Županija

Županija uzima beskamatni zajam od 8,5 milijuna kuna, proračun rebalansom raste preko milijarde

Županija uzima beskamatni zajam od 8,5 milijuna kuna, proračun rebalansom raste preko milijarde

Osamnaesta sjednica Županijske skupštine održat će se u petak, 18. prosinca u Studentskom domu, a pred vijećnicima će se naći preko 50 točaka dnevnog reda. Među prvim važnim točkama svakako je i rebalans županijskog proračuna za 2020. Kako je navedeno u prijedlogu odluke, riječ je o drugim izmjenama i dopunama proračuna za 2020. godinu te se bilanca prihoda i rashoda povećava za 49.950.000 kuna te se predlaže proračun u iznosu od 1.026.100.000 kuna.

Županijski proračun bez vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika iznosi  257.599.355 kuna, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike iznosi 768.500.645 kuna.

Razlozi rebalansa proračuna, navedeno je u prijedlogu odluke, korekcija je prihoda od imovine, prihoda od pristojbi i po posebnim propisima te ostalih prihoda sukladno ostvarenju u proteklom razdoblju i procjeni ostvarenja do kraja godine; uvođenje i usklađivanje transfernih primitaka iz proračuna, pomoći od međunarodnih organizacija, institucija i tijela EU sa izdacima prema izmijenjenim iznosima i dinamikama, zatim izmjena u planiranju primitaka od financijske imovine i zaduživanja; izmjene i dopune vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika koji su evidencijski uključeni u županijski proračun.

Pored ovih osnovnih razloga izmjene i dopune predlažu se i radi provedbe potrebnih izmjena u poslovanju upravnih odjela. Također, prijedlogom drugih izmjena i dopuna Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2020. godinu planira se beskamatni zajam po osnovi povrata poreza na dohodak po godišnjem obračunu u iznosu od 8.483.000 kuna mjera osiguranja tekuće likvidnosti proračuna. Naime, kako je navedeno u prijedlogu odluke, zbog ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa COVID-19 i ekonomskih mjera Vlade Republike Hrvatske usmjerenih davanju poticaja za zadržavanje radnih mjesta i rješavanju problema nelikvidnostionima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije, jedinicama lokalne i podrčne (regionalne) samouprave koje su se suočile s nerazmjerom između dinamike priljeva sredstava i dospjeća obveza, omogućene su mjere pomoći usmjerene na poboljšanje likvidnosti i učinkovitije upravljanje proračunskim sredstvima.

U Državnom proračunu osigurana su sredstva beskamatnog zajma čije je plaćanje oslobođeno, odgođeno i/ili je odobrena obročna otplata, odnosno do visine izvršenog povrata poreza po godišnjem obračunu poreza na dohodak, te uslijed pada prihoda u 2020. u odnosu na ostvarenje u 2019. Naputcima Ministarstva financija određeno je da je rok za otplatu beskamatnog zajma najduže u roku od godinu dana za izvršeni povrat poreza na dohodak temeljem godišnje prijave za 2019, a koji se izvršavana teret poreza na dohodak u 2020. godini.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist