Politika

Vlahušić predstavio Fond za oporavak Dubrovnika, najavio i zadrugu za privatne iznajmljivače

Vlahušić predstavio Fond za oporavak Dubrovnika, najavio i zadrugu za privatne iznajmljivače

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika platforme Dubrovnik-naš grad Andro Vlahušić ovog je petka ispred nogometnog igrališta u Lapadu predstavio Fond za obnovu Dubrovnika, koji bi ostvario putem 500 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Naglasio je kako je turizam jedina djelatnost koja može vratiti proračunske prihode.

-Prvo što ćemo napraviti su Europski fondovi. Europski fondovi su primarno za infrastrukturne projekte i oni ne donose odmah prihod gradu. Onaj fond koji odmah donosi novac u gradski proračun je obnova spomeničke baštine po modelu Lazareta. Europa plaća obnovu spomeničke baštine i kad bi grad sve svoje projekte za obnovu baštine prijavio europskim fondovima i većinu toga dobio, tada bismo imali 200 milijuna kuna u dobrim godinama prihoda koji bismo mogli koristiti za život grada. Taj novac je automatski prihod Dubrovnika. Sljedeći projekt koji donosi direktan novac u proračun je digitalna i zelena platforma za pametni grad, digitalizaciju. Treća stvar je Fond za oporavak Dubrovnika. Projekt je napravljen. Europa je dodijelila 50 milijuna kuna Hrvatskoj, hoće li mali obrti i fizičke osobe biti zastupljeni u tome? U Fondu za oporavak Dubrovnika tražimo 1 posto od novaca koji će Hrvatska dobiti od europskih sredstava za oporavak jer je Dubrovnik najviše stradao u koronakrizi. Tim novcima bi naši mali obrtnici i poduzetnici stali na noge. Zbog toga smo napravili Fond. Pozivam sve sugrađane i poduzetnike da nam se jave na mail oporavakdubrovnik@gmail.com i predlože nam ideje kroz sljedećih 7 do 10 dana jer ćemo ih nakon toga slati premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i potpredsjednici Komisije Dubravki Šuici – istaknuo je Vlahušić koji se potom osvrnuo i na privatne iznajmljivače. Rekao je kako će najprije tražiti smanjenje turističke pristojbe za 70 posto, da će kroz sljedeće četiri godine u cijelosti ukinuti paušal u Dubrovniku, da će omogućiti kredite za likvidnost privatnim iznajmljivačima kao i moratorije na otplatu u razdoblju od četiri godine.

Najavio je i zadrugu svih iznajmljivača koji bi imali posebnu iskaznicu kojom bi ostvarivali različite popuste, ali i nastupali zajednički prema platformama za iznajmljivanje privatnog smještaja.

Član platforme Miho Obradović govorio je o, kako je istaknuo, ‘neispunjenim obećanjima kroz protekle četiri godine’. Rekao je kako ‘ništa od obećanog 2017. nije napravljeno’. Podsjetio je na projekte koji su planirani na Elafitima, poput malonogometnog igrališta na Suđurđu i Šipanskoj luci, rješavanje vode na Kalamoti, DVD-a, društvenih domova te je istaknuo kako oni nisu ostvareni.

-Stanovnici ne samo da ništa od toga nisu dobili, već su im danas ukinute autobusne linije pa subotom ne mogu iz Suđurđa doći u luku i nemaju se kako ujutro prebaciti do broda. 2017. bilo je vrijeme i za branitelje. Tada im je kroz UPU Nuncijata obećano građevinsko zemljište gdje će moći riješiti svoje stambeno pitanje. Bilo je vrijeme i za uložiti 100 milijuna kuna u sportsku infrastrukturu, nogometni stadion u Lapadu trebao je biti gotov za četiri godine. Preko 90 posto onoga što je čvrsto obećano, nije ispunjeno – istaknuo je Obradović.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist