Županija

UNATOČ KRITIKAMA DA JE SVE ‘RUŽIČASTO’ Vijećnici prihvatili županovo izvješće

UNATOČ KRITIKAMA DA JE SVE 'RUŽIČASTO' Vijećnici prihvatili županovo izvješće

S 21 glasom za, osam protiv i pet suzdržanih prihvaćeno je izvješće župana Nikole Dobroslavića za prvo polugodište 2021. Župan Nikola Dobroslavić uvodno je istaknuo kako je Županijska uprava u razdoblju siječanj – lipanj 2021. godine uredno obavljala sve poslove iz svog samoupravnog djelokruga kao i povjerene poslove Ureda državne uprave. Naglasio je da se je važno podsjetiti kako se Dubrovačko-neretvanska županija, kao i Republika Hrvatska i cijela Europska unija, i dalje nalazi u okolnostima pandemije koronavirusa.

-Takve okolnosti svakako utječu na redovan rad i naše aktivnosti, no zajednički smo očuvali gospodarsku stabilnost županije pa tako i nastavili s našim strateškim projektima. Kada se govori o strateškim infrastrukturnim projektima važnim za Dubrovačko-neretvansku županiju, u svom radu značajne aktivnosti usmjeravamo na prometno povezivanje županije. Projekt Cestovno povezivanje južne Dalmacije, odnosno izgradnja Pelješkog mosta, kao najznačajniji strateški projekt za Dubrovačko-neretvansku županiju, uspješno napreduje, a u nekim segmentima radovi su i ispred planirane dinamike. Projekti koji su također izuzetno važni za daljnje prometno povezivanje županije, a na kojima smo i u ovom izvještajnom razdoblju nastavili aktivnosti, su: Izgradnja brze ceste Dubrovnik (Osojnik) – Zračna luka Dubrovnik – granica Crne Gore, Izgradnja Autoceste Osojnik – Čvor Metković te Izgradnja brze ceste Brijesta – Perna s obilaznicom Orebića. U svom radu, značajne aktivnosti usmjeravamo razvoju otoka, a čemu je osnovni preduvjet također prometna infrastruktura. Kao najvažnije i najveće projekte, a uzimajući u obzir aktivnosti u navedenom izvještajnom razdoblju, ističemo: Projekt sanacije i rekonstrukcije rive Donje Čelo na Koločepu, Rekonstrukcija lukobrana Puntin u Korčuli, Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka, Rekonstrukcija Luke Trpanj, Izgradnja nove luke Polačište u Korčuli, Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet Ubli na Lastovu, Izgradnja luke Perna u Orebiću te Dogradnja luke Prigradica. Jedan od velikih projekata cestovne infrastrukture na otocima, odnosno na Korčuli, je i Rekonstrukcija pristupne ceste luci Polačište od naselja Račišće do Grada Korčule. Navedeni projekti lučke infrastrukture, kao i pristupna cesta Korčula – Račišće, projekti su vrijednosti više od 700 milijuna kuna i gotovo u potpunosti financirani sredstvima fondova Europske unije, zbog čega njihova financijska konstrukcija nije upitna – iznio je, među ostalim, župan Dobroslavić.

Ivo Karamatić o županovom je izvješću, među ostalim, istaknuo kako se slaže s njime da je godina bila teška. Rekao je kako ne vidi u izvješću što je župan samostalno odradio, već da vidi samo rad upravnih tijela županije, europske projekte koji su u tijeku.

-U izvješću nema ništa o radu stožera za civilnu zaštitu i pandemiji. Jučer smo imali 237 novooboljelih, od ponedjeljka je bolnica u hladnom pogonu, nema operacija osim onih koje su hitne. To je ono selo gori, a baba se češlja. Stožer apelira da se mjere provode, ako je to ono što će riješiti ovu ozbiljnu krizu. Zapovjedniče stožera, ovo je rat s virusom, rat za zdravlje naših sugrađana. Poduzimajte mjere, radite kontrole da se što manje građana zarazi. U županovom izvještaju nema ništa o sezoni i Turističkoj zajednici, ali ima gomila papira gdje pišu o projektu kojeg vodi neka zajednica ili regionalna agencija. Gdje je županijski Centar za gospodarenje otpadom? Svaka Županijska skupština uvijek se svede na to pitanje, a u izvješću ništa. U drugom dijelu izvješća moći ćemo napisati da smo organizirali ekskurziju u Ljubljanu. To će biti značajan pomak za županijski Centar za gospodarenje otpadom – rekao je, među ostalim, vijećnik Karamatić.

Vijećnik Nikola Duper rekao je da županov izvještaj izgleda kao ‘proširena stvarnost’ i kao da su sve okolo ‘cvjetići’.

-Oko gospodarenja otpadom s vama se ne mogu složiti. Što se tiče financiranja kulture, onog trena dok ne shvatimo koliko je ona bitna, nećemo napredovati. Odnos prema kulturi u županiji je tužan – konstatirao je Duper.

Vijećnik Pero Jerković rekao je da neće podržati županovo izvješće, a naglasio je da mu nedostaje to što u izvješću ‘nema problema’.

-Znam da župan radi i svaka čast, ali da netko izvana čita izvješće, rekao bi da nemamo nikakvih problema. A, ima i objektivnih i subjektivnih. Počnimo od OB Dubrovnik koja je u dugovima zbog HZZO-a i nedovoljnog plaćanja usluga. Nisam nigdje vidio da se razmišlja o heliodromu u Metkoviću i trajnom rješenju za njega. Igralište u Neretvi na koje je helikopter slijetao trenutno je u radovima i kad se stavi umjetna trava, neće više za to biti uvjeta – rekao je Jerković.

Vijećnik Teo Andrić osvrnuo se na prozivke pojedinih vijećnika kako u izvješću nema onoga što je župan uradio, već samo odjeli županije.

-Je li župan trener ovog tima? Jest. Župan vodi i daje inicijativu, a naravno da ima odjela i ljudi koji tu inicijativu provode. Neće pisati što je mislio uraditi, što je mislio pojesti. Treba naglasiti da smo u teškoj situaciji zbog pandemije i da smo preuzeli i poslove iz djelokruga državne uprave. Je li itko u ovom izvješću od korisnika proračuna bio zakinut? Nije. Nismo ni zaustavili nijedan projekt. Stoje li neki projekti jer ih nismo puno pomakli? Vjerojatno stoje, ali ne možemo reći da sve ne ide svojim tijekom i da sve nije transparentno – istaknuo je Andrić.

Vijećnik Marko Mujan naglasio je kako nije protiv županovog izvješća jer ‘ima i drugih mogućnosti’.

-Meni nedostaje nešto bitno. Ja ovdje čujem puno raznih šumova. Znamo li pa šumimo ili šumimo samo zato što smo more, ne znam, ali izvješće je takvo kakvo jest. Možemo o njemu raspravljati ili tražiti i dopunu. Hoće li biti u ovom ili onom obliku, manje mi je važno. Važna mi je stvarnost u kojoj živimo, a ona je proizvedena loše, a to nije krivnja županije ni gradova ni općina. To ide s vrha. Mi od danas imamo ratno stanje u bolnici. Ne spominjem to da bih uplašio ljude, već kako bih ukazao na apsurd plus na pritisak na zdrave ljude da se cijepe ili testiraju. Mene zanima strategija. Mi bismo trebali imati još više tematskih sjednica. Nedostaju mi neki odgovori već tri godine. Imamo li pravo znati što se događa u HE Dubrovnik u Platu. Zašto dolazi do zaslanjenja? Je li se ona nesreća dogodila da bi se zaustavio njezin rad? – upitao je zaključno Mujan.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist