Koronavirus u Hrvatskoj

ZA SVE U DILEMI Ako nemate Covid putovnicu, možete putovati i s potvrdom o cijepljenju i preboljenju

U javnosti su se pojavile informacije kako se ne može putovati bez Covid putovnice ako je osoba prebolila koronavirus i ima za to potvrdu nakon brzog testa, ali ne i PCR-a ili ako je iza preboljenja još i cijepljena. Brojni su građani ovo pitanje više puta postavili i na službenim stranicama Koronavirus.hr u potrazi za odgovorom. Neki od njih samo bi pošli u spenzu u Trst ili sličnu lokaciju, ali ne znaju mogu li putovati jer iz već navedenog razloga ne mogu dobiti Covid potvrdu. Ipak, odgovor je sljedeći. Ako nemate EU Covid putovnicu, možete putovati i s onom potvrdom o cijepljenju i preboljenju koju imate.

Naime, digitalna COVID potvrda dodatno je sredstvo za slobodno kretanje unutar država članica Europske unije te ne ukida postojeće obrasce i dokumente koje države članice izdaju svojim građanima kako bi dokazali status cijepljenja, testiranja ili preboljenja. COVID potvrde omogućavaju brži protok građana preko granica, ali nisu obavezne te koronavirus.

Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su izdane 30. travnja 2021. ističu da, za osobu koja je preboljela COVID-19 i ima potvrdu o preboljenju koju je izdao liječnik te je nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva i ima potvrdu o cijepljenju koju je izdao liječnik, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR/BAT testa ili karantene kod ulaska u Hrvatsku traje do isteka šest mjeseci od primjene cjepiva. Naglašeno je i da osoba ostvaruje ovo izuzeće na temelju predočenja potvrda od liječnika kod prelaska granice, a ne na temelju EU digitalne COVID potvrde.

Pročitajte još

U Hrvatskoj 218 novih slučajeva koronavirusa, cijepljeno 43,81 posto odraslog stanovništva

Dulist

U županiji 18 novozaraženih, izliječene su 24 osobe

Dulist

Markotić komentirala tvrdnje da se detla varijanta širi poput vodenih kozica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija