Aktualno

BEKIĆ O OBUSTAVI LIJEKOVA ‘Imamo zalihu, sljedećih 10 dana ne očekujemo probleme’

BEKIĆ O OBUSTAVI LIJEKOVA 'Imamo zalihu, sljedećih 10 dana ne očekujemo probleme'

Najveća hrvatska veledrogerija Medika ovog je utorka obustavila isporuku lijekova za sve 64 bolnice zbog neplaćenih dugova. Nije ovo svakako prvi put da veledrogerije obustavom pokušavaju ostvariti naplatu dugova, a ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić komentira za DuList kako je to situacija koja se u slučaju njihove ustanove s prekidima ponavlja gotovo punu godinu dana.

-Postoji stalno prisutan strah da ćemo ostati bez lijekova. Bolnica bilo kakva financijska sredstava koja ima usmjerava isključivo na podmirivanje dugova prema veledrogerijama i kupnju lijekova čiji iznosi u slučaju pacijenata koji pate od imunoloških, onkoloških ili reumatoloških bolesti mjesečno rastu za oko 70 tisuća kuna, a u pojedinim slučajevima i do 300 tisuća. Mi imamo određene zalihe. Danas smo pomoću vatrogasaca dobili isporuku Medike koju smo platili u petak. Dobili smo sve što smo naručili, ali u nešto manjim količinama jer očito nisu imali dovoljno u zalihama. Čekamo dopunu. Mislim da ne bi trebalo biti problema kroz nekih desetak dana, ali to jako brzo prođe. Ako dođu dva, tri nova pacijenta sa sličnom ili istom dijagnozom koji traže povećanu razinu određenog lijeka, onda znate da to nije dugog vijeka – komentirao je ravnatelj dubrovačke bolnice.

Naglasio je kako bolnica lijekove plaća unaprijed od 2019. kada je u pitanju jedna velika veledrogerija, a da su od srpnja 2020. i sve ostale veledrogerije uvele avansno plaćanje.

-Imali smo situaciju u listopadu 2020. u kojoj nekoliko dana nismo imali pristup nikakvim lijekovima čak i uz plaćanje, a imali smo i situaciju da smo avansno morali plaćati dvostruko te je jedan dio išao na saniranje duga. Dugovi od preko godine dana u našem slučaju i nisu tako spektakularno veliki. Tome su dva razloga. Prvi su sanacije Vlade, Ministarstva zdravstva, financija i HZZO-a tijekom 2020. u tri navrata, početkom COVID-a, na ljeto i na jesen, sredinom listopada. Sanacije su dovele do smanjenja duga na 365 dana, međutim, tu imamo problem po obračunu. Bolnica ne obračunava kamate, a veledrogerije to rade. To znači da ako mi mislimo da nam je saniran dug unutar godine dana, veledrogerije to ne prihvaćaju. One u prosjeku redovito vide još nekih 50-ak dana neplaćenog duga. Tu se nikada nije postigao dogovor ni na našoj razini pa i na razinama poviše nas. Drugi razlog što je takav dug skromniji nego što je bio prije je avansno plaćanje. Tu unutar zadnje godine dana nismo ni bili u mogućnosti napraviti dug. Bilo koji lijek koji uvozimo od četiri velike veledrogerije, koje su uglavnom ujedno i ekskluzivni zastupnici za većinu lijekova, moramo unaprijed platiti kako bi ga pacijenti dobili – istaknuo je Bekić.

Inače, ukupni dug Opće bolnice Dubrovnik prema veledrogerijama iznosi 49,8 milijuna kuna. Dugovi preko godine dana iznose 3,2 milijuna kuna. Mediki ukupno duguju 20,8 milijuna kuna, a iznos od preko godine dana je 2,4 milijuna kuna.

Na današnju obustavu Medike osvrnuo se i ministar zdravstva Vili Beroš koji je istaknuo kako ‘ima određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku u pogledu ubrzanog proračunskog transfera koji će predstaviti ove srijede na sastanku.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist