Županija

Županijski vijećnici jednoglasno podržali: Otvara se nova ljekarna u bolnici

ljekarna bolnica

Na Županijskoj je skupštini jednoglasno, i bez rasprave, donesen zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o osnivanju nove ljekarničke jedinice Zdravstvene ustanove Ljekarne Dubrovnik u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik.

Treba podsjetiti kako je osnivanje nove ljekarničke jedinice uznemirilo je ljekarničke krugove, a o čemu je DuList pisao u utorak. Naime, prvenstveno ih je uznemirila činjenica jer se ta nova jedinica otvara mimo Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne. Upozoravali su nas, naime, kako bi područje veličine Dubrovnika, sukladno spomenutom pravilniku, trebalo imati tek 9 ljekarničkih jedinica, a danas ih već imamo 12. Previše je dakle ljekarni s obzirom na broj stanovnika.

Ljekarna Dubrovnik je, što se ističe i u materijalima za Županijsku skupštinu, prije godinu dana podnijela Ministarstvu zdravstva zahtjev za odobrenje nastavljanja rada ljekarne Domus Christi na novoj adresi dr. Roka Mišetića 2, odnosno u prostorima Opće bolnice Dubrovnik. Naveli su kako je rješenje ukidanja te ljekarničke jedinice poništeno i postupak je obustavljen. Međutim, Ministarstvo je Ljekarne Dubrovnik nekoliko mjeseci nakon uputilo na podnošenje zahtjeva za osnivanje nove ljekarničke jedinice te da to potkrijepi odredbama Pravilnika. U ovom slučaju bila bi riječ o 13. ljekarničkoj jedinici pa naši sugovornici smatraju kako Županija temelj za to nije mogla pronaći u Pravilniku.

Nadalje, iz ljekarničkih krugova upozoravaju da za otvaranje nove ljekarničke jedinice treba osigurati i kadar, uz voditelja i najmanje dvije do tri magistre te dva tehničara. No, situacija s kadrom, govore nam, i nije baš na zavidnoj razini te se posljednjih godina kadar namiruje iz ostalih dijelova Hrvatske pa i iz susjedne BiH.
Uz sve to, otvaranje nove apoteke zahtijeva i nabavu opreme čija vrijednost sasvim sigurno seže preko 2 milijuna kuna, što je, ističu nam, potpuno promašeni poslovni pothvat tim više ako se uzme u obzir činjenica kako su Ljekarne Dubrovnik prošlu godinu završile u gubitku većem od 600 tisuća kuna. Smatraju kako bi s obzirom na takvu financijsku situaciju, ali i ulaganja potrebna za otvaranje nove ljekarničke jedinice, Ljekarni Dubrovnik najbolji potez bio zatvoriti jednu od svoje četiri ljekarne u korist nove u Bolnici.
Budući da se otvaranje nove ljekarničke jedinice pravda dostupnijom kupnjom i nabavom lijekova u samo zgradi bolnice, naši sugovornici ističu kako se do lijeka nakon posjete bolničkom liječniku ionako ne može tek tako doći budući da recept mora ispisati liječnik opće prakse pa se pacijent iz bolnice mora najprije uputiti k njemu, a tek onda se vratiti po lijek.

‘Otvaranje ljekarne u interesu i cilju općeg napretka’
Upravno vijeće Zdravstvene ustanove Ljekarne Dubrovnik donijelo je na svojoj III. sjednici 11. listopada Odluku o osnivanju nove ljekarničke jedinice u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik na adresi Dr. Roka Mišetića 2.

Ljekarničke usluge na navedenoj lokaciji unaprijedit će primarnu zdravstvenu zaštitu građana Grada Dubrovnika, ali i svih žitelja Dubrovačko-neretvanske županije, kao i korisnika Opće bolnice Dubrovnik jer će im omogućiti i učiniti dostupnim kupnju i nabavu lijekova u samoj zgradi Opće bolnice Dubrovnik, kao središnjoj ustanovi specijalističko-konzilijarne i bolničke djelatnosti u Županiji.

-Također, Ljekarna će imati pozitivan učinak na zdravstvenu skrb osoba koje turistički dolaze u Dubrovnik, a potrebne su im usluge Opće bolnice Dubrovnik. Potrebno je uzeti u obzir da je najbliža ljekarna od bolnice udaljena 640 metara zračne udaljenosti, što je u naravi gotovo kilometar, a nalazi se u dijelu grada koji je u ljetnim mjesecima često prometno zagušen. Smatramo da je otvaranje ljekarne u interesu i cilju općeg napretka te poboljšanja zdravstvene zaštite kako građana Grada Dubrovnika tako i građana jedinice područne (regionalne) samouprave – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović, a što je i stalo u obrazloženju zaključka o davanju suglasnosti na odluku.

Vijećnica Fani Bukvić Favro rekla je da će ova ljekarna imati dežurstva, ali je apelirala da se ostavi jednom tjedno dežurstvo u povijesnoj jezgri.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist