Zanimljivosti

BOGAT PROGRAM Kreće još jedan Festival soli

BOGAT PROGRAM Kreće još jedan Festival soli
smacap_Bright

U Solani Ston ove je subote održana konferencija za medije u povodu početka trećeg po redu Festivala soli Ston 2019. koji će se održati od 28. kolovoza do 2. rujna na više lokacija.

Festival Soli je multimedijalna manifestacija koja povezuje tradiciju Solane i proizvodnje soli s različitim gastronomskim, glazbenim i kulturnim sadržajima.Za treće izdanje festivala pripremljen je još bogatiji i raznovrsniji program. Ideja o Festivalu Soli potaknuta je pričom o važnosti soli za Dubrovačku Republiku.
Stonska solana nepromijenjena je od 14. stoljeća, bila je strateška gospodarska točka Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt, jedinstveni spomenik kulture, ali i turistička atrakcija s ogromnim potencijalom.

Simbolički, konferencija za medije održana je na blagdan sv. Bartolomeja, sveca koji sem vezuje uz vadjenje soli, jer je tradicionalno na taj dan održavana procesija do crkvice posvećene ovom svecu koja se nalazi na brdu Podzvizd. Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Općine Ston Vedran Antunica, direkotrica TZ općine Ston Fani Slade, te vlasnik Solane Ston Sveto Pejić.

Načelnik Antunica istaknuo je važnost organizacije ovakve I sličnih manifestacija koje obogaćuju ponudu Stona I Pelješca,a direktorica Slade pozvala je stanovnike I posjetitelje stonskog kraja da se pridruže programima. Seto Pejić najavio je I početak vadjenja soli, zakazano za ponedjeljak 26.kolovoza, ove godine nešto kasnije, a zbog loših vremenskih uvjeta.

Organizatori su za ovu godinu pripremili raznovrstan i zanimljiv program, koji nudi sadržaje za sve generacije. Posjetitelji će tako moći uživati u degustaciji peljeških specijaliteta i vina, koncertima i glazbenim večerima, predstavama, predavanjima i izložbama. Sva tri dana festivala trajat će Sajam tradicionalnih proizvoda – Hrvatski otočni proizvod Pelješac,a organizira se i poseban obilazak solane s pričom o važnosti soli i solane za Dubrovačku Republiku.

Program je i ove godine obogaćen, sa željom da se posjetiteljima, kako domaćima tako i inozemnim svake godine pruži što kvalitetniji i raznovrsniji doživljaj. Pozicioniranjem na samom koncu mjeseca kolovoza, Festival soli Ston nudi dodatni sadržaj koji obogaćuje ukupnu ponudu turističkog Pelješca I cijele regije.

Dio programa posvećen je najmlađima – osim lutkarske predstave, organiziranesu i radionice na temu Držićeva stoska priča te likovne radionice na temu soli.

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette , uz potporu lokalne uprave općine Ston I TZ općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvitka I fondova europske unije,Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora.

Festival soli Ston 2019. Se pridružuje pokretu ‘bez plastike’ te će se ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala.

Ulaz na sva događanja u sklopu festivala je besplatan.

U nastavku je raspored događanja Festivala Soli Ston 2019.

RASPORED DOGAĐANJA (28.8. – 02.09.)

28.8.-2.9. Solana Ston
svaki dan 18.00 – 22.30 sati
Sajam i prodaja tradicionalnih proizvoda- Udruga HOP Pelješac
18.30 –„Priča o soli i solani“ – vođena tura po Solani

28.8. nedjelja
Tvrđava Kaštio
19.30 Otvorenje izložbe Anamarije Bezek „Smjena generacija“
Solana Ston
20.00 „WINE , SALT &JAZZ NIGHT“
Jazz koncert Ines Tričković i Gadjo Manouche
EVENTLAB Dubrovnik

29.8 Solana
18.00 Kazališna družina Aster
Lutkarska predstava za djecu“Tri praščića“

Udruga „Djeca Pelješca“ – Humanitarna prodaja

19.00 Prezentacija slikovnice „Cvijet soli“
Autorica Marijana Asturić, izdavač Narodna knjižnica Ston
20.00 KONCERT „Tribute to Maestro Đelo Jusić“
Đelu Jusić JR i Paula Jusić

30.8 . Solana
18.00 Radionica za djecu- “Držićeva stonska priča“
organizator Dom Marina Držića Dubrovnik , voditeljica Jasmina Runje
Tvrđava Kaštio
19.00 Predavanje
Dr.sc.Goran Cvjetinović „Ston u obavještajno-diplomatskom životu Dubrovačke Republike“
20.00 Splicka scena – Dalmatinski Stand-up
Solana
21.00 „Lijepo je biti Ludo more „ & DJ

31.8.
18.00 Solana
Likovna radionica za djecu – „Što ćemo sa soli?“
19.00 Knežev dvor
Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić „Mala truba“
„Slatki rogač“ – priča o korištenju brašna od rogača u slatkome
Solana
20.00 Koncert Klape Subrenum

1.9. Knežev dvor
10.00 Radionica za djecu- “Držićeva stonska priča“
organizator Dom Marina Držića Dubrovnik , voditeljica Jasmina Runje
11.00 Park Komarda
Filmska i popularna glazba na Komardi
Dubrovački simfonijski orkestar , solist Stijepo Gleđ Markos
Dirigent Marc Tardue

*Organizator zadržava pravo izmjene programa

Završetak programa Festivala soli 2019.

Kontakt za medije:

Dubravka Mikulić
0915884898
festivalsoli@gmail.com

28.8.2019

IZLOŽBA

SMJENA GENERACIJA / ANAMARIJA BEZEK

Stilizirana mreža Anamarije Bezek navodi na razmišljanje o onome što je bilo, onome što jest i onim što će biti; iako mreže predstavljaju zapletenost godina u jednu povezanu cjelinu nazvanu ‘’generacija’’, svaki rad za sebe evocira vapaj za promjenom koja neminovno dolazi.
Stalna mijena prirodnog ciklusa dočarana je u izložbi autorice kao nit protkana plavetnilom u obliku zvijezde, vječnog noćnog posjetitelja, ali i redovnog morskog stanovnika. Njena tajnovitost očituje se u ljudskoj potrebi kako bi je iznova mogli promatrati i diviti se njenoj nedokučivosti, a ne saznati pravi razlog njezine udaljene svrhe. Možda je bliska istina upravo ono što otkriva njihov beskrajni splet, a ta jednostavnost toliko je kompleks- na da se može svugdje prikazati, ali se nikada ne može razumjeti do kraja. Traganje za novim pitanjem bez postavljanja pravog odgovora okosnica je same izložbe, ‘’zvjezdanost‘’ njihove dinamičnosti srž je čovjeka, dok je njihova povezanost u Jedno opomena za suvremeno društvo tužaljki čije nezadovoljstvo izvire iz manjka želje za shvaćanjem da se kreće u nešto bolje. Postavljene zvijezde ne izgledaju zatočeno u prostoru samo zato što su uhvaćene u mrežu, dapače; one u toj mreži isijavaju slobodu, blješte nesputanošću i usmjerene su na pozitivne strane vremena u kojem su se zatekle. Iako sjaje drukčije nego prije, njihov smisao ostaje posve isti.
Marina Asturić
ANAMARIJA BEZEK rođena u Dubrovniku. Započela je raditi s glinom u likovnoj radionici prof. Agnes Velikonje u Osnovnoj školi Lapad. Od 1995. do 2000. godine učila je keramički zanat kod keramičarke Karin Garm- sen-Fradl.Studirala na Studij restauracije i konzervacije na Sveučilištu u Dubrovniku. Umjetnički se izražava u keramici, a radila na poslovima zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj i Italiji, uža specijalnost restauracija stucca. Također je radila kao restaurator keramičkih artefakata za muzeje u Italiji i Hrvatskoj. Član je Art radionice Lazareti, GLINARTA, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i ICOMOSa. Kreirala i vodila keramičke radion- ice za djecu i odrasle. Do sada je svoje radove je izlagala u Hrvatskoj: u Dubrovniku, Metkoviću, Opatiji, Sisku, Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu, te u inozemstvu u Cortoni, Gualdo Tadinu i Firenci u Italiji i u Sofiji u Bugarskoj.

JAZZ KONCERT INES TRIČKOVIĆ I GADJO MANOUCHE BAND

U stonskoj solani prvi će put će odzvanjati anđeoski glas svjetski priznate jazz glazbenice Ines Tričković uz pratnju gypsy swing benda Gadjo Manouche. Iza ove mlade glazbenice već je više od tri tisuće koncerata diljem svijeta u suradnji s renomiranim glazbenicima….napunila je Carnegie Hall u New Yorku, pozornice u Hong Kongu, Macau…. ali se uvije vjerno vraća svome Lokrumu, Kneževu dvoru…dubrovačkoj publici…Njezin album „Runjić in Blue“ proglašen je jednim od najboljih modernih jazz/vokal albuma snimljenih u Hrvatskoj.
Višegodišnju uspješnu suradnju s sastavom Gadjo Manouche uokvirila je iznimnim koncertom na Lokrumu prije dvije godine Exclusive Jazz Cabaret “Lilibelle”.
Ines je postala prva Hrvatica u povijesti koja se našla na naslovnici magazina “American Way” zrakoplovne kompanije American Airlines koji se može čitati u svim njihovim avionima na svijetu.

29.8.2019

ASTER / TRI PRAŠČIĆA

O lutkarskoj predstavi Tri praščića – Udruga Aster

NAJMLAĐIMA –
Prepustite se čaroliji, i uz pjesmu i smijeh saznajte kamo su se zaputila tri mala praščića i zašto četvrti nije išao s njima. Potražite i izgradite s njima novi dom, upoznajte velikog zubatog vuka i naučite životne mudrosti…
Igraju:
Tvrtko: Carmela Grgurević
Bucko: Katarina Palinić
Micko: Matilda Perković
Drijemalo: Lucijana Pendo
Vuk i mama: Hana Čerimagić Sarić
Tehnička podrška: Ivana Ljepotica i Nina Čupić

Tekst: Prema Jiri Jarosek
Scenografija: Katarina Palinić
Idejno rješenje i izrada lutaka: Carmela Grgurević, Hana Čerimagić Sarić i Lucijana Pendo

PREZENTACIJA SLIKOVNICE ”CVIJET SOLI” / MARIJANA ASTURIĆ

Narodna knjižnica Ston tiskala je slikovnicu za djecu pod nazivom Cvijet soli autorice Marine Asturić koju je ilustrirala Dolores Đuračić.
Glavni lik slikovnice je dječak Vlaho iz Stona, koji kao i većina desetogodišnjaka ljetne praznike provodi sa svojim vršnjacima u igri nogometa, skrivača i kupanju. Ipak njegovi praznici nisu uobičajeni jer u želji da zadivi svoje prijatelje koji su u Ston došli iz različitih dijelova svijeta, a ponajviše simpatiju Loru, želi naučiti povijest svojega grada i pokazati im da je Ston jednako zanimljiv i uzbudljiv kao i njihovi gradovi. Kroz fabulu u kojoj se isprepliću događaji iz svakodnevnog dječjeg života i ljubavne tematike, s elementima kriminalističke pripovijetke, autorica je vješto utkala i povijesne priče i likove poput Marina Držića, (izmaštane) legende, ali i proces nastajanja cvijeta soli. Mladi se čitatelji mogu upoznati sa stvarnim stonskim lokalitetima poput Komarde ili Batale, ali i saznati imena bazena u solani kao i važnost koju je sol imala u višestoljetnoj povijesti Stona, ali i Dubrovačke Republike čiji je Ston bio sastavni dio.
Osim dinamične i vrlo uspjele izmjene standardnoga jezika i lokalnoga govora posebnu ozračju doprinose pojedine riječi i izrazi koji polako nestaju pod utjecajem standardnoga jezika.

KONCERT – TRIBUTE TO ĐELO JUSIĆ

U počast dubrovačkom i hrvatskom skladatelju, maestru i dundu Đelu Jusiću. Na Festivlau soli Ston 2019. u petak 30. kolovoza organizira se koncert posvećen ovom velikom umjetniku. Skladanjem se počeo baviti šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je osnovao ‘Dubrovačke trubadure’, a generacije Dubrovčana prošle su kroz Mali raspjevani Dubrovnik, osnovan 1962. godine, kojeg je vodio punih pedeset godina. ‘Jedan dan’, Stare ljubavi’, ‘Dalmatinski lero’, La musica di notte’, ‘Dobro jutro Margareta’, ‘Volim te budalo mala’, neke su od najpoznatijih skladbi koje su izvodili hrvatski pjevači od Tereze Kesovije s kojom je dugo surađivao, do Olivera Dragojevića, Frana Lasića, Ive Pattiere Mila Hrnića, Ibrice Jusića,Klape Ragusa i brojnih drugih.

U sjećanje na Maestra dunda Đela, Đelo JR. i Paula Jusić priredit će koncert podsjećanja na najljepše melodije ovog barda hrvatske glazbene scene, u čarobnoj atmosferi stonske solane.

30.8.2019.

PREDAVANJE; DR. SC. GORAN CVJETINOVIĆ ” STON U OBAVJEŠTAJNO- DIPLOMATSKOM ŽIVOTU DUBROVAČKE REPUBLIKE”

SPLICKA SCENA

Najbolji splitski stand-up komičari, za čije se nastupe redovito traži karta više, stižu u Ston. Svoje najbolje baze u Tvrđavi Kaštio izvest će u petak, 30. kolovoza u 20 sati. Do suza će vas nasmijati Ante, Josip, Tomislav i Ivica koji o sebi kažu:
Tomislav Primorac – polovni je Dalmatinac i čistokrvni Hercegovac. Rođen je u Mostaru 90-e godine, 91-e je bio u malom selu pokraj Širokog Brijega, dok se 92-e nije preselio u glavni grad Dalmacije. Ne voli ništa što vole mladi. Bavi se glazbom, komedijom i crtanjem stripova, a u slobodno vrijeme je diplomirani fizičar. Životni san mu je da bude kao Nikola Tesla, napravi nešto korisno za ljudsku civilizaciju samo kako bi se Dalmatinci i Hercegovci svađali čiji je. Komunikativan i pristojan, uvijek pozdravlja susjede na stubištu, pa ne čudi što je u društvu poznat kao Potencijalni Serijski Ubojica. Dosada je imao dobre povratne reakcije od publike, te vas poziva da mu koji put navratite na nastup i sami procijenite da li je uhu ugodan onoliko koliko je oku neugodan.
Ivica Lazaneo – trenutno je najbolji brački komičar. Trenutno je i jedini brački komičar. Uz hrvatski jezik fluentan je i u engleskom i bračkom. Nikor ga nebi kapi njanci bokun da parlo po bročki, tako da nastupa na hrvatskom. Ima dva metra i ne, ne igra košarku. Kao dijete je upao u bačvu sa čarobnim napitkom zbog čega sada ima problema sa alkoholom. Svjestan je činjenice da ima blesavo ime, ali ne mrzi ga. Mrzi svoje roditelje jer su mu ga oni dali. Standupom se bavi samo zbog jedne stvari: novca, žena i slave. Smatra da će sve ostali doći samo od sebe. Prodajem maslinovo ulje.
Josip Škiljo – tridesetšestogodišnji je “mladić” te član posljednje generacije Titovih pionira. Tita se to baš i nije dojmilo, jer je bio mrtav. Nakon završenog filozofskog fakulteta i uzalud stečene titule profesora hrvatskog i engleskog jezika, radi na raznim poslovima van struke. 2015. godine nakon stand up radionice i open mic-a polako skuplja nastupe i iskustvo u zagrebačkom Studiju smijeha, a godinu dana kasnije postaje rezident komičar. Ima iznimnu sposobnost preživljavanja, jer toliko je toga izvalio i ostao živ. Kako je kronično neispavan, često zaspe za stolom ili za šankom u sred razgovora. Ljubitelj je adrenalina, pa zato vozi biciklu po Splitskim ulicama. Životni cilj mu nije ostvariti američki, već dalmatinski san – ne radit ništa!
Ante Travizi – je 20 i nešto godišnjak rodom iz Splita. Na prvu možda simpatičan i zabavan, no nakon par tjedana ljudi shvate da je dosadni manijak. Pije espresso i kratkih je živaca. Ima “blagi” poremećaj pažnje. Njegova majka tvrdi da je bio planiran tokon rata. On nije naivan. Trenutno pokušava završiti faks, a ne ide mu jer mu je život van faksa postao zabavan. Možda izgubi i pravo školovanja zbog stand upa. Hrana mu je najdraža tema razgovora. Ako dođe do svjetskog rata, preći će na stranu koja će imati kebab jer kebab sadrži kruh, meso i umake što su zapravo esencije života.

LUDO MORE

Gostuje nam Ludo more. Nakon dvije godine pregovora i prijateljskih uvjeravanja, ekipa Ludog mora bit će s nama 30. kolovoza. U Solani, pod zvijezdama Stona donose vreće sarđela, gradelaju i druže se s Festivalom soli… Regalat ćemo im dovoljne količine stonske soli za usoliti sarđele i ispeć njihove kapitalce…. pridružite se, veselimo im se, jako!
Ludo more je pokret posvećen ribanju, moru, zdravoj hrani i dobroj zabavi. Iz dalekog Cavtat put Stona… pridružite se ekipi, uz pečene sarđele i čašu vina, te dobru glazbu osamdesetih…

31.8.2019.

JADRANKA NIČETIĆ I LUCIJA TOMAŠIĆ ‘’MALA TRUBA’’; ‘’SLATKI ROGAČ – PRIČA O KORIŠTENJU BRAŠNA OD ROGAČA U SLATKOME’’

Plod rogača u prijašnja vremena puno je značio seoskim domaćinstvima, svaka mahuna brižno se čuvala, a u zimskim mjesecima bio je rijetka poslastica. U dubrovačkom kraju rogač dobro uspijeva ali najpoznatiji su na otoku Šipanu i otoku Mljetu gdje raste u obilju. Od ploda se peče rakija, proizvodi liker, melje brašno koje se koristi u pekarskim proizvodima. Od mljevenog rogača čine se raznovrsni kolači, koje ćete imati priliku kušati. Nastojat ćemo vam približiti taj zanemareni plod koji je hranio mnoge generacije.
U pripremi slatkoga korišteno je brašno od rogača obitelji Goravica s otoka Šipana, slatko je priredila slastičarnica Mala Truba iz Dubrovnika i chefica Lucija Tomašić..

KLAPA SUBRENUM
Od samog osnutka klapa Subrenum predstavlja hrvatsku turističko-glazbenu ponudu promičući tradicionalno glazbeno nasljeđe dubrovačkog kraja ali i Damacije i cjelokupne Hrvatske. Dosljednost i kvalitetu dokazuju na festivalima, smotrama I prezentacijama u zemlji i svijetu, osvojenim odličjima I priznanjima. Zaljubljenici u dalmatinsku pjesmu osim a capella izvedbi u svoj su repertoar dodali i instrumentalnu pratnju. Dobro primljeni na prošlogodišnjim izdanjima Festivala soli, Klapa Subrenum zabavljat će Stonjane i goste i ove godine.

1.9.2019.
FILMSKA I POPULARNA GLAZBA NA KOMARDI / DSO / SOLIST STIJEPO GLEĐ MARKOS / DŽEMAL CAKIĆ, TRUBLJA/ DIRIGENT MARC TARDUE

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske i kao takav redovno nastupa u jedinstvenim ambijentima svoga grada kao što su atrij Kneževa dvora, gradske crkve i trgovi. Orkestar u Dubrovniku je u kontinuiranom djelovanju od 1925. godine te nastavlja dugu i značajnu glazbenu tradiciju koja se već razvila u razdoblju Dubrovačke Republike.
Njegova lista koncerata jako je duga, uključujući turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Također, posljednjih nekoliko godina, Dubrovački simfonijski orkestar organizira niz festivala i ciklusa glazbe kojima obogaćuje kulturnu ponudu Dubrovnika. Među njima su Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto, glazbeni ciklusi Dubrovačko glazbeno proljeće, Jesenji glazbeni moskar, ciklus barokne glazbe Orlando Furioso te Stradun Classic. Od listopada 2018. funkciju glavnog dirigenta obnaša Marc Tardue.
Dirigent Marc Tardue rođen je u SAD-u, a tijekom svoje karijere nagrađivan je brojnim prestižnim nagradama,
Za ovu prigodu DSO je pripremio program popularne, filmske i latino glazbe sa solistom, prvim trubačem orkestra, Džemalom Cakićem. Na programu je glazba iz popularnih filmova i serija kao što su Igra prijestolja, James Bond, Kum, Titanik, Sjećanja jedne gejše, Miris žene, Crni orfej, zatim obrade grupa Abba, Queen i Beatlesa kao i vječne skladbe Guantanamera, Perfidia, Manha de Carnaval, Libertango, Sway, Volare, New York New York.
Na Festivalu soli, simfoničarima će se pridružiti dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos. Svoju glazbenu karijeru započeo je na kazališnim daskama kroz glavne uloge u mjuziklima, a značajne uspjehe ostvaruje i u zabavnoj glazbi na brojnim solističkim nastupima i festivalima na kojima osvaja prva mjesta, poput Grand Prix „Zagrebfesta“, „Pjesme Mediterana“, „Šibenske šansone“, te mnogih drugih.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist