Politika

Zeleno svjetlo za obnovu derutnog Hotela Gruž u dom umirovljenika

Zeleno svjetlo za obnovu derutnog Hotela Gruž u dom umirovljenika

Rekonstrukcijom derutnog Hotela Gruž, Dubrovnik će dobiti novi dom za starije i nemoćne za 48 korisnika. Kako je gradskim vijećnicima objasnio direktor Hotela Gruž Vido Raič, 2015. je ishodovana građevinska dozvola za dom tipa hotel. No, utvrđeni su mnogobrojni nedostatci te je projekt revidiran. Rekao je kako je Hotel Gruž primoran ići na kreditno zaduženje od 15 milijuna kuna, koji ima godinu dana korištenja, godinu počeka uz rok otplate od 7 godina. Grad Dubrovnik kao većinski vlasnik mora im dati jamstvo kao instrument osiguranja za založno pravo, kao i za samo kreditno zaduženje.

-Vrijeme u kojem živimo povećava rizik kod svake investicije, a pogotovo ovakvih koje su komercijalne, a teško mogu opstati bez subvencije Grada – rekao je Maro Kristić. Jamstvo automatsku ulazi u zaduženje Grada Dubrovnika, rekao je te se dozvoljava bani upis založnog prava na nekretninu.

-Nemamo detaljan poslovnik, ali je predviđeno samo financiranje troškova bez PDV-a i nisu predviđeni troškovi opremanja samog doma. To će iznositi još 6 milijuna kuna, što nije mali iznos – rekao je dalje dodavši kako je i poslovanje restorana Zrinski ugroženo, kao i svih ugostitelja.

-Zabrinulo me je kad sam vidio da su predviđene cijene za korisnike poprilično visoke te se očekuje subvencija grada od oko tri i pol tisuće kuna po korisniku. I to je milijunski godišnji trošak za grad. Je li se kroz povijest ovog projekta pokušalo aplicirati ga na neke fondove – pitao je Kristić.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ovo obveza koju je Grad preuzeo prije 20 godina preuzevši ga s tim da jedina namjena og objekta može biti dom umirovljenika.

-Nisu niti postojali EU fondovi koji su podupirali. Tek novim ugovaranjem 2021. omogućuje se i gradnja i financiranje škola, vrtića i domova i sportskih dvorana. Takvo nešto nije pije bilo moguće. Hotel Gruž neće voditi dom, treba osnovati javnu ustanovu. Jedna javna ustanova vodit će i ovaj dom i dom ispod Opće bolnice. Time ćemo imati elemente da nas država prihvati u mrežu domova. Tad će cijena mjesečna pasti s 12 ili 10 tisuća kuna po korisniku te se spušta na normalnu razinu. Tad država plaća i medicinske sestre, njegovatelje, ravnatelja ustanove… Cilj nam je pokušati refinancirati i ovaj iznos kredita čim se otvori novo programsko razdoblje – objasnio je gradonačelnik. Zato nisu uključeni i troškovi opremanja.

Jadran Barač rekao je kako ovu nekretninu treba privesti svrsi, ali je pitanje kada i pod kojim uvjetima.

Istaknuo je kako je dom ispod bolnice vrijedan 200 milijuna kuna te da je teško očekivati da će se kroz dvije, tri godine sve to moći financirati.

-Gdje će Grad nabavit deficitaran kadar – istaknuo je dalje.

-Problem je ući u dodatno zaduženje. Ne osporavam svrhu, ovo su buduće socijalne mjere, a ne tekuće. Teško ćemo ih moći realno ostvariti – iznio je dalje.

Katarina Doršner (HDZ) rekla je kako u situaciji gdje je preko 800 sugrađana na listi čekanja, ovo jest socijalna mjera.

-Potrebno je donijeti mjere kad je riječ o nedostatku kadra. Trebamo se zapitati kako to da ne nedostaje ugostitelja, ali nedostaje medicinskog kadra – rekla je.

Vido Bogdanović rekao je kako je on počeo ovaj projekt prije više od 20 godina, ali da je potpisao ugovor sa strogom namjenom.

-Umalo da je taj objekt i cijelo društvo umalo vraćeno RH u jednom trenutku. Glavni krivac što je grad dobio na poklon Hotel Gruž jest Zlatko Mateša, s njim se moglo puno više učiniti u suradnji države i grada. Malo je političara bilo koji su imali iskren i dobar odnos prema Dubrovniku. Uvijek je postojala zavist, a on je uvijek bio otvoren za suradnju – rekao je Bogdanović. Rekao je kako nije protiv zaduženja ako se stvara trajna vrijednost. Taj objekt Dubrovniku jest potreban.

-Ovdje je ključno da iznimno visoka komercijalna cijena bude svedena na primjerene razine – rekao je Kristić.

Vido Raič rekao je kako je natječaj za izvođača radova bio te su pristigle četiri ponude, a izvođač će se odabrati nakon realizacije kredita.

Terezina Orlić rekla je kako Hotel Gruž nije dobra lokacija za dom umirovljenika.

-Možda još uvijek nije kasno da se dozvoli prenamjena ovog objekta jer to ne bi bilo na ničiju štetu. Podržat ćemo davanje suglasnosti i jamstva da nam se ne bi prigovorilo da smo protiv ovakvih projekata koji su gradu potrebni. Jesu li svi drugi dioničari Hotela Gruž d.d. izdali potrebna osobna jamstva i garancije ili ćemo im mi pogodovati što je nezakonito, a samim tim i kažnjivo. Predlažemo gradonačelniče da to još jednom razmotrite da ova odluka sutra ne bude predmet neke istrage – poručila je Terezina.

Marina Vučković Matić rekla je kako se nada da se neće dogoditi da se cijene radova povećavaju tijekom vremena. Pitala je koliko je opravdano ulaganje od pola milijuna kuna po postelji.

Marko Potrebica rekao je kako se donosi odluka da je Grad mali zamašnjak dubrovačkom gospodarstvu.

-Ne možemo zaustaviti našu aktivnost te očekivati da će privatni sektor iznijeti sam sebe – rekao je dalje.

Pohvalio je Raiča za dobre financijske rezultate Hotela Gruž.

-Nećemo valjda danas postaviti tezu da će i za dvije godine biti ovako loša situacija – rekao je te dodao kako se i zapadnoeuropske zemlje zadužuju. Grad ne može proglasiti štednju jer bi to bilo pogubno za gospodarstvo.

-Sve investicije koje pokrećemo trebaju biti racionalne i održive. Ako ovaj dom bude generirao velika proračunska ulaganja, značit će da za taj iznos uskraćujemo naše proračunske korisnike – iznio je Kristić. Smatra kako se u investiciju moglo ići i za godinu, dvije.

-Ovo je društveno korisno i opravdano, ali nije racionalno u ovom trenutku – smatra.

-Koji umirovljenik u Dubrovniku će platiti 11 tisuća kuna. Ovo je mjera za uski dio ljudi koji će to moći platiti, a ne socijalna mjera – rekao je Jadran Barač. Na to mu je odgovorio Potrebica.

-Pokazalo se da bez ikakve subvencije, kad zaposlite sve koje trebate, cijena izlazi 11 tisuća kuna. Ne postoji niti jedan dom građen javnim sredstvima koji nema državnu subvenciju. Cijena mjesta jest 11 tisuća kuna, ali bit će subvencionirano. Dvije su mogućnosti, subvencija Grada od tri i pol tisuće kuna ili putem mreže. Dom je namijenjen našim sugrađanima prosječne mirovine. Radimo dom blagostanja za naše sugrađane, a ne za bogate – rekao je Potrebica.

Barač je rekao kako se opet ulazi u prostor špekulacija.

-Država neće imati ni za burek isplatiti sljedeće godine. Borit će se za mirovine i lijekove, a mi pričamo o nečijoj subvenciji. Sve je to lijepo, netko na tu našu subvenciju mora dati opet puno novaca. Imam osjećaj da će se objekt nekome prodati za turističke svrhe – smatra Barač.

-Recite mi koliko danas umirovljenik plaća dom, koliko plaća u privatnom domu i kolike su liste čekanja – pitao je Barača Potrebica.

-Na kraju 2020. se zadužujete za 15 milijuna kuna, a dali smo 17 milijuna kuna gotovine za kupnju dionica UTD Raguse. Tad ste ovo mogli financirati i izgraditi krasan umirovljenički dom – poručio mu je Barač.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako Grad danas neće davati novce, niti u 2021.

-Dajemo jamstvo, ne novce – objasnio ej Baraču.

Miho Obradović rekao je kako je ovdje samo jedino pitanje – je li sad pravo vrijeme za investiciju.

-Ako smo imali građevinsku dozvolu, jesmo li mogli pričekati i prijaviti se na EU fondove. Svi se slažemo da je dom potreban – rekao je Obradović naglasivši kako će pratiti trošenje novca.

Gradonačelnik je rekao kako su 2017. godine Tatjana Šimac Bonačić i on stavljeni na stup srama, kad su govorili o stanju dokumentacije ovog doma.

-Vi ćete nama sad govoriti o investicijama – poručio mu je Franković.

Blaž Pezo (HDZ) rekao je kako se svi slažu da je dom potreban.

-On i njegova ekipa koji su 8 godina harali gradom, ništa nisu napravili. Nisu povukli niti jedne lipe EU sredstava i on nam govori kad je vrijeme i na koji način financirati – poručio je Obradoviću Pezo.

-Niti sam vas stavljao na stup srama niti sam tada spominjao dom umirovljenika. Nisam bio niti vijećnik, a bio sam samo jedan od članova – odgovorio je gradonačelniku Obradović.

-Nijedan projekt kojeg ste napravili nije dobio uporabnu dozvolu – rekao mu je Franković.

Potom su krenule replike na relaciji Pezo – Obradović, o kriminalcima u strankama, prezimenima, sudačkim ispitima…

Potom se otvorila tema Aglomeracije. Gradonačelnik je rekao kako ga je taj projekt dočekao na manje od 10 posto izvedenosti sa svim prekršenim rokovima.

-Taj projekt je tada bio pred propasti, uređaj za mulj bio je u Komolcu u Libertasovoj remizi – rekao je gradonačelnik, dodavši kako se zbog toga trebao mijenjati i Prostorni plan.

Pezo je tražio da mu se Obradović ispriča jer ga pokušava na osobnoj razini diskreditirati.

Nikša Selmani pitao je je li se išta pokrenulo po pitanju EU fondova.

Gradonačelnik je ponovio kako nova EU perspektiva počinje 2021.

-Hotel Gruž d.d. nije obveznik javne nabave, ali je proces napravio upravo radi mogućnosti refinanciranja – rekao je.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist