DuList IN

Zagreb film Festival putuje u Dubrovnik

Zagreb film Festival putuje u Dubrovnik

U Zagrebu devetnaesti put, a u Dubrovniku nešto malo manje godina, Zagreb film Festival donosi na velika platna izbor najboljih naslova sa svjetskih filmskih festivala. “ZFF putuje”, izbor je iz programa kojem se Kinematografi Dubrovnik već godinama pridružuju zagrebačkoj filmskoj festi. Ove godine od 18. do 22. studenog u Dvorani Visia možete pogledati četiri vrhunska filmska naslova.
“Čovjek koji je prodao svoju kožu” Kaouther Ben Hania , nominiran je za Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Premijerno je prikazan u Veneciji, gdje je Yahya Mahayni za ulogu Sama osvojio nagradu za najboljeg glumca. Ova romantična melodrama ujedno je i oštra satira zapadnog društva i umjetničkog svijeta, inspirirana radom belgijskog umjetnika Wima Delvoyea. Mladi i impulzivni Sirijac Sam Ali bježi u Libanon kako bi pobjegao od rata. Plan mu je doći do Europe i započeti novi život sa svojom zaručnicom Abeer. U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da otputuje u Europu i spasi Abeer od prisilnog braka, Sam prihvaća ponudu kontroverznog umjetnika Jeffreyja koji na njegova leđa želi tetovirati schengensku vizu i pretvoriti Samovo tijelo u umjetničko djelo. Sam brzo otkriva da je tom odlukom dobio sve samo ne slobodu
“Još samo malo” Hamy Ramezan, prikazan na Berlinaleu u programu Generacija KPlus, emotivna je i topla priča o borbi za sreću i opstanak usred neizvjesne budućnosti te važnosti empatije i jednostavnih užitaka . Trinaestogodišnji Iranac Ramin živi sa svojom obitelji u izbjegličkom centru u Finskoj. Baš kada počne uživati u školskim praznicima, njegova obitelj dobiva potresnu vijest da im je odbijen azil. Raminovi roditelji podnose posljednju žalbu i nastavljaju dalje sa svojom svakodnevicom, trudeći se zadržati pozitivan stav unatoč prijetnji deportacije. U međuvremenu Ramin kreće u školu, gdje svaki novi trenutak i prijateljstvo postaju dragocjeniji nego ikad. jednostavnih užitaka.
“Nemirni” Joachim Lafosse, pemijerno prikazan u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, film je deveto ostvarenje cijenjenog belgijskog redatelja Joachima Lafossea. Restauratorica Leila i slikar Damien jako su zaljubljeni. Njihov mladi sin obožava svog zabavnog i spontanog oca, no Damien pati od bipolarnog poremećaja i njegovi napadaji destruktivnog ponašanja sve su veći teret za iscrpljenu Leilu. Film je intimna, uzbudljiva i autentična drama o kompleksnoj dinamici jedne obitelji, inspirirana redateljevim vlastitim ocem.
“Oaza” Ivan Ikić , pobjednik lanjskog izdanja Zagreb Film Festivala te ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oscar, film Oaza je premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio prestižnu nagradu Europa Cinemas Label. Tinejdžerka Marija dolazi u dom za mlade s posebnim potrebama. Ondje se brzo sprijateljuje s temperamentnom Draganom. No kada se obje djevojke zaljube u povučenog Roberta, među njima počinje opasna igra nadmetanja. Osuđeno na izolaciju od društva i život sputan mrežom rigidnih pravila, troje tinejdžera čezne za slobodom i povezanosti. Pod snažnom navalom novih emocija, djevojke će svojim impulzivnim postupcima unijeti nered u krhki mir doma, a njihov će nasilni sukob prerasti u očajničku potragu za izlazom. Lišena pretjerane melodrame, ova neobična ljubavna priča svoju autentičnost duguje i činjenici da u ulogama glavnih likova nastupaju stvarni štićenici doma za mlade.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist