DuList INUrednički izbor

Ivan Jakić i Ivica Glunčić o ‘Podroomu’ – maloj tvornici dobre glazbe i umjetnosti

Ivan Jakić i Ivica Glunčić o ‘Podroomu’ – maloj tvornici dobre glazbe i umjetnosti

Ponovno smo se zaputili u kreativne prostore TUP-a, ovoga puta u ‘Tvornicu umjetnosti Podroom’. Riječ je o istoimenoj udruzi i studiju za glazbenu produkciju koje je stvorila skupina lokalnih rockera. Željni su, kako kažu, očuvanja suvremenog glazbenog izričaja starih i novih generacija lokalnih glazbenika. Jedni od njih su Ivan Jakić i Ivica Glunčić, članovi Mrtvog zvona, koji u prostoru redovno održavaju probe i snimanja.
—Trebao nam je prostor za svirku, nismo više mogli po malim čumezima svirati od 10 kvadrata – navodi Ivica kroz smijeh. Prostor su uredili i doveli u zadovoljavajuće stanje za vlastite potrebe, no s vremenom je u TUP-u počela cirkulirati mlada ekipa s velikim brojem ideja. Svoj su ‘Podroom’ odlučili otvoriti za sve glazbenike, pogotovo za mlade bendove kojima treba prostor za probe i snimanje demo snimki. I to – besplatno.

Nema mi smisla naplaćivati nekome satnicu prostora. Ako je netko zainteresiran, ako ima bend i želi nešto snimiti, može doći i mi ćemo to uraditi drage volje. To im može biti moralna podrška za daljnje bavljenje glazbom – Ivan Jakić

— Nema mi smisla naplaćivati nekome satnicu prostora. Ako je netko zainteresiran, ako ima bend i želi nešto snimiti, može doći i mi ćemo to uraditi drage volje. To im može biti moralna podrška za daljnje bavljenje glazbom – jasno ističe Ivan. Jedini je to, kako kažu, studio u gradu gdje može stati cijeli bend i snimiti sve u isto vrijeme. Motar Band je u ‘Podroomu’ snimao nove materijale, Nijanse demo album, a Tibor iz Silentea snima solo album.

Ivan Jakić i Ivica Glunčić o ‘Podroomu’ – maloj tvornici dobre glazbe i umjetnosti

Nitko se tome nije nadao
Iako njihovo djelovanje u bivšoj tvornici seže još u 2018. godinu, na većoj su vidljivosti dobili nakon što su otvorili društvene mreže na kojima su odlučili pokazati svoj rad. ‘Nismo mi inače od društvenih mreža’, priznaju kroz smijeh. Naravno, s njihovim se radom javnost upoznala i tijekom Dana otvorenih vrata, cjelodnevnim događanjem kojim se željelo prikazati potencijal TUP-a. Odlučili su raditi otvorene probe.
—Na koncertu je bend podređen publici. Na otvorenim probama je drukčije. Bend ima probu, može ponavljati pjesmu 100 puta, a ako je nekome to zanimljivo, dođe, sjedne i sluša. Nekako je puno opuštenija atmosfera i bend da više od sebe – rekao je Ivan. Također, nešto što je u ‘Podroomu’ privuklo veliku pažnju bila je radionica sviranja i snimanja bubnjeva za djecu koju je vodio Alan Polzer, bubnjar u Otpisanima. Na radionicu je stiglo 40 djece. Nitko se tome nije nadao, kažu.

Ivan Jakić i Ivica Glunčić o ‘Podroomu’ – maloj tvornici dobre glazbe i umjetnosti
—Djeci je bilo prezanimljivo. Alan bi im objasnio kako se svira, dijete bi sjelo za bubanj, nešto odsviralo, mi bismo to snimili i onda bi svi mogli poslušati kako to zvuči. Bio je super odaziv i sigurno ćemo i s time nastaviti. Vidjet ćemo u budućnosti hoćemo li raditi radionice s drugim instrumentima, ali bismo voljeli da ih vodi pedagog, netko kao Alan – navode. Tema koja se svim najmoprimcima u TUP-u ‘vrti u glavi’ je prodaja ove bivše tvornice. Bilo bi im drago kada bi je Grad Dubrovnik kupio kako bi mogli u njoj ostati i nastaviti raditi.

—Sasvim je legitimno što se TUP što je dobro i što s vremenom može biti samo bolje.

Novi album
U ožujku ove godine boravili su u Sjedinjenim Američkim Državama, u centralnom dijelu Floride. Naime, skoro mjesec dana proveli su u studiju producenta Bobbyja Crofta snimajući novi album na engleskom jeziku namijenjen za američko tržište.
—Poći 22 dana i baviti se samo glazbom i snimanjem albuma, bez da misliš na nešto drugo, to je neprocjenjivo. To je bilo fenomenalno, pravo iskustvo – rekao je Ivica.

Ivan Jakić i Ivica Glunčić o ‘Podroomu’ – maloj tvornici dobre glazbe i umjetnosti
—Probat ćemo napraviti nešto za američko tržište. Mi bismo njima mogli biti relativno ‘egzotični’. Mjuza je rokija, malo modernije nego što je to Gruhak radio. Stvarno ima perspektive i bio bi presedan u Dubrovniku, da se potpiše kakav ugovor. Ali vidjet ćemo, morat će se poklopiti puno stvari da se to dogodi – kazao je Ivan te dodaje kako bi sredinom studenog trebali imati odgovor hoće li svoje djelovanje proširiti u Americi ili ne.

—Uglavnom imamo zaista fenomenalan album koji nećete još čuti – rekao je Ivica, a Ivan dodaje kroz smijeh: ‘Majke mi, dobar je’.

‘NAPRAVILI SU ČUDO’
Rad s bendom Dapal
Ivica ističe kako je iza njih dosta projekata, a izdvaja rad s mladim bendom Dapal. —To je prvi projekt udruge na kojem smo radili – mentorstvo benda Dapal. Kad smo napravili prostor, odmah su nam se javili i od tada su s nama. Stvarno su napravili čudo kroz sve ove godine. Na njima je hoće li se dalje time baviti i koliko će često imati probe. Što su dobili ovdje sa 16 godina, o tome smo mi mogli samo sanjati – rekao je Ivica.

Članak objavljen 3. studenog 2021.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist