Kultura

Kreće jedanaesto izdanje Korčulanskog baroknog festivala!

Kreće jedanaesto izdanje Korčulanskog baroknog festivala!

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje Korčulanskog baroknog festivala održat će se od 1. do 17. rujna na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. Festival će publici ponuditi 10 različitih programa i 15 koncerata.

Tradicionalno, Festival će biti svečano otvoren izvedbom barokne Moreške, u petak, 2. rujna 2022. u 20 sati na pozornici Ljetnoga kina u Korčuli. Pod vodstvom dirigenta Ivana Josipa Skendera, KUD Moreška i Hrvatski barokni ansambl izvest će ovaj viteški ples s mačevima na glazbu iz pera Monteverdija, Lullyja, Allegrija, Charpentiera i Moureta.

U 21 sat u katedrali sv. Marka nastupa engleski ansambl Academy of Ancient Music, koji je prije 10 godina otvorio i prvo izdanje Korčulanskog baroknog festivala. Pod vodstvom našeg Bojana Čičića, prve violine AAM-a i uz mezzosopranisticu Renatu Pokupić, izvest će nam djela otočkih skladatelja – Purcella i Handela.

Hrvatski barokni ansambl predstavit će se s programom One & Only JSB – hommageom velikom Johannu Sebastianu Bachu. Uz soliste HRBA-e nastupit će i sopranistica Nikolina Hrkać i to 3. rujna u Korčuli, a 4. rujna u Veloj Luci.
Umjetnička ravnateljica Festivala, Laura Vadjon, te organizacijski tim, ponosno će publici predstaviti programe ovogodišnjih renomiranih glazbenika iz više od 10 europskih zemalja!

Posebno bi trebalo naglasiti svjetsku flamenco senzaciju – program ORIGEN iz Španjolske, koji će biti izveden 8. rujna u 20:00 u crkvi Gospe od Škoja na otoku Vrniku. Ovaj senzacionalan program, hvaljen od strane New York Times-a i The Washington Post-a, udružuje španjolskog čembalista i profesora na prestižnom Yale sveučilištu, Ignacija Prega, visokonagrađivanog flamenco plesača, Marca Floresa te udaraljkaša Davida Mayorala. Program je ostvaren uz podršku Španjolske ambasade u RH te agencije Acción Cultural Española.

Iz Italije na Korčulu dolazi duo – Stefano Bagliano (blok flauta) i Andrea Coen (čembalo), koji će u programu naziva Lo Spiritillo publici predstaviti raskošan raspon i mogućnosti svojih instrumenata.

Belgijski Hathor Consort, poznat po izvođenju glazbe renesanse i baroka, u čijem je središtu viola da gamba koju svira Romina Lischka, umjetnička voditeljica ansambla. U programu koji će publiku provesti kroz “ljubav na razne načine,” ansamblu će se pridružiti i kontratenor Marnix De Cat, harfistica Maria Graziolino te Thomas Boyson na teorbi.
Hvaljeni britanski violinist – Peter Sheppard Skærved na svom će koncertu istražiti neobičan svijet glazbe Seicenta za violinu solo. Peter svira na violinama Andree i Girolama Amatija (16.-17.st.), praizvest će i dva nova djela, napisana upravo za Korčulanski barokni festival; jedno iz pera hrvatskog skladatelja Ivana Josipa Skendera, a drugo makedonskog skladatelja Mihaila Trandafilovskog.

Škotski vokalni ansambl Octavoce festivalskoj će publici približiti britansku zborsku tradiciju kroz djela Williama Byrda, Thomasa Tallisa, Orlanda Gibbonsa te Henryja Purcella, ali i hrvatskog Julija Skjavetića. Koncert će izvesti 16. rujna u Pupnatu, a 17. rujna u Korčuli. Pavao Mašić, naš najbolji čembalist i ponosni dobitnik mnogih Porina udružit će snage s finskim čembalistom Aapom Häkkinenom te će publici predstaviti punu snagu i moć u srazu dva koncertna čembala!

Pobjednik pijanističkog natjecanja Robert Schumann, Aljoša Jurinić, izvest će djela Scarlattija, Chopina i Dore Pejačević te zasjati na crno-bijelim tipkama koncertnoga klavira. Festival svake godine predstavi i jedan novi hrvatski barokni sastav. Ove godine je to Trio Adriatico, kojega čine violinistica Helga Korbar, čembalist Franjo Bilić te svestrani Mauro Colantonio na traverso flauti i viola da gambi.

– Za sam početak, veselimo se predstaviti i novo festivalsko čembalo, narudžbu našeg
pokrovitelja Michaela Unswortha. LD čembalo bit će predstavljeno 1. rujna u 20 sati u atriju
gradske vijećnice u Korčuli. Čembalo su na Korčuli izgradili majstori Zlatko Pavlinić i Mihovil
Depolo – naglasili su organizatori.

Ulaznice se prodaju putem sustava ulaznice.hr te prije koncerta na mjestu događanja.
Informacije i novosti o Festivalu možete pronaći na službenoj web-stranici KBF-a
www.korkyrabaroque.com te na društvenim mrežama: Facebook  i Instagram.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist