Crna kronikaPolitika

VLAHUŠIĆ O REVELINU: Istraga pred izbore? Neka javnost sama zaključi

VLAHUŠIĆ O REVELINU: Istraga pred izbore? Neka javnost sama zaključi

Bivši dubrovački gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić istaknuo je danas kako ne vjeruje da su politika i pravosuđe u Hrvatskoj povezani, te kako je USKOK-ovo rješenje o provođenju istrage protiv njega u aferi Revelin neposredno pred lokalne izbore u Dubrovniku – slučajnost.

USKOK je u ponedjeljak putem svojih službenih stranica, ne navodeći imena, objavio kako je pokrenuo istragu protiv Vlahušića zbog sumnje da je Grad Dubrovnik oštetio za najmanje milijun kuna pogodujući ugostitelju Lukši Frankoviću koji je koristeći tvrđavu Revelin, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito zaradio preko dva milijuna kuna.

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na otvaranje istrage osvrnuo se rekavši kako je sva dokumentacija prije njegovog potpisa prošla nekoliko razina nadležnog dubrovačkog Upravnog odjela za nekretnine, te istaknuo kako je u gradski i državni proračun od noćnog kluba koji radi u toj tvrđavi uplaćeno deset milijuna kuna.

”Revelin godinama nije donosio nikakve prihode od zabave već od najma. Od 2010. godine kada je na javnom natječaju izabrana daleko najpovoljnija ponuda ugostiteljskog obrta Afrike, odnosno Lukše Frankovića i njegove ekipe, Revelin donosi godišnje dva milijuna kuna Gradu i osam milijun državi. Efekt zabave u Gradu se može mjeriti sa otprilike 100 milijuna kuna. Vidimo povećanje noćenja, dolazak mladih ljudi, slično Ultra festivalu u Splitu. Revelin je nositelj zabave u Dubrovniku za domaće ljude i goste”, rekao nam je u telefonskoj izjavi Andro Vlahušić.

”Priča traje pet godina i nikakvi ugovori nisu promijenjeni od tada, prošlo je nekoliko revizija kroz Grad i sve je bilo u redu”, dodao je.

Na upit osporava li USKOK-ove navode Vlahušić je odgovorio kako je dovoljno pogledati kojeg je datuma podignuta optužnica, te kako je ”javnost dovoljno pametna za samostalni zaključak”.

”Ja duboko vjerujem u institucije ove države, ja sam bivši ministar i saborski zastupnik. Tukao sam se za ovu državu od prvog dana i vjerujem da je pravedna i poštena. Ne želim je dovoditi u vezu s politikom, građani su dovoljno pametni i mudri i neka pogledaju datume i sami donesu zaključke”, rekao je Vlahušić te naglasio kako politika i pravosuđe ne mogu i ne smiju biti vezani jedno s drugim.

”Revelin je ukupno u gradski i državni proračun na razne načine donio 200-300 milijuna i to ostaje iza mene. U mom špagu od toga nema ništa. Netko želi da ja zbog toga imam problema. Meni nije problem raditi za opće dobro kao Pero Vićan, to je vrlo jednostavan posao. Cijeli život sam se bavio zdravim gradom i bolnicom, zašto se ne bih bavio humanitarnim radom. To je tako ugodno, postoje ljudi kojima čovjek može pomoći”, zaključio je Vlahušić.

Podsjetimo,USKOK smatra kako je Vlahušić još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela glavne dvorane Revelina, s Frankovićem dogovorio da će njegov obrt ‘Afrika’, neovisno o uvjetima natječaja, za cijenu zakupa dijela glavne dvorane dobiti cijeli prostor kao i da će Gradu plaćati samo dio prihoda od ulaznica. Grad se osim toga obvezao da će neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe, sumnjaju u Uskoku.
Vlahušić je, smatra USKOK nakon zaključivanja ugovora o zakupu u kolovozu 2010. Frankoviću omogućio i neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200 kuna. Na taj je način Frankoviću navodno pogodovao da nezakonito zaradi najmanje 2.2 milijuna kuna, a Dubrovnik oštetio za najmanje milijun kuna.
Valja istaknuti kako je nakon što je u javnost procurila informacija da policija istražuje nezakonitosti u vezi Revelina Vlahušić medijima tvrdio da se veseli prijavi, jer je nakon posljednjeg suđenja u aferi Šipan u kojoj je nepravomoćno osuđen na jednogodišnju uvjetnu kaznu, pobijedio na lokalnim izborima. Zbog neizglasavanja proračuna na sjednici Gradskog vijeća 29. prosinca 2014. godine Dubrovnik ponovno čekaju lokalni izbori koje je Vlada raspisala za nepunih mjesec dana, odnosno 8. ožujka.

Pročitajte još

Prometna nesreća u Gružu

Dulist

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

TUŽAN DAN U DUBROVNIKU Preminuo i Antun Tonći Matković

Dulist