik i ove je godine za sve posjetitelje pripremila poseban program za Noć muzeja, obilježen najvećim dijelom glazbenim notama budući da je upravo glazba tema ovogodišnje Noći muzeja.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u sklopu Feste 2017 Dubrovnik, a u suradnji sa Klubom Lazareti i udrugom Festa Dubrovnik počevši od 19:00 sati bit će održana tradicionalna DU ROCK PARADA, na kojoj će kao i svake godine dubrovački rockeri izvesti svoje autorske pjesme i predstaviti se domaćoj publici. Ovaj je koncert upravo povezan s aktualnom izložbom „Granice uma“ ekstravagantnog Francisa Bacona, jednog od najistaknutijih umjetnika modernog i suvremenog europskog slikarstva. Također, posjetitelji će se u 20:00 sati uz stručno kustosko vodstvo, imati priliku upoznati sa STALNIM POSTAVOM, izborom djela iz bogatog fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik.

Galerija Dulčić Masle Pulitika program Noći muzeja otvara zanimljivim predavanjem naziva „Kosta Strajnić, dubrovački likovni krug i slikari došljaci“, a predavači su dr. sc. Rozana Vojvoda i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Prvi dio predavanja obrađuje djelovanje Koste Strajnića (1887. – 1977.), karizmatskog teoretičara umjetnosti, slikara i konzervatora, njegov rad na zaštiti spomenika i dalekosežni utjecaj na formiranje dubrovačkog likovnog kruga. Drugi dio predavanja obrađuje djela i biografije slikara stranaca koji su u razdoblju oko Drugog svjetskog rata boravili u Dubrovniku i čija se djela čuvaju u fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik. No, bit će ondje i puno glazbe i to počevši od 19:00 sati u izvedbi udruge Sve ostalo je glazba, pripremljen je program „Glazbeni kolorit Mediterana“ koji je konceptualno vezan uz prostor u kojem se izvodi, a u Noći muzeja zvučnim će se koloritom predstaviti neka od značajnih imena iz svijeta glazbene umjetnosti. Kako je glazbeni program tematski vezan uz aktualnu izložbu „Slikari došljaci od 1938.-1945.“, suzvučjima klarineta i klavira posjetitelji će uz mnoge poznate plesne melodije valcera i tanga koje čine okosnicu odabranog repertoara, otkriti i neke gotovo sasvim nepoznate.

Tradicionalna ruska glazba u izvedbi Hrvatskog – ruskog društva „Umjetnost bez granica“ dočekat će Vas u Atelijeu Pulitika od 20:00 sati, a nastupit će Helena Tomašković na klaviru, Adrian Ivičević na cellu te Elvira Galioulline na violini. Ruska glazba povezana je upravo s u Atelijeu postavljenom izložbom naziva „Orenburg, čipkarska svjetska baština“, nastalom u suradnji Umjetničke galerije Dubrovnik i Umjetničkog muzeja Orenburg koji se aktivno bavi izložbenom djelatnošću i promicanjem umjetnosti stepskih predilja.

Također, na svakoj će se lokaciji uz bogatu trpezu na prigodnom popustu od 50% moći kupiti sve publikacije Umjetničke galerije Dubrovnik.


Program Dubrovačkih muzeja

BOGATA PONUDA Evo što vas ove godine očekuje u Noći muzeja!

Predstavljanjem ilustriranog edukativnog vodiča “Pavle i Đivo u Rupama” u petak, 27. siječnja u 18 sati u Dubrovačkim muzejima će započeti 11. dubrovačka Noć muzeja.

U okviru bogatog programa slijede vodstva kroz stalne postave Pomorskoga i Etnografskoga muzeja te dvije arheološke izložbe smještene u tvrđavi Revelin, a posjetitelje očekuju i zanimljiva predavanja, radionice za djecu, kao i zabavni sadržaji.

Zbog obnove Kneževa dvora, ovogodišnji se program Noći muzeja, kao i lanjski, odvija na tri lokacije – u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici “Rupe”.

U Pomorskome muzeju je, pod vodstvom preparatora za drvo Dubrovačkih muzeja Željka Ćatića, za djecu nižeg školskog uzrasta organizirana radionica izgradnje drvenog broda kroz koju će se djeca upoznati s tradicionalnim brodograditeljskim alatom, materijalima i načinom gradnje drvenog broda. Cilj ove radionice je da, uz stjecanje praktičnog znanja u radu s raznim materijalima, steknu i osnovna znanja o plovidbi i brodogradnji.

Na istom mjestu posjetitelje očekuje i zanimljivo predavanje dr. sc. Aide Cvjetković o Federiku Glaviću, najznačajnijoj osobi u suvremenoj povijesti Dubrovnika. Živeći u teškim uvjetima kao mladić napustio je rodni otok Šipan, da bi na jugu Čilea postao jedan od vodećih poduzetnika. Krajem 19. stoljeća vratio se u zavičaj i čitav svoj život posvetio razvoju pomorstva Dubrovačkog kraja. Zahvaljujući Federiku Glaviću i njegovim vizionarskim poslovnim potezima, u najvećoj su mjeri stvoreni temelji modernoga Dubrovnika.

U tvrđavi Revelin posjetitelje također očekuje zanimljivo predavanje dr. sc. Maria Novaka s Instituta za antropologiju iz Zagreba i dr. sc. Domagoja Perkića, kustosa dubrovačkoga Arheološkog muzeja, pod nazivom „Mjesto života ili smrti? Brončanodobni ukop djeteta iz pećine Gudnja kroz forenzičku znanost.“ Pećina Gudnja jedno je od najpoznatijih prapovijesnih arheoloških nalazišta na istočnoj jadranskoj obali i nezaobilazana točka u proučavanju bilo kojeg prapovijesnog razdoblja, od najranijih faza neolitika do srednjeg brončanog doba. U okviru arheoloških istraživanja 1963-1968, koje je vodila Spomenka Petrak, tadašnja kustosica Dubrovačkih muzeja, pronađen je jedan dječji grob. Kroz predavanje iznijet će se nove spoznaje o značaju tog groba kroz prizmu suvremenih metoda datiranja kao i forenzičku znanost.

U žitnici „Rupe“ organiziran je najbogatiji program, koji počinje predstavljanjem nove slikovnice Dubrovačkih muzeja u kojoj nas Pavle i Đivo, dubrovačkoj djeci već poznate i drage edukativne maskote Dubrovačkih muzeja, vode kroz svoju novu pustolovinu u Etnografskom muzeju. Pavlu, Điva i njihove pomagače glumit će učenici 5., 6. i 7. razreda OŠ Marina Getaldića.

Najmlađi posjetitelji će moći sudjelovati i u radionici izrade nakita od štuka, inspiriranog motivima s naprstaka. Radionicu će voditi restauratorica Anamarija Bezek, dugogodišnja vanjska suradnica Etnografskog muzeja, a održat će se u sklopu predavanja kustosice Barbare Margaretić, autorice izložbe „Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja“, trenutno postavljene u žitnici „Rupe“.

Literarno – glazbena inscenacija „Uspavanke“, uz reviju noćnih košulja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, odigravat će se unutar prvog kata stalnog postava Etnografskog muzeja, a uz kustosicu Branku Hajdić, u programu će sudjelovati učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dubrovnik i članice Društva „Baština“ Dubrovnik.

Slijede dva zanimljiva predavanja kustosa Dubrovačkih muzeja: Ivice Kipre o žitnici „Rupe“ te Marine Filipović, autorice trenutno postavljene izložbe „Zrcalo koje pamti: dagerotipije iz Dubrovačkih zbirki“, o tom najstarijem fotografskom procesu u Dubrovniku.

Završno druženje također će se odvijati u žitnici „Rupe“, gdje će, uz nastup grupe Opičena poljoprivredna glazba, biti organizirani prigodni domjenak i izvlačenje dobitnika već tradicionalne nagradne igre u sklopu ove manifestacije.

 

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist