Aktualno

ANALIZA JAVNIH NABAVA Dvorana će biti spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo. Samo koje?

ANALIZA JAVNIH NABAVA Dvorana će biti spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo. Samo koje?

Dubrovnik bi u siječnju 2025. godine trebao ugostiti Svjetsko rukometno prvenstvo. Pod uvjetom da u roku od 22 mjeseca izgradi novu multifunkcionalnu dvoranu. Da smo u Kini vjerujemo kako takav rok uopće ne bi bio upitan, posebno kad se sjetimo kako su bolnicu na 6 hektara sagradili za 10 dana. No, standardi gradnje u Kini su ipak drukčiji, a u Hrvatskoj sve dodatno zakomplicira administracija koja često zna zakočiti i puno manje projekte od multifunkcionalne dvorane. Ne treba zaboraviti kako je sveukupna građevinska bruto površina planiranog objekta u Gospinom polju oko 28 tisuća metara kvadratnih, a tek smo u fazi crtanja glavnog i izvedbenog projekta s troškovnicima. Ugovor s tvrtkom KAP 4 potpisan je 7. prosinca 2022. godine, a cijeli taj ‘papirnati’ dio posla, rečeno je tada, podijeljen je u dvije faze. Prva faza je ishođenje građevinske dozvole s rokom od 60 dana, a druga faza slijedi po građevinskoj dozvoli, što predstavlja izvedbenu dokumentaciju s istim rokom od 60 dana. Iako su od tada prošla dva mjeseca, iz Gradske se uprave nisu pohvalili kako je za objekt izdana građevinska dozvola. Prisjetit ćemo se ovdje primjerice projekta Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik za kojega se upravo građevinska dozvola izdavala osam godinu dana. Točnije, glavni projekt za ishođenje građevinske dozvole za izgradnju novog doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik predan je u svibnju 2021. godine, a dozvola je izdana tek krajem siječnja 2022. godine.

ANALIZA JAVNIH NABAVA Dvorana će biti spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo. Samo koje?

Žalbe – utezi javnih nabava
Jednu od većih kočnica na putu ka dvorani i domaćinstvu Svjetskog rukometnog prvenstva može itekako predstavljati i javna nabava za izvođača radova. Jer, rijetko koja, posebno za veće projekte, prođe bez žalbi. Koliki uteg sa zacrtanim rokovima to može predstavljati, najbolje zna predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, voditelj projekta izgradnje Studentskom doma Dubrovnik, koji je i sam izrazio bojazan u gradnju dvorane u zacrtanom roku. Još u svibnju prošle godine rekao je kako je to moguće, ali za sad samo teorijski. Također je preporučio gradskim vijećnicima kako, kad krene natječaj, trebaju platiti misu u sv. Vlaha kako ne bi bilo žalbi. A zašto? Zato što su kod gradnje Studentskog doma trebale proći gotovo četiri godine od raspisivanja prvog poziva za nadmetanje za gradnju ovog objekta veličine 22 tisuće bruto ‘kvadrata’ do ishođenja uporabne dozvole. Naime, Sveučilište u Dubrovniku je još 16. studenog 2016. raspisalo otvoreni postupak javne nabave za gradnju studentskog doma, a odluka o najpovoljnijem ponuditelju donesena je 4. travnja 2017. godine. No, tvrtka Kamgrad je nekoliko dana kasnije uložila žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koja je uvažena. Svemu je, tada, podsjetimo, presudio cjevovod za vrt vrijedan ni manje ni više nego 12 tisuća kuna! Ponovljeni postupak javne nabave počeo je tek 29. prosinca 2017. godine, a otegotnu okolnost predstavljale su i zakonske izmjene. —Odmah nakon poništenja postupka javne nabave izgradnje u srpnju prošle godine Sveučilište u Dubrovniku je pristupilo zahtjevnoj pripremi za provedbu novoga postupka, a u skladu s promijenjenom zakonskom regulativom, jer je u međuvremenu stupio na snagu novi Zakon o javnoj nabavi – navodi se na stranicama Sveučilišta.

ANALIZA JAVNIH NABAVA Dvorana će biti spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo. Samo koje?

Izgubljena godina i pol
Ponude u ponovljenom postupku javne nabave otvorene su krajem veljače 2018. godine, a 22. svibnja objavljena je odluka o najpovoljnijem ponuditelju. Ugovor o javnim radovima gradnje kompleksa studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku potpisan je 29. lipnja 2018. godine. Dakle zbog jedne žalbe u ovom se slučaju cijeli postupak odabira izvođača protegnuo na više od godinu i pol dana. No, i kad nema žalbi, kao što ih nije bilo na ponovljenom natječaju za studentski dom, cijeli proces potrajao je zapravo šest mjeseci. Izvođač radova u ovom je slučaju uveden u posao 13. srpnja 2018., a tada je počeo teći i ugovorni rok izgradnje od 15 mjeseci. Ako bismo taj rok gradnje preslikali na dvoranu, Gradu preostaje tek 7 mjeseci za ishođenje građevinske dozvole i provedbu postupka javne nabave pod uvjetom da ne bude nikakvih žalbi. U međuvremenu, naravno, treba osigurati i financije, a procijenjena vrijednost radova je 56 milijuna eura. Osim Studentskog doma, probleme s javnom nabavom imao je prošle godine i Sanitat. Naime, od raspisivanja javne nabave do početka rekonstrukcije place u Gružu prošlo je više od godinu dana. Otvoreni postupak javne nabave za rekonstrukciju gruške place raspisan je, podsjetimo, 21. siječnja 2022. godine. Otvaranje ponuda uslijedilo je 15. ožujka, a početkom lipnja Sanitat je odlučio – kao najpovoljniji ponuditelj izabrana je zajednica ponuditelja Magnum Supra d.o.o. i Elektrocentar Petek d.o.o. No, uslijedila je žalba tvrtke Alfaplan građenje, koja se također natjecala za posao. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je krajem srpnja prošle godine stoga poništila odluku o odabiru najboljeg ponuditelja za rekonstrukciju place u Gružu. Na potezu je tada ponovno bio Sanitat koji je novu odluku, odnosno ponovljeni odabir izvođača radova obznanio tek početkom listopada. Uslijedila je tada i druga žalba tvrtke Alfaplan građenje na čelu s direktorom Matom Butijerom, budući da je ista zajednica ponuditelja ponovno odabrana kao najpovoljnija. U međuvremenu je odjeknula i vijest kako je jedna od tvrtki iz zajednice ponuditelja, Elektrocentar Petek u blokadi, no to nije dovelo do poništenja natječaja ili nove odluke o izvođaču. DKOM je pak drugu žalbu Alfaplana odbacio kao neosnovanu pa su Sanitatu ostale otvorene ruke za popisati ugovor sa zajednicom ponuditelja. Obavljeno je to negdje sredinom prosinca, utiho, bez javnosti.

ANALIZA JAVNIH NABAVA Dvorana će biti spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo. Samo koje?

Za rekonstrukciju place rok – 9 mjeseci
Tek je 11. siječnja ove godine održana konferencija za medije na kojoj se doznalo kako se s radovima na rekonstrukciji kreće 6. veljače. Inače, ugovoreni rok za dovršetak gruške place je 9 mjeseci. Ako ne bude kašnjenja u samom izvođenju radova, jer trebamo se nadati da su izvođači spremni na situaciju kad im ‘voda, odnosno more dođe iz gruške vale do grla’, cijeli postupak obnove place od trenutka raspisivanja javne nabave do završetka radova trajat će nešto malo više od 21 mjesec. No, ovaj je zahvat daleko manji od izgradnje multifunkcionalne dvorane koja se proteže na 28 tisuća metara četvornih. Inače, kako je objasnio počekom godine arhitekt Dinko Peračić, budući izgled tržnice ostaje takav kakav je projektiran i prezentiran.
—Radi se o tome da tržnica po svojoj prirodi treba imati visoki, otvoreni i prozračan prostor radi provjetravanja s jedne strane, a s druge strane, zahtjev je da ona bude zaštićena. Konzervatori su uvjetovali da taj krov bude nizak tako da se vide svi elementi ljetnikovca. Rješenje su krovovi koji se zaokreću, tako da nas u slučaju kiše mogu zaštititi, a ostalo vrijeme će stajati u otvorenom položaju. Radi se o čeličnim konstrukcijama koje su prekrivene platnom koje propušta svjetlo, tako da će prostor imati kvalitetno osvjetljenje. Konstrukcije će imati vlastito svjetlo iznutra koji će dati ujednačeno svjetlo na cijeloj tržnici i navečer pa će se moći regulirati i dobiti ambijent kakav želimo. Tržnica će biti prepoznatljiva po tim svjetlosnim tendama, kao i po novom okviru od bijelog betona, koji se nastavlja na zid ljetnikovca – rekao je Peračić. Napomenuo je i kako će se stolovi u poslijepodnevnim satima preslagivati.
— Dizajnirani su na način da se mogu posložiti i rasporediti u konfiguraciju koja nam odgovara, baš radi toga da bi se tržnica u vrijeme kad nije prodaja voća, povrća i cvijeća, mogla koristiti i za neke druge namjene poput primjerice sajma ili degustacije proizvoda. Ključ je da placa svaki dan radi kao zelena tržnica i da ljudi imaju mogućnost kupovati svježe voće i povrće. Oprema na tržnici mora biti takva da se prilagođava novim potrebama, što će se u budućnosti još mijenjati i prilagođavati potrebama prodavača. Placa ostaje otvorena prema rivi i prema gruškoj luci, odnosno prema sjeveru jer je to veza s javnim prostorom – zaključio je.

ANALIZA JAVNIH NABAVA Dvorana će biti spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo. Samo koje?

Sprinkleri ‘krivi za sve’
Gradska uprava ima poteškoća i sa završetkom doma za starije u Gružu gdje je sve zapelo na samom kraju, kod izdavanja uporabne dozvole. Inače, još u prosincu 2022. godine gradonačelnik Mato Franković je izjavio kako su radovi završeni te je tada u tijeku bilo ishođenje uporabne dozvole, no izlaskom na teren protupožarni inspektor zatražio je određena poboljšanja vezana za vatrosigurnost, čime se cijela priča dodatno odgađa. Podsjetimo, prema uputi požarnog inspektora Božidara Benića s tehničkog pregleda objekta, bilo je potrebno povećati razinu zaštite od požara, a to će se postići ugradnjom sprinkler sustava i dodatnim mjerama odimljavanja određenih unutarnjih prostora. Kad je pak riječ o početku cijele priče oko rekonstrukcije nekadašnjeg gruškog hotela, javna nabava za izvođača radova bila je raspisana još krajem veljače 2020. godine. Za potpisivanje ugovora trebala je proći godina dana, a u međuvremenu je Hotel Gruž morao od Gradskog vijeća dobiti i jamstvo te suglasnost za kreditno zaduženje te kredit i realizirati. Rok za izvođenje radova bio je 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao pa se očekivalo kako će dom biti gotov u travnju 2022. godine. To je rečeno i na sastanku gradonačelnika Mata Frankovića s voditeljem projekta iz tvrtke IGH Vedranom Kosovićem u rujnu 2021. godine.
—Na sastanku je istaknuto da tijek izvođenja radova slijedi dinamički plan te kako nema većih problema pri izvođenju građevinsko obrtničkih zahvata. Prema najavama, građevinski radovi bit će završeni u travnju 2022., nakon čega slijedi opremanje te potom ishođenje uporabne dozvole – obavijestili su tada iz Gradske uprave. Međutim, približava se i travanj 2023., a pitanje je hoće li se dom do tada i otvoriti. Treba istaknuti kako je kod ovog projekta zadržano 690 četvornih metara postojeće građevine uz nadogradnja oko 620 četvornih metara dodatnog prostora. Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade od zadanog objekta dobio se koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Unatoč stisci s rokovima gradonačelnik je krajem prošle godine i dalje bio optimističan kad je riječ o multifunkcionalnoj dvorani. Rekao je kako je Grad unutar svojih zacrtanih rokova, a krajnji cilj je da dvorana u siječnju 2025. godine, kada i počinje Svjetsko rukometno prvenstvo za čije se potrebe i gradi, bude u punoj funkciji.
—To je cilj kojega smo sebi zadali i uvjeren sam da ćemo ga realizirati, a to nije nimalo jednostavno. Najlakše je doći u situaciju izrade dokumentacije, a slijedi teška faza koja ima dvije razine. Prva je osiguravanje financija i na njoj smo već počeli raditi, a druga razina jest postupak javne nabave, izbor izvođača i početak radova. Ako izvođač bude kvalitetan, sam tijek gradnje ne bi trebao predstavljati nekakav veliki problem. Međutim, ne možemo utjecati na postupak javne nabave i na duljinu njegovog trajanja. Svi koji se natječu imaju pravo žalbe i u postupku i nakon završetka odabira te to sve može nekad trajati mjesec i pol dana, a nekad i godinu dana – rekao je krajem prošle godine uz napomenu kako sve to neće obeshrabriti Grad da nastavi raditi na ovom projektu.

Puno je prostora za manipulacije
Koliko problematični znaju biti postupci javne nabave i koliko često žalbe koče početak projekata, najbolje zna struka. Tako je sredinom prošle godine u razgovoru za DuList direktor tvrtke Alfaplan građenje izjavio:
— Žalbe strašno koče projekte. Mislim da bi Zakon o javnoj nabavi trebalo definitivno mijenjati iz korijena. On nije dobar. Po sadašnjim parametrima daje se puno prostora svakojakim manipulacijama, prostor dobivaju i tvrtke koje su se usavršile sa žaljenjima, usporavanjima nadmetanja i zaustavljanjem projekata te im je to jedini cilj. Nešto se postiglo odredbama o plaćanju velikih iznosa u slučaju žalbi, ali, kod velikih nabava, to i dalje ne sprječava neke tvrtke da se neopravdano žale i rastežu. Posebno je problematična dugotrajnost procedure javne nabave u okolnostima kada je građevinarstvo u krizi. Neki natječaji koji su se dogodili prije šest mjeseci još uvijek nisu završeni i nije se odabrao ponuditelj, a u ovih šest mjeseci se toliko stvari promijenilo da je sad već i pitanje može li naručitelj dovršiti natječaj i investiciju, a onda može li i izvođač to odraditi po tim cijenama i uvjetima. Nužna je brža i efikasnija procedura. Najbolji je primjer potres u Zagrebu i obnova potresom pogođenih područja gdje se od Zakona o potresu pa do Zakona o javnoj nabavi sve ispreplelo i ne događa se po tom pitanju ništa – objasnio nam je Butijer. Nakon svega treba tek podsjetiti kako bivši dubrovački gradonačelnik, danas nezavisni vijećnik Andro Vlahušić svim vijećnicima i gradonačelniku plaća večeru ako Svjetsko prvenstvo u rukometu bude u Dubrovniku 2025.
—Ovo je u fazi vjerovanja, a ne činjeničnog stanja – njegove su riječi sa samog kraja 2022. Za kraj spomenimo kako se sljedeće Svjetsko rukometno prvenstvo odvija 2027. godine, no nažalost, Hrvatska je domaćin onoga 2025. godine.

Objavljeno u tiskanom izdanju 15. veljače 2023.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist