Aktualno

‘HRVATSKA STVARA’ ‘Želimo pokazati kako se u našoj državi može uspjeti’

'HRVATSKA STVARA' 'Želimo pokazati kako se u našoj državi može uspjeti'

Projekt ‘Hrvatska stvara’ tvrtke STEMI i udruge Programerko i Code Club Hrvatska predstavljen je Dubrovčanima u ponedjeljak popodne na sveučilišnom Kampusu.

-Obilazimo cijelu Hrvatsku, okupljamo mlade po županijama te im ispričamo priču kako pokrenuti tehnološku tvrtku. Želimo ih motivirati da postanu stvaraoci. Želimo pokrenuti i klubove u kojima će se školarci moći družiti i raditi na svojim projektima. Ideja je da sve djeci bude besplatno, da se ne radi nikakva socioekonomska diskriminacija. Svatko tko želi probati, ima mogućnost to učiniti u svojoj lokalnoj sredini. Dosad se tražilo mjesto više na prezentacijama – rekao je tom prilikom Marin Trošelj iz STEMI-ja.

-Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnog kodiranja za djecu od 7 do 13 godina. Naša je uloga proširiti projekt na Hrvatsku kako bismo svakom djetetu omogućili da uči i napreduje kao njegovi vršnjaci u svijetu – istaknula je Ana Nikolić iz udruge Programerko i Code Cluba Hrvatska.

-Ovo je formalni početak projekta koji je zaživio već duže vrijeme u našem gradu. Gradske škole spremno dočekuju ovaj projekt, a već od iduće jeseni sve će škole biti e-škole – rekao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Đivo Brčić.

-Mi smo u Ujedinjenom Kraljevstvu imali ideju da djeci stvorimo mogućnost kodiranja, a to smo nazvali Code Club, kojeg vode volonteri. Kad smo vidjeli da to dobro djeluje, onda smo to htjeli podijeliti s našim prijateljima, među njima i s Hrvatskom. Zato smo doveli projekt u Hrvatsku, a uzbudljivo je kako se širi čitavom zemljom. Mladi Hrvati imaju pravi talent za informacijske tehnologije i programiranje i po tome su u velikoj prednosti pred drugima u svijetu. Sve velike tvrtke, od Microsofta do facebooka i Google, su pune Hrvata. Hrvati stvarno ovo znaju dobro činiti pa im želimo pomoći da svoje znanje ulože u svojoj državi, stvarajući nove tvrtke u Hrvatskoj – izjavio je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Andrew Dalgleish.

Nakon predstavljanja projekta uslijedila je pokazna radionica s učenicima dubrovačkih i županijskih osnovnih škola s njihovim mentorima.

Partneri na projektu su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Netokracija, a provodi se uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva. U Dubrovačkoj-neretvanskoj županiji projekt se provodi u suradnji sa zajednicama tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika te s Informatičkim klubom Futura.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo