Kultura

Zasjao čavlima ocrtani grb Republike

Obnovljena vrata Sponze ponosno su postavljena na ulazu u palaču i svojim prepoznatljivim čavlima ocrtanim grbom Dubrovačke Republike nakon pola tisućljeća od postavljanja zasjala starim sjajem.

Tim povodom ovog je petka otvorena izložba na kojoj su prikazane sve faze rada i konzervatorsko – restauratorski zahvati izvedeni u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, koji su pod vodstvom Romane Jagić trajali od travnja 2010. do travnja 2012. godine.
 
– Dugi niz godina se promišljala obnova i restauracija vrata od Sponze, jer potiču iz prve polovice XVI. stoljeća kada je i počela gradnja palače po projektima inženjera Paskoja Miličevića. Sponza je uvijek bila sjedište državnih, javnih i obrazovnih institucija i niza društvenih događanja u skoro 500 godina svog postojanja. Od 1952. godine ovdje je sjedište, nekoć Historijskog, pa Povijesnog i danas Državnog arhiva u Dubrovniku, kojeg mi Dubrovčani s punim pravom i ponosom nazivamo Dubrovački arhiv. Zašto je važno što su vrata Sponze restaurirana? Ona su jedino mjesto gdje možemo vidjeti grb Dubrovačke Republike u javnom prostoru prikazan. S druge strane, voditi računa o obnovi ovih vrata, kao i svih drugih objekata baštine, determinira nas kao društvo i građane ovog grada u odnosu prema onom najvrjednijem što imamo, što treba cijeniti i po svaku cijenu sačuvati. Ova vrata na određeni način to simboliziraju – kazao je ravnatelj Arhiva Ivo Venier, podsjetivši kako se u Sponzi čuva kompletan arhiv Republike, svakako jedan od najuređenijih i najbolje sačuvanih starih arhiva, usporediv s onima u Beču, Veneciji i Carigradu.
 
Uputio je posebnu zahvalu djelatnicima Hravtskog restauratorskog zavoda koji su radili na obnovi vrata, djelatnicima Konzervatorskog zavoda u Dubrovniku koji su motrili taj proces i Društvu prijatelja dubrovačke starine koje je cijeli projekt obnove financiralo.
– Mis smo u Društvu prijatelja sretni i ponosni što smo imali priliku sudjelovati u jednom ovakvom projektu kroz koji se ispunjava svrha i smisao našeg postojanja. Poznajući našu baštinu, bit ih još, bit će potrebe i mi smo uvijek tu da bi te potrebe pomagali i podupirali – kazao je Denis Orlić ispred Društva prijatelja dubrovačke starine.
Izložbu je u kao izaslanik ministrice kulture Andree Zlatar Violić otvorio ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder.
 
 
 
 

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija