Aktualno

AKCIJA SIGURNA PLOVIDBA Lučka kapetanija u Dubrovniku prekršitelje kaznila s preko 38 tisuća kuna

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru središnje godišnje akcije ‘Sigurna plovidba 2020’ je započeo jutros i trajao je do 19.00 sati na području svih osam lučkih kapetanija. Na području Dubrovnika službenici Lučke kapetanije u 63 pregleda utvrdili su 17 prekršaja te to naplatili s 38.400 kuna.

Provedba akcije koordinirana je sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji službenici su osigurali podršku dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, prekršajima u plovidbi, (ne)identificiranim pomorskim objektima, a naročito u slučajevima glisiranja na manje od 300 metara od obale, odnosno, u područjima pojačane gustoće pomorskoga prometa.

U sklopu Akcije obavljeno je ukupno 397 pregleda različitih kategorija plovila, pri čemu je utvrđeno 120 prekršaja naplaćenih u ukupnom iznosu od 203.850,00 kuna, dok su za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske opreme voditeljima plovila izrečene opomene.

Prvenstveni cilj ove akcije bio je edukativnog karaktera, kako bi se nautičarima ukazalo na važnost pridržavanja svih sigurnosnih propisa tijekom plovidbe. Poseban naglasak nautičarima je stavljen na obavezu tehničke opremljenosti i ispravnosti plovila kojima upravljaju, kako zbog sigurnosti njih samih i njihovih posada, tako i u cilju osiguravanja uvjeta opće sigurnosti za sve sudionike u pomorskome prometu.

Iako je ovu godinu obilježila pandemijakoronavirusa, zbog koje je na početku turističke sezone bilježen smanjen pomorski promet, danas je ta brojka dosegla gotovo 70 posto uobičajenog pomorskog prometa, posebice u protekla dva tjedna. Stoga, jedna od osnovnih zadaća današnje akcije je djelovati edukativno i preventivno kako bi upozorili sve sudionike u pomorskom prometu na upozorili na opasnosti koje proizlaze iz neodgovornog ponašanja na moru.

Kao najčešći, ujedno i najopasniji prekršaj na moru, utvrđeno jeglisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasna radnja za kupače i druge sudionike u pomorskom prometu. Stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne, bez prethodne opomene.Uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se još uvijek u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.

Stoga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, prema svim sudionicima u pomorskom prometu upućuje ključne poruke, kako bi zaštitili vlastite, ali i živote ostalih sudionika u pomorskom prometu, pridržavanjem propisanih pravila:

– prije isplovljavanja i tijekom plovidbe nužno je pratiti redovita i izvanredna vremenska izviješća;

– u slučaju nezgode na moru kontaktirati besplatan broj 195, hitne službe traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka;

– ne upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata,

– ne udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno,

– ne prekrcavati plovilo iznad utvrđenog ograničenja po najvećem broju putnika,

– prije isplovljenja provjerite stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva,

– svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su 24 sata na dan, putem mobilne nIS

aplikacije,

– te konačno, nužno je poštivati uvjete na moru te paziti na osobnu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u plovidbi morem.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

OSMI LET TJEDNO ZA NEW YORK United Airlines povećava broj letova prema Dubrovniku!

Dulist

ODLIČNE VIJESTI Lapadska škola dobila Snoezelen sobu za djecu s teškoćama u razvoju!

Dulist

Milan Mustać: ‘Dječji vrtići nisu niti će i jedno dijete ispisati zbog duga’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija