Kultura

[ZAVRŠAVA FESTIVALSKO LJETO] U čemu će publika uživati posljednji dan 73. Igara?

[ZAVRŠAVA FESTIVALSKO LJETO] U čemu će publika uživati posljednji dan 73. Igara?

Koncertom kojeg će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića održati sutra, 25. kolovoza u 22 sata ispred Katedrale, a kojem će se pridružiti operna zvijezda, sopranistica Adela Zaharia i mladi tenor Filip Filipović, tradicionalno će se zatvoriti 73. Dubrovačke ljetne igre.

Na pomno odabranom programu završnice, naći će se ponajbolja djela velikih skladatelja, a otvorit će ga uvertira iz opere Zampa, komične opere francuskog skladatelja Ferdinanda Hérolda koja je jedno od njegovih najuspješnijih djela. Uslijedit će zatim čuveni Julijin valcer iz opere Romeo i Julija, jedno od najpoznatijih djela francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, dvije skladbe talijanskog opernog velikana Gaetana Donizettija i to Nemorinova arija „Una furtiva lagrima“ iz drugog čina opere Ljubavni napitak te Lucijina arija „Regnava nel silenzio iz opere“ Lucia di Lammermoor, Osmi slavenski ples u g-molu iz Slavenskih plesova Antonína Dvořáka te arija Rusalke Měsíčku na nebi hlubokém. Bit će izvedena i odabrana djela vodećeg opernog autora Giuseppea Verdija, i to Alfredova arija „De’ miei bollenti spiriti“ iz Travijate, jedne od najpopularnijih opera uopće, potom virtuozni ples Ballabile I iz trećeg čina opere Macbeth, duet Violette i Alfreda „Parigi, o cara“ iz opere Travijata te uvertira Verdijevoj sudbinskoj operi Moć sudbine. Koncert će zaokružiti Violettina scena „É strano! – Sempre libera“ iz prvog čina Verdijeve Travijate.

Sopranistica i pobjednica prestižnog natjecanja Operalia Adela Zaharija oduševljava publiku i kritiku podjednako. Ostvarila je brojne uspjehe diljem Europe te na međunarodnoj glazbenoj sceni, zasluživši recentnije pohvale za ulogu Violette u Operi Los Angeles. Dobitnica je i Grand Prix na međunarodnom solističkom natjecanju Hariclea Darclée u Rumunjskoj, a osim suradnji s uglednim dirigentima i glazbenicima, u sezoni 2022/23 će se predstaviti kao Violetta u La Traviati u Semperoper Dresden, Konstanze u Die Entführung aus dem Serail u Operi Zurich i Državnoj Operi Hamburg te u Deutsche Oper am Rhein kao Donna Anna i Amina u La Sonnambula.

Mladi tenor Filip Filipović, ovogodišnji je pobjednik natjecanja Boris Papandopulo. Dobitnik je većeg broja nagrada, poput prvih nagrada na Međunarodnom natjecanju Vera Kovač Vitkai u Novom Sadu te na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku, a dobitnik je i Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost te Rektorove nagrade za sudjelovanje u opernom projektu J. Massenet: Pepeljuga Muzičke akademije u Zagrebu.

Jedan od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata Ivan Repušić šef je dirigent Orkestra Minhenskog radija te prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu. Dirigentski je zanat kovao kod ponajboljih hrvatskih i svjetskih majstora, a karijeru je započeo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u kojem je od 2006. do 2008. godine bio šef-dirigent i ravnatelj Opere. Ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara bio je od 2009. do 2012., a donedavno i glavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju Milka Trnina te nagrada Orlando za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Igara.

Ulaznice za ovu iznimnu opernu galu i završnicu 73. Igara dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist