GradUrednički izbor

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE Tri tvrtke iz naše županije ponudile posao Ukrajincima

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE Tri tvrtke iz naše županije ponudile posao Ukrajincima

Jesu li HZZ-u Dubrovnik poslodavci na području Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije iskazali interes za zapošljavanjem osoba raseljenih iz Ukrajine na naše područje? Sudeći po odgovorima koje smo dobili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a i Područnog ureda Dubrovnik, odgovor je – pozitivan.
Hrvatskom zavodu za zapošljavanje javilo se dosad telefonski, putem e-maila: ukrajina@hzz.hr ili kontaktirajući direktno područne urede dvjestotinjak poslodavaca. Od toga ih je troje iz Dubrovačko-neretvanske županije – istaknuli su nam iz HZZ-a, uz naznaku kako se radi o ugostiteljskom objektu u Dubrovniku koji traži djelatnike na pripremi hrane i osigurava smještaj, te o arhitektonsko građevinskom uredu iz Dubrovnika koji traži arhitekta projektanta.

– Također se javio poslodavac s Pelješca, koji nudi sezonsko zaposlenje – dodali su iz HZZ-a.
S obzirom da mobilni timovi HZZ-a na razini Hrvatske obilaze mjesta u koja dolaze izbjeglice, zanimalo nas je i je li i dubrovačka podružnica HZZ-a to isto napravila.

Letci s informacijama
– U Sportskoj dvorani Dubrovnik okupljeno je pedesetak osoba izbjeglih iz Ukrajine, koje se nalaze u privatnom smještaju. Većinom su to majke s malom djecom. Upoznati su sa svojim radnim pravima te su im podijeljeni letci na ukrajinskom jeziku. U letku se nalaze informacije o upisu u evidenciju nezaposlenih. Interes za zapošljavanje je bio mali – naglasili su ovom prilikom iz HZZ-a.

Inače, u trenutku pisanja odgovora u evidenciju nezaposlenih u PU Dubrovnik nije se upisala ni jedna osoba koja ima status stranca pod privremenom zaštitom, a što se tiče funkcioniranja sustava zapošljavanja osoba raseljenih iz Ukrajine putem HZZ-a, iz HZZ naglašavaju kako ‘prije zapošljavanja osoba mora imati reguliran status u MUP-u kao stranac pod privremenom zaštitom, gdje će dobiti iskaznicu i OIB (osobni identifikacijski broj)’.

– Privremenu zaštitu odobrava Ministarstvo unutarnjih poslova na vrijeme od jedne godine te se u tom periodu osobe pod privremenom zaštitom mogu zaposliti bez dozvole za boravak i rad, koja se mora tražiti za državljane trećih zemalja. Osobe pod privremenom zaštitom izjednačene su s hrvatskim državljanima te ostvaruju pravo na na zdravstvenu zaštitu, školovanje, prekvalifikaciju/dokvalifikaciju, uključivanje na tržište rada, pravo na rad, stambeno zbrinjavanje i socijalnu skrb. Proces zapošljavanja, odnosno prijava na HZMO i HZZO, jednak je onome kad se zapošljava hrvatski državljanin – zaključili su u svojim odgovorima za naš tjednik.

61 odrasla osoba i 38 djece
Prema trenutnoj evidenciji Službe traženja, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, 28. ožujka do 11 sati ima evidentirano 99 raseljenih osoba iz Ukrajine i to 61 odraslu osobu i 38 djece.
– Raseljene osobe smještene su u privatnom smještaju na području Grada Dubrovnika te u općinama Konavle i Župa dubrovačka. Svima njima pružena je pomoć koja im je u tom trenutku bila potrebna kao i sve potrebne informacije. Koristimo priliku izvijestiti vas kako smo do sada prikupili 2.063,06 kilograma donacija u hrani i higijenskim potrepštinama. Pripremili smo i podijelili 92 paketa pomoći. Donacije će se do daljnjega moći donijeti u naše prostorije na Kantafigu, Obala pape Ivana Pavla II 61, radnim danom, od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati. Naš tim za psihosocijalnu  podršku istu pruža svima kojima je potrebna. Do danas je ovaj vid pomoći pružen 16 puta – naglasili su nam iz Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik uz veliku zahvalu svima koji pomažu pomagati.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist