Koronavirus u Hrvatskoj

Zašto se s uputnicom ne može testirati u COVID ambulanti?

Zašto se s uputnicom ne može testirati u COVID ambulanti?

U COVID ambulanti nećete se moći testirati uz uputnicu liječnika obiteljske medicine. S navedenom uputnicom moći ćete se testirati jedino u Općoj bolnici Dubrovnik, točnije u infektološkoj ambulanti. Saznali smo to iz prve ruke pozivom na broj ambulante, ali su nam se o istome, vidno zgroženi, obratili naši sugrađani. Navode, naime, kako se jedino po nalogu epidemiologa zaražene osobe mogu testirati u COVID ambulanti. Sve smo odlučili provjeriti slanjem upita, među ostalim, i Ministarstvu zdravstva. Zanimalo nas je zbog čega Dom zdravlja, odnosno COVID ambulanta ne radi testiranje s uputnicom liječnika opće prakse, već uzimaju pacijente koji će testiranje platiti. Pitali smo ih mogu li nam objasniti – gdje je tu svrha javnog zdravstva? Iz Ministarstva na samom početku odgovora ističu kako je Dom zdravlja Dubrovnik, sukladno nalogu Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije 24. lipnja 2020. godine ponovno uspostavio rad svoje COVID-19 ordinacije koja je nadležna za koordinaciju zdravstvene skrbi svih turista koji imaju sumnju na COVID-19 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uzimaju briseve po nalogu epidemiologa
Podsjetit ćemo kako je Dom zdravlja Dubrovnik krenuo s ‘drive in’ testiranjem na COVID-19 i to ispred Studentskog doma. Kasnije se COVID ambulanta preselila u Solitudo gdje je i danas.
-Timovi u navedenoj ordinaciji obavljaju posao telefonske trijaže, trijaže putem pregleda pacijenata te uzimanje briseva. Timovi COVID-19 ordinacije rade i koordinaciju sa svim ostalim zdravstvenim ustanovama koje se također bave COVIDom-19 te s epidemiolozima županije. Za turiste s područja Grada Dubrovnika, općina Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje, Ston, Janjina i Mljet ordinacija je nadležna i za uzimanje briseva za utvrđivanje bolesti COVID- 19 – kažu iz Ministarstva.
Ističu dalje kako uz navedene svakodnevne aktivnosti, djelatnici Doma zdravlja Dubrovnik i COVID-19 ordinacije redovito uzimaju briseve po nalogu epidemiologa uz uputnicu liječnika obiteljske medicine.
-Tako se kontinuirano uzimaju brisevi svih štićenika svih domova umirovljenika na području Grada Dubrovnika, štićenika Centra za rehabilitaciju Josipovac u Župi dubrovačkoj (centar za invalidne osobe), ekskurzija koje borave u području DZ-a. Također se po uputama epidemiologa uzimaju brisevi od stanovnika na obližnjim otocima, samostanima itd. – dodaju. Dakle, potvrdili su kako uzimaju briseve po nalogu epidemiologa.

Cijena testova
Zanimalo nas je i u koje se sate mogu uzimati brisevi. Naime, kako navode iz Ministarstva, naručene osobe za testiranje mogu se testirati od 8 sati do 9 ili 10 sati (ovisno o broju naručenih).
-Za sva ostala testiranja po nalogu epidemiologa nema određenog radnog vremena već se testiranja vrše odmah po dojavi epidemiologa (uglavnom u razdoblju od 8 do 21 sati) – rekli su iz Ministarstva.
Podsjetimo, nakon odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz srpnja ove godine, brojne ustanove u Hrvatskoj prilagodile su cijene testiranja koje se kreću najčešće između 700 i 800 kuna. No, u Općoj bolnici Dubrovnik testiranje na COVID-19 platit ćete i dalje 1507 kuna, a još skuplje u COVID ordinaciji Doma zdravlja Dubrovnik gdje je cijena od prošlog tjedna 1850 kuna, a ranije je bila 2250 kuna. Cijene se odnose na sve one koji se žele testirati bez uputnice, jer HZZO medicinski indiciranim slučajevima pokriva trošak testa te je on za njih besplatan. • MP

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist