AktualnoUrednički izbor

AMBASADORICA BLAGDANSKOG DOBROG DUHA Anina narančasta božićna bajka

AMBASADORICA BLAGDANSKOG DOBROG DUHA Anina narančasta božićna bajka

 

Ane Čerjan donosi ideje kako iskoristiti kraljicu našeg kraja – naranču i napraviti prekrasne božićne dekoracije i poslastice

Ovog Božića vaša ambasadorica se vraća tradiciji i donosim vam ideje kako iskoristiti kraljicu našeg kraja – naranču i napraviti prekrasne božićne dekoracije i poslastice! Vaši ukrasi će sigurno figurati, a mirisu naranče najljepše je dodati mirodije poputcimeta, klinčića ili zvjezdastog anisa za potpuni božićni ugođaj. Pojačajte do kraja omiljene božićne pjesme i zabava može početi! Ono što većina o meni zna je da sam ja ‘mala sa Straduna’ i da sam uvijek za neku akciju, a da feste svih vrsta bude u meni jedno posebno veselje, ali božićni blagdani ipak imaju još posebniju čar. Zato ću pokušati s vama podijeliti kako sam ove godine zamislila svoju božićnu bajku. Probajte recepte i probudite božićnu čaroliju koja će vas sigurno podsjetiti i na neke stare uspomene kada ste bili mali i Božić je bio jednostavan i pun ljubavi, svjetlosti i veselja.
Vratimo se kraljici ove priče – naranči. Naranča je oduvijek omiljena u našem kraju. Svježe cijeđena ili pak u obliku mermelade, likera, u kolačima i tortama, na pečenju, pa čak i kora se može iskoristiti i upotrijebiti za napraviti arancine ili je možetenagratati u bilo koje tijesto! Jednom mi je jedna none kojoj sam pomogla rekla da mi duša miriše kao naranča… pa ako to čujete, nemojte misliti da je none ‘pošla na osto’ nego vam je dala jako lijepi kompliment, jer se to prije govorilo za dobre i drage ljude. U stara vremena se darivala kao osobit dar dragim ljudima. Ja ću vas pokušati vratiti u vremena kada su djeca za Božić kitila bor osušenim kolutima naranče. Iako je tradicionalna naša ljuta naranča, za ovu prigodu ipak preporučam domaće slatke ‘Washingtonke’, jer se u ovu priču puno bolje uklapaju mesnate naranče debele kore bez sjemenki.
Kao i uvijek pokušala sam sve što sam radila napraviti na malo zdraviji način, ali vi možete koristiti i bijelo brašno i normalni šećer, rezultat će biti isti. Zavežite pregače i zavratite rukave, odvrnite ‘Božić dolazi’, jer krećemo!

SUŠENE NARANČE ZA SVE PRIGODE

AMBASADORICA BLAGDANSKOG DOBROG DUHA Anina narančasta božićna bajka
Sastojak je jedan, ali vrijedan – naranča – obavezno domaća (!) (ako ne računate račun za struju). 4 naranče izrežite poprijeko na ploške, osušite ih papirnatim ručnicima i stavite u pleh na papir za pečenje. Pecite ih na 120 stupnjeva 2 do 3 sata. Ja sam ih okrenula svakih pola ure na drugu stranu i tako kontrolirala da ne bi slučajno zagorile. Nakon 2 i po’ sata bile su suhe i malo ljepljive pa sam zaključila da su gotove i izvadila sam ih da se ohlade. Ako vas je puno u familiji, možete odmah raditi duplo – 2 pleha i 8 naranača. Kada se ohlade, mogućnosti su beskrajne.
Možete napraviti lanac na koji ćete okačiti naranču, cimet, koji listić lovora ili naranče, a možete ih kao ja politi s malo tamne čokolade i iskoristi kao zdravu grickalicu! Ja sam ih iskoristila za izradu ukrasa za bor, ali i kao dekoraciju na vijencu od kanjele.

FJOKA OD JUTE I NARANČE

Od trake od jute napravite fjoku, provucite naranču kroz ukrasnu tanku trakicu, po želji ako želite, zavežite ili vrućim ljepilom zalijepite prutić cimeta za naranču. Naranču zavežite za fjoku i imate prekrasan ukras za bor ili neki drugi kutak vašeg doma.

ARANCINI

AMBASADORICA BLAGDANSKOG DOBROG DUHA Anina narančasta božićna bajka
Brži način je koru 4 naranče narezati na trakice i prokuhati 3–4 puta (svaki put u novoj vodi), a duži je staviti ih u posudu s vodom i 3–4 dana namakati svaki dan u novoj vodi. Ako ste zaboravni, kao ja, pa se ne sjetite to napraviti prije, preporučam brži način jer će svakako izvući gorčinu iz naranči. U prosuji prokuhajte 200 gr Demerara smeđeg šećera, 200 ml vode i žličicu arome vanilije. Kada se šećer otopi dodajte kore i kuhajte na lagano dok se šećer skroz ne primi za njih, a onda ih izvadite i rasporedite na papir za pečenje i pustite da se suše preko noći. Za južine će biti potrebne i 2–3 noći, pa je najbolje činit ih po buri.

VIJENAC OD KANJELE

AMBASADORICA BLAGDANSKOG DOBROG DUHA Anina narančasta božićna bajka
Ako ste u timu kanjela, onda sigurno volite rolice od kanjele i sve druge prekrasne delicije koje se mogu napraviti. S obzirom da je Božić, umjesto tradicionalnih rolica napravila sam vijenac od kanjele koji je još brže i jednostavnije za napraviti.
Sastojci za tijesto:
• 100 gr masla
• 80 gr smeđeg Demerara cukara
• 1 jaje
• korica jedne naranče
• 450 gr pirove bijele muke (brašna)
• 1 vrećica suhog kvasca
• 1 mala ožica soli
• 220 ml mlijeka
Maslo i cukar mikserom pjenasto napraviti, dodati im jaje i koricu naranče. U to prosijati brašno, pa dodati kvasac i sol. Malo promiješati,dodati mlijeko pa mikserom s nastavcima za tijesto umijesiti tijesto. Prebaciti ga na pobrašnjenu površinu i umijesiti do kraja. Staviti ga na u posudu na toplo mjesto i pokriti krpom. Neka se diže sat i po’. Do tada možete napraviti nadjev ili bolje rečeno namaz! Ovo možete dati i nekom mlađem članu obitelji da napravi.
Nadjev:
• 30 gr masla
• 40 gr smeđeg Demerara cukara
• 2 velike ožice kanjele
• pire od jedne jabuke (izblendana jabuka bez kore)
Maslo rastopite i pomiješajte sa ostalim sastojcima. Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutni oblik na debljinu od 1,5 cm. Namažite nadjev po cijelom tijestu i zarolajte. Uzmite nož i razrežite rolu po dužini po sredini da dobijete dvije polovice koje će te ispreplesti cijelom dužinom. Stisnite krajeve i spojite ih da dobijete oblik vijenca. (Za ovu ideju sam koristila Pinterest, samo upišite ‘Cinnamon twist wreath’ – ipak slika govori tisuću riječi). Stavite u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i namočite s malo mlijeka u koje ste dodali par kapi arome vanilije. Ostavite da se diže još pola sata i zagrijte peć na 180°. Pecite oko 25 minuta – dok ne dobije lijepu boju. Inače kažu da se može držati do 5 dana, ali kod nas obično nestane prvi dan dok je još onako vruć i mirisan. Moja preporuka je da dok tijesto leži, vi ne ležite već iskoristite to vrijeme i ukrase, arancine i kuhani gin, taman da možete narezati vrući vijenac i zaliti ga kuhanim ginom punim mirodija. Kuća će vam mirisati i idućih dana, a to može samo značiti da će se dobro raspoloženje nastaviti.

KUHANI GIN

AMBASADORICA BLAGDANSKOG DOBROG DUHA Anina narančasta božićna bajka
I za kraj, da nazdravimo nadolazećim blagdanima, donosim vam moj omiljeni kuhani gin uz puno dobrih želja, veselja, zdravlja i ljubavi, nadam se da će te ih provesti u krugu svojih najmilijih i iskoristiti da se što više družite i uživate! Kako bi jednom riječju rekli: Nazdravlje!
• 2l soka od jabuke (preporučujem Okusi zavičaja iz Lidla, mutni)
• 4 cimet prutića
• mala ožica mljevenog cimeta, đumbira u prahu, muškatnog oraščića
• ožica Muscovado cukara
• 15-ak klinčića
• 2 naranče narezane na ploške (možete iskoristiti ove koje će vam ostati kad ogulite koru za arancine)
• 200 ml gina Bombay
Sok prokuhati sa svim mirodijama i kada zakuha dodati 200 ml gina Bombay. Procijediti i poslužiti toplo uz koji komadić naranče i jabuke.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist