Županija

2 200 neosiguranih vozila u Županiji

2 200 neosiguranih vozila u Županiji

Na području Dubrovačko-neretvanske županije ima oko 2 200 neosiguranih vozila. Rečeno je na konferenciji za novinare Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Hrvatskog ureda za osiguranje.

Riječ je o nastavku akcije u okviru kampanje „Stop neosiguranim vozilima“, koja se organizira s ciljem smanjenja broja neosiguranih i neregistriranih vozila, ali i povećanja sigurnosti u prometu.

O ovom su problemu govorili načelnik PU Tonči Glumac, Boris Orlović, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, te Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Kada je riječ o spomenutih 2200 neregistriranih vozila, radi se o vozilima kojima je istekao rok za obnovu osiguranja više od 30 dana, a nisu uključena vozila koja su postala neosigurana prije 30. 09. 2008.Kako navodi Hrvatski ured za osiguranje, od ukupnog broja vozila u Županiji, neosigurano je dakle 3,9 posto vozila.

MUP RH je tijekom 2009. i 2010. godine poduzeo preko 155.000 mjera u svezi neregistriranih i neosiguranih vozila, a u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 53.748 mjera. MUP svakom vlasniku koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice dostavlja prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna te pokreće prekršajni postupak zbog upravljanja neosiguranim vozilom – kazne su od 5 do 20 tisuća kuna.

MUP također ima ovlasti odjaviti vozilo bez vraćanja prometne dozvole i registracijskih pločica ako je od isteka proteklo više od jedne godine. Također se kažnjava i vozač vozila kaznom u iznosu od 2.000 kuna ukoliko upravlja neregistriranim vozilom ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

Vožnja i posjedovanje neosiguranog i neregistriranog, a neodjavljenog motornog vozila njegovom vlasniku donosi brojne prekršajne kazne, a izostanak odgovarajućeg osiguranja od automobilske odgovornosti, može dovesti do katastrofalnog financijskog udara na imovinu vlasnika odnosno vozača takvog vozila, navode iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

Naime, u slučaju da vozač, upravljajući neosiguranim vozilom počini štetu, koja se može mjeriti u milijunima kuna, Hrvatski ured za osiguranje će svim oštećenim osobama – žrtvama prometne nesreće koju je skrivilo neosigurano vozilo, naknaditi štete, ali ima pravo potraživati naknadu cjelokupnog isplaćenog iznosa štete uvećanog za eventualne troškove i kamate od te iste osobe koja je odgovorna za štetu, dakle od vozača odnosno vlasnika neosiguranog vozila.

Upravo ta činjenica govori da se pojedini vlasnik vozila, zbog izbjegavanja troška obveznog osiguranja – u prosječnom iznosu od oko 1.460 kuna godišnje, dovodi u izvjesnu situaciju da bude višestruko prekršajno kažnjavan te da se u konačnici izlaže opasnosti da sam snosi naknadu štete u prometnoj nesreći u potencijalno višemilijunskim iznosima.

 

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist