Županija

[ŽELJE I OSVRTI] Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli: ‘Možemo gledati optimistično naprijed’

[ŽELJE I OSVRTI] Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli: 'Možemo gledati optimistično naprijed'

Godina 2022. obilježena je kao godina u kojoj se turizam oporavio i vratio. Naime, nakon zadnje dvije godine, kada nam je zapravo izostala turistička sezona, s ovom godinom možemo biti itekako zadovoljni. Ostvareni broj turističkih noćenja u Župi dubrovačkoj bio je na razini od 84 posto u odnosu na 2019. godinu te s ovakvim rezultatima možemo gledati optimistično unaprijed.

Što se tiče samih prihoda Općine Župa dubrovačka, jasno je da su se vratili, međutim moram istaknuti kako smo kroz zadnje dvije godine koristili sredstva Vlade Republike Hrvatske. Prihod Općine bio je manji te smo kao i ostale jedinice lokalne samouprave na ovom području koristili pomoć Vlade, takozvanu ‘beskamatnu pozajmicu’ koju moramo vratiti. Tako da planiramo započeti s njenim vraćanjem u idućoj godini. Najveći financijski projekt u ovoj godini bio je zajedničko ulaganje s Gradom Dubrovnikom u Groblje Dubac, zatim projekt I faze kanalizacije Čibača, kao i rad na raznim projektima izgradnje u uređenja nerazvrstanih i županijskih cesta.

Za iduću godinu smo usvojili proračun u visini od 7,5 milijuna eura, što je na razini realizacije u ovoj kalendarskoj godini. U 2023. godini planiramo osigurati preko 2 milijuna kuna za kapitalnu donaciju za izgradnju Groblja Dubac, uz sredstva koja su građani osigurali putem uplata. Nadalje, nastavljamo s izgradnjom kanalizacijske mreže kao i projektom Aglomeracije Župa dubrovačka koji obuhvaća i vodovod i odvodnju. Dva kapitalna ulaganja su svakako izgradnja nova dva dječja igrališta u naseljima Mandaljena i Čibača.
Svakako, očekujemo bolju situaciju u 2023. godini što bi značilo da ćemo u proračun moći uvrstiti realizaciju još nekih pripremljenih projekata. Treba istaknuti kako su sve ‘vitalne’ funkcije Općine osigurane kroz ovaj proračun, ali jednako tako i da nas nekoliko stvari itekako košta više nego prethodnih godina.

Prvenstveno mislim na troškove koje imamo po pitanju Dječjeg vrtića Župa dubrovačka. Preko 530 djece je u vrtiću, a na rad vrtića već izdvajamo preko 9 milijuna kuna. Također, energenti, pritom najviše mislim na električnu energiju, strahovito su nam porasli.

Praktično smo s milijun i pol kuna potrošenih na električnu energiju za javnu rasvjetu, došli na 4,4 milijuna kuna na godišnjoj razini. Svakako očekujemo da će Vlada RH intervenirati po tom pitanju jer su ti troškovi jednostavno preveliki, ne samo za našu Općinu, već se radi o problemu koji jednako tako muči i ostale jedinice lokalne samouprave.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist