Politika

VLAHUŠIĆ PORUČUJE Kultura je prihod, a ne rashod grada

Dubrovnik, naš grad, neodvojivo je vezan za kulturu. Kultura u užem smislu i kultura u širem smislu jesu najveća prepoznatljivost Dubrovnika i to tako mora ostati. Tradicionalna, stvorena kultura, ali i ona suvremena, kao i ona u nastajanju, zajedno čine duh jednog društva, a upravo oslobađanje takvog duha može Dubrovniku dati onu snagu koja ga je nekad činila prepoznatljivim središtem na Mediteranu – smatra kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik naš Grad Andro Vlahušić.

Nadalje, u priopćenju za javnost ističe kako kulturu čine i suvremeni kreativni projekti poput serija i filmova te moderne ili elektronske glazbe.

-Ona u Dubrovniku ima, i treba imati, i zabavnu dimenziju. Dubrovačke ulice trebaju biti pune života i ritma te ćemo ukinuti zabranu reprodukcije i izvođenja glazbe nakon 23 sata. Politika financiranja kulture treba biti usmjerena prema financiranju projekata, a ne bezrazložnom povećanju broja zaposlenika ustanova. Čak i kada su nositelji projekata ustanove, u fokusu mora biti projekt, a ne ustanova sama po sebi. Na taj način osnažuju se one ideje i projekti koji su kvalitetni, bez obzira na to tko ih predlaže. Ustanove mogu širiti poglede Dubrovnika prema svijetu i obrnuto, kao što je to do 2018. godine činila Umjetnička galerija Dubrovnik, i tada one djeluju ispravno – promovirajući umjetničke slobode i vrhunske umjetničke dosege. One ne mogu i ne smiju biti poligon političkog dodvoravanja, već bi kreativnim i kvalitetnim projektima trebale doprinositi ugledu i duhu Dubrovnika. Zaposlenici ustanova u kulturi po zakonu su jednakopravni službenici lokalne samouprave i ne može ih se diskriminirati ili omalovažavati, ali ćemo raditi na racionalizaciji njihovog raspoređivanja. Dubrovačke ljetne igre kao naš najveći nacionalni festival, moraju biti nadnacionalne, međunarodno orijentirane i prepoznate, čime bi se ponovno pozicionirale na karti svjetskih zbivanja – navodi Vlahušić.

Dodaje kako u post-pandemijskom vremenu, Dubrovnik mora stvarati i kulturne atrakcije, VIP programe sa zvijezdama, poput planirane opere Josea Cure koja se nije dogodila 2017. radi rušenja proračuna.
-Izvaninstitucionalna kultura nekad je bila isključivo rezervirana za Lazarete i „Staru bolnicu“, a danas ona raste u kompleksu TUP-a u Gružu i to ćemo bezrezervno podržavati. Tom prijedlogu, iz vremena kandidature za EPK, treba dodati i Komolac, kao prostor primijenjene umjetnosti i onih kreativnih djelatnosti u kojima se isprepliću umjetnost, umjeteonstvo i obrt. Novi, obnovljeni prostor Lazareta treba ispunjavati velikim međunarodnim izložbama poput one o Xi’anskoj vojsci od terakote, koja je također bila planirana u suradnji s veleposlanstvom NR Kine ili realiziranih projekata „Nordijsko staklo“ i „Fabergeova jaja“ – naglašava.

Platforma Dubrovnik naš Grad i kandidat Andro Vlahušić, ističe se u priopćenju, čvrsto podupiru revitalizaciju Orsule i dat će punu podršku novim koncertnim programima međunarodnog i urbanog karaktera.

-Suradnja s JU Rezervat Lokrum dala je konceptu Orsule novu snagu 2017. i namjera nam je nastaviti na tom tragu. Sam Lokrum treba imati vlastiti festival, koji nije samo glazbeni nego se bavi i drugim umjetničkim formama, poput skulpture ili konceptualne umjetnosti. Drugi naš otok, Daksu, uredili bismo kao prostor religijske i komemorativne umjetnosti s memorijalnim centrom. Ne razumiju to svi politički akteri, ali upravo je kultura, baštinjena, najveći prihod, a ne rashod Grada Dubrovnika. Da Dubrovčani u najslavnijim vremenima ovog grada nisu hranili duh naprednim idejama iz cijelog svijeta, a istovremeno poštovali vlastito stvaralaštvo i tradiciju, današnji Dubrovnik ne bi imao onu materijalnu snagu koju ima zbog svoje arhitekture i ljepote. Iz tog osjećaja i tog duha, dakle iz kulture, priljeva se većina proračunskih prihoda Grada Dubrovnika i to treba razumjeti i dalje njegovati. Zato je integracija ideja kulture i umjetnosti u školski sustav za nas u platformi Dubrovnik naš Grad jako važna jer je odgoj kreativnih mladih ljudi otvorena duha, jedina garancija da će Dubrovnik u budućnosti biti još snažniji.
Upravo takvih ljudi, na počecima svojih karijera, u Dubrovniku itekako ima i kulturna politika Grada Dubrovnika treba im aktivno davati prostora da ostvaruju maksimum svojih potencijala te Dubrovnik vrate na globalnu umjetničku i kulturnu scenu – zaključuju iz platforme Dubrovnik naš Grad.

Pročitajte još

‘PREDSJEDNIČE, PRESTANITE’ Dobroslavić: ‘Milanović pravi političku štetu Hrvatskoj’

Dulist

Kristić: Da Grad doživljava lopudski mjesni odbor do ovog problema vjerojatno ne bi ni došlo

Dulist

Ivica Kunčević dobitnik je Nagrade Dubrovnika za životno djelo

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija