Aktualno

LJEKARNIČKI KRUGOVI UPOZORAVAJU Krši se Pravilnik s otvaranjem još jedne apoteke u bolnici

LJEKARNIČKI KRUGOVI UPOZORAVAJU Krši se Pravilnik s otvaranjem još jedne apoteke u bolnici

Osnivanje nove ljekarničke jedinice Zdravstvene ustanove Ljekarne Dubrovnik u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik, a o čemu će se ove srijede izjašnjavati županijski vijećnici, uznemirilo je ljekarničke krugove. Prvenstvo zbog činjenice jer se ta nova jedinica otvara mimo Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne. Upozoravaju nas, naime, kako bi područje veličine Dubrovnika, sukladno spomenutom pravilniku, trebalo imati tek 9 ljekarničkih jedinica, a danas ih već imamo 12. Previše je dakle ljekarni s obzirom na broj stanovnika.

Ljekarna Dubrovnik je, što se ističe i u materijalima za Županijsku skupštinu, prije godinu dana podnijela Ministarstvu zdravstva zahtjev za odobrenje nastavljanja rada ljekarne Domus Christi na novoj adresi dr. Roka Mišetića 2, odnosno u prostorima Opće bolnice Dubrovnik. Naveli su kako je rješenje ukidanja te ljekarničke jedinice poništeno i postupak je obustavljen. Međutim, Ministarstvo je Ljekarne Dubrovnik nekoliko mjeseci nakon uputilo na podnošenje zahtjeva za osnivanje nove ljekarničke jedinice te da to potkrijepi odredbama Pravilnika. U ovom slučaju bila bi riječ o 13. ljekarničkoj jedinici pa naši sugovornici smatraju kako Županija temelj za to nije mogla pronaći u Pravilniku.

Nadalje, iz ljekarničkih krugova upozoravaju da za otvaranje nove ljekarničke jedinice treba osigurati i kadar, uz voditelja i najmanje dvije do tri magistre te dva tehničara. No, situacija s kadrom, govore nam, i nije baš na zavidnoj razini te se posljednjih godina kadar namiruje iz ostalih dijelova Hrvatske pa i iz susjedne BiH.
Uz sve to, otvaranje nove apoteke zahtijeva i nabavu opreme čija vrijednost sasvim sigurno seže preko 2 milijuna kuna, što je, ističu nam, potpuno promašeni poslovni pothvat tim više ako se uzme u obzir činjenica kako su Ljekarne Dubrovnik prošlu godinu završile u gubitku većem od 600 tisuća kuna. Smatraju kako bi s obzirom na takvu financijsku situaciju, ali i ulaganja potrebna za otvaranje nove ljekarničke jedinice, Ljekarni Dubrovnik najbolji potez bio zatvoriti jednu od svoje četiri ljekarne u korist nove u Bolnici.
Budući da se otvaranje nove ljekarničke jedinice pravda dostupnijom kupnjom i nabavom lijekova u samo zgradi bolnice, naši sugovornici ističu kako se do lijeka nakon posjete bolničkom liječniku ionako ne može tek tako doći budući da recept mora ispisati liječnik opće prakse pa se pacijent iz bolnice mora najprije uputiti k njemu, a tek onda se vratiti po lijek.
O ovome će se u srijedu izjasniti i županijski vijećnici.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist