Županija

Županijski proračun ‘rebalansiran’ za 86, 8 milijuna kuna

Županijski proračun 'rebalansiran' za 86, 8 milijuna kuna

Županijski vijećnici ovog su petka s 21 glasom za, dva protiv i četiri suzdržana prihvatili izmjene i dopune proračuna Dubrovačko – neretvanske županije za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023. Kako je uvodno iznio župan Nikola Dobroslavić, proračun je donesen u prosincu 2020. godine. Komentirao je i da je dobro što županija nije prije imala potrebu ili nužnost mijenjati proračun, što znači, istaknuo je, da je proračun od početka planiran realno.

-Stojimo iza ovakvih izmjena i dopuna. I ove smo izmjene radili realno. Iako su uvjeti složeni, očekujemo da će rebalans proračuna pokriti poslovanje županije do kraja godine – rekao je župan.

Pročelnica za proračun Dragica Stanić pojasnila je kako se ovim prvim izmjenama i dopunama Proračuna županije za 2021. bilanca prihoda i rashoda povećava za 86.886.000 kuna i predlaže na iznos od 1.097.470.000 kuna, od čega županijski dio proračuna iznosi 274.051.572 kuna, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike iznosi 823.418.428 kuna. Dodala je i kako su razlozi donošenja ovih izmjena i dopuna, među ostalim, preustroj upravnih tijela županije, uvođenje rezultata poslovanja po Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna DNŽ za 2020. godinu s pripadajućim efektima, izmjene i dopune u dijelu bilance decentraliziranih funkcija sukladno odlukama o minimalnim financijskim standardima, a u skladu s Uredbom Vlade RH i osiguranim sredstvima u Državnom proračunu, ali i uvođenje novih EU i drugih projekata. Izmjene i dopune korisnika proračuna Projekcije za 2022. i 2023. sukladno Zakonu o proračunu se ne mijenjaju.

Vijećnik Pero Jerković jedini se javio za raspravu i rekao je kako neće podržati rebalans proračuna.

-Isti je način. Županija je nemoćna, radi se uvijek o malom iznosu sredstava koja ne ovise ni o radu župana ni županijske uprave, već o onome što kaže Marić. Najveće promjene napravljene su zbog preustroja. Bili smo protiv preustroja jer smatram da je svejedno koliko županija ima upravnih odjela, neće se puno toga promijeniti – zaključio je Jerković.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist