Grad

Zamjenica Tepšić na panelu o izazovima za turizam u aktualnom trenutku

Zamjenica Tepšić na panelu o izazovima za turizam u aktualnom trenutku

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je jučer kao panelist na međunarodnoj online konferenciji Povijesni gradovi 3.0. ”TOURISM FRIENDLY CITIES: U potrazi za novim modelom atraktivnosti”. Na panelu na temu ”Izazovi za poduzetništvo u turizmu nakon COVID-19” zamjenica je govorila o iskustvima Dubrovnika, posebno u kontekstu diversifikacije turističke ponude i promjene smjera te je u kratkim crtama predstavila projekt usmjeren digitalnim nomadima.

Sudjelovala je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović, na panelu pod nazivom ”Lokalna zajednica za turističku politiku”. Istaknula je važnost participativnog i inkluzivnog donošenja strategija i akcijskih planova za razvoj održivih turističkih destinacija, posebno se osvrnuvši na izazove s kojima se susreću povijesni gradovi koji su ujedno proglašeni UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Konferencija, u organizaciji Grada Krakowa, stavila je naglasak na promijenjen pristup povijesnih gradova, posebice onih pogođenih prekomjernim turizmom, na strategije oporavka turizma u kontekstu aktualnih trendova i utjecaja pandemije COVID-19. Glavni cilj bio je raspraviti o problemima, iskustvima i rješenjima koja se koriste u povijesnim gradovima, isključivo u aspektu razvoja turizma, uzimajući u obzir demografske, prostorne, povijesne, kulturne, gospodarske i društvene uvjete, a kako bi se detektirali zajednički alati za njegov održivi razvoj.

Može li turizam biti održiv u povijesnom gradu, koje su granice kada je u pitanju komercijalizacija baštine u svrhu turizma, kako izgraditi lokalno turističko partnerstvo, neka su od pitanja o kojima su na konferenciji u Krakowu raspravljali predstavnici povijesnih gradova poput Bologne, Brage, Genove, Québeca, Venecije i Dubrovnika.

Događanje je organizirano kao dio EU projekta TOURISM FRIENDLY CITIES, koji se provodi unutar UBACT III programa i ima za cilj istražiti kako turizam može biti održiv u srednje velikim gradovima te na koji način se može smanjiti njegov negativan utjecaj na sociološku, gospodarsku i okolišnu sliku tih gradova. Glavni output projekta, kojeg kod nas provodi Dubrovačka razvojna agencija DURA, je Akcijski plan unutar kojeg će se definirati konkretne aktivnosti za postizanje općeg cilja projekta, koji se nastavlja na projekt ”Respect the City”, a to je da Dubrovnik kao turistička perjanica Hrvatske bude grad održivog i odgovornog turizma.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist