Kultura

Zašto je važno da imamo jedinstven pravopis?

Zašto je važno da imamo jedinstven pravopis?

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić održao je u petak navečer predavanje pod nazivom ‘Zašto je važan jedinstveni hrvatski pravopis?’ u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Govorilo se o važnosti jednoga i jedinstvenoga pravopisa hrvatskoga jezika. Jozić je predstavio okolnosti koje su dovele do nastanka Pravopisa, objasnio načela izrade, temeljne novine i jednoznačna rješenja donesena u, do sada, neriješenim pravopisnim dvostrukostima.

Ovim predavanjem Dubrovačke knjižnice nastavile su ciklus programa kojim će obilježiti Mjesec hrvatskoga jezika (21.veljače – 17. ožujka), manifestaciju kojoj je cilj očuvanje materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznavanje javnosti s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću.

Mjesec hrvatskoga jezika na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Hrvatskoj se održava od 2014., a povezuje Međunarodni dan materinskoga jezika (21. veljače) i Dane hrvatskoga jezika (11.-17. ožujka) koje je 1997. proglasio Hrvatski sabor.

 

Izvor: DKD

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist