Hrvatska

ACI u prvom polugodištu ostvario 14 milijuna eura prihoda od prodaje

aci

Pozitivan trend rasta obilježio je prvo polugodište 2023. godine za najveći lanac marina na Mediteranu te regionalnog predvodnika u nautičkom turizmu, ACI d.d. Nakon izvrsne 2022. godine, rezultati ostvareni u prvoj polovici ove godine ukazuju na to kako će i ova godina, jubilarna 40. od osnutka Društva, biti vrlo uspješna kao i prethodna. U prvom polugodištu 2023. godine ACI je ostvario ukupno 14 milijuna eura prihoda od prodaje, što je za 11 posto više u odnosu na prethodnu godinu ili 1,4 milijuna eura više, pri čemu je najznačajniji porast prihoda zabilježen kod usluge godišnjeg veza. Društvo je zabilježilo i petpostotni rast fizičkih pokazatelja u odnosu na usporedni period lani, prvenstveno kada je u pitanju godišnji vez s 83%-tnim učešćem u ukupnom povećanju.

-Ostvareni poslovni rezultati za prvu polovicu 2023. godine ukazuju na daljnji rast poslovanja, u dijelu porasta fizičkih pokazatelja te realiziranih poslovnih prihoda. Porast fizičkih pokazatelja za 5 posto, kao i porast poslovnih prihoda od 11posto, vidimo kao najavu uspješne sezone, posebice u trećem kvartalu. Itekako svjesni činjenice da je upravo čovjek ključ uspjeha u turizmu, povećane troškove, pak, vezane za materijalna prava radnika vidimo kao strateško ciljano ulaganje u budućnost te osnovu za nove poslovne iskorake koji su pred nama – istaknuo je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d.

Najveći rast zabilježen je od usluge godišnjeg veza u iznosu od 957 tisuća eura, od čega je najznačajnije povećanje zabilježeno u ACI marinama Dubrovnik, Trogir, Vodice, Skradin, Rovinj te Umag, dok su prihodi od prodaje povećani u svim marinama. S obzirom na potencijale Društva čije je poslovanje stabilno kroz prethodne kvartale, a isti se trend nastavlja i u ovom kvartalu, kroz proteklih je šest mjeseci pokrenuto nekoliko projekata od strateškog interesa za kompaniju, a sve u cilju razvoja Društva i njegovog održivog poslovanja. U jeku obilježavanja 40. obljetnice, naglasak i dalje ostaje na produljenju koncesija, koje predstavljaju preduvjet za dodatna ulaganja u postojeći sustav ACI marina.

Uz to, u prvih je šest mjeseci 2023. godine nacionalni nautički lanac uložio 1,9 milijuna eura, prvenstveno u sidrene sustave u ACI marini Palmižana, popravak gata u marini Žut, sanaciju šetnice u ACI marini Pula, radove na kolnom ulazu u ACI marinu Vodice te uređenje poslovnih prostora u ACI marini Opatija. Naravno, izvršena su i druga manja ulaganja, sve s ciljem podizanja standarda usluge domaćeg nautičkog lidera.

Važno je istaknuti da su prvu polovicu godine obilježile i aktivnosti koje ACI provodi vezano uz očuvanje i zaštitu mora i priobalja, kao i ekološku održivost i smanjenje onečišćenja u svim marinama sustava. Uz nužnu zelenu tranziciju i digitalizaciju, Društvo postupno provodi i diverzifikaciju poslovanja. Među posebnim projektima svakako se ističe „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ za koju se ACI prijavio ranije ove godine te kontinuirano provodi daljnje aktivnosti vezane uz realizaciju ovog projekta.

-ACI d.d. spreman je preuzeti inicijativu pri uvođenju novih tehnologija – i to upravo onih tehnologija koje su novost i u svjetskim razmjerima, a koje su sada zaista postale središte događanja u globalnom energetskom sektoru. Kao predvodniku zelene tranzicije u turističkom sektoru u Hrvatskoj, cilj nam je nastaviti djelovati u započetom smjeru kako bismo u budućnosti postali energetski što održiviji – poručio je dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse ACI d.d.

Društvena odgovornost i komunikacija s dionicima te lokalnom zajednicom važan su segment u poslovanju nacionalnog nautičkog lanca, stoga je ACI i u prvih šest mjeseci ove godine posebnu pozornost posvetio ekološki održivom poslovanju. Tijekom svibnja i lipnja u nekoliko marina ACI-jeva sustava provedene su akcije čišćenja podmorja, pa su tako ACI marine Palmižana i Šimuni rasterećene značajnih količina otpada. U creskoj ACI marini implementiran je uređaj pod nazivom Morska škovacera, u ACI marini Vrboska na Hvaru postavljeni su kolektori s ciljem očuvanja plemenitih periski, dok se ACI marina Skradin može pohvaliti najnaprednijom podvodnom robotskom i senzorskom tehnologijom osiguranom u sklopu projekta Innovamare. Kao najbolji pokazatelj i dokaz predanosti očuvanju okoliša ACI je 24. godinu zaredom u svim cjelogodišnjim marinama podignuo međunarodno priznate Plave zastave.

Do kraja tekuće godine očekuje se i početak realizacije projekta izgradnje ACI marine Rijeka, koji predstavlja najveću investiciju u povijesti nautičkog turizma Republike Hrvatske, vrijednu više od 50 milijuna eura. „Realizacija projekta izgradnje ACI marine Rijeka predstavlja značajno novo ulaganje za ACI, te značajan iskorak u poslovanju kroz ulaganje u novu nautičku akviziciju, zajedno s našim partnerom, tvrtkom GITONE Kvarner kroz zajednički poduzetnički pothvat“, istaknuo je Josip Ostrogović, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d. Naime, tvrtki ACI – GITONE, koncesionaru buduće ACI marine Rijeka, u svibnju je izdana lokacijska dozvola, dok je u lipnju svečano uručen ugovor o koncesiji na 30 godina.

Pročitajte još

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović