Županija

FOTO U Cavtatu se prisjetili ‘pucanja lopižica’

U Cavtatu, u Kući Bukovac, u sklopu tematskih dječjih likovnih radionica, ovog ponedjeljka prisjetili su se zaboravljenog običaja poznatog pod imenom ‘pucanje lopižica’ ili ‘po Korizme’ koji se u Cavtatu odvijao sredinom korizmene četrdesetnice.

Kako je to nekad bilo, kroz uvodnu riječ o samom običaju, djeci je približio etnolog Ivica Kipre, a s njima su svoja sjećanja podijelili i stariji stanovnici Cavtata.

Na ‘po Korizme’ održavale su se plesne zabave u Domu kulture, a običaj se održao do šezdesetih godina 20. stoljeća. Uz igru i ples, razbijale su se ili ‘pucale lopižice’. Lopiže su bile keramičke posude u kojima se pripremala i čuvala hrana. Tri keramičke posude, lopiže, od kojih su dvije bile napunjene pepelom, a jedna živom kokoši, visjele su sa stropa dok bi ih izabrani parovi zavezanih očiju pokušavali razbiti štapom.

Polaznici dječjih radionica izradili su ‘lopižice’ kao pinjate (posude) u životinjskim oblicima, a bile su napunjene konfetama i bombonima umjesto pepela i kokoši. Slijedila je zatim napeta igra ‘pucanja lopižica’ i ples na način kako se u ranija vremena zabavljalo u Domu kulture. Slatki zalogaj pripremile su cavtajske mame na čemu im se iz Muzeja i galerija Konavala najljepše zahvaljuju!

Pročitajte još

Započelo uređenje raskrižja u Srebrenom, mole se vozači za strpljenje

Dulist

Župan Dobroslavić sudjelovao na konferenciji o euro-mediteranskim odnosima

Dulist

ODLUKA NAČELNIKA KONAVALA Umjesto blagdanskog kićenja kupit će se uređaji Domu za starije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija