AktualnoKome zidine

Vlahušić je ugovor potpisao na vlastiti zahtjev!

Vlahušić je ugovor potpisao na vlastiti zahtjev!

Nakon što se gradonačelnik Andro Vlahušić otvorenim pismom obratio ministrici kulture Republike Hrvatske

Andrei Zlatar Violić podastirući joj ‘svoju’ verziju priče oko upravljanja dubrovačkim zidinama i Društvu prijatelja dubrovačke starine, reagirala je prozvana Udruga. Pismo koje u ime DPDS-a potpisuje dopredsjednik Denis Orlić prenosimo u cijelosti:

„Nažalost još jedan put smo svjedoci jednog, u najmanju ruku neobičnog, načina komuniciranja Gradonačelnika Dubrovnika, sa …. kim?

Naime, u medijima je objavljeno pismo upućeno Ministrici Andrei Zlatar Violić, na znanje Premijeru, DORH-u i tko zna kome još, ali kako je prema svemu sudeći ono objavljeno prije nego što su ga primili oni kojima je upućeno radi se o otvorenom pismu. Načinu komuniciranja kada se one kojima je takvo pismo upućeno želi izložiti sudu javnosti, jer se očigledno sumnja u njihovu sposobnost i/ili mogućnost nepristranog i ispravnog odlučivanja. U tome pismu Gradonačelnik propituje način i zakonitost rada DPDS-a, odnosno valjanost ugovornog odnosa s Gradom Dubrovnikom.

S obzirom da je sam Gradonačelnik odabrao način komunikacije s nadležnim državnim tijelima i institucijama putem medija, DPDS je nevoljko prihvatilo obvezu, ne da nastavi na taj način komunikaciju s tim istim tijelima i institucijama, jer za to nema svrhe niti potrebe, niti da ovim putem polemizira s bilo kime, nego jedino da svekolikoj javnosti pojasni dvojbene stavove i navode samoga Gradonačelnika.

Dakle ovo je napad na DPDS kao jednu od najstarijih udruga civilnoga društva na našim prostorima, na udrugu koja postoji i uspješno djeluje u partnerstvu s Gradom 60 godina. Naravno da udruga civilnoga društva nije i ne može biti institucija vlasti, ali to ni u kom slučaju ne znači da DPDS djeluje mimo valjanih zakonskih okvira i društvenih normi. Sama ta činjenica je u konkretnom slučaju prednost, a ne mana modela upravljanja i održavanja dubrovačkih fortifikacijskih sklopova. To su uostalom prihvaćale i sve vlasti u Dubrovniku u proteklih 60 godina. Ponavljamo i naglašavamo sve uključujući i sadašnju aktualnu vlast na čelu sa gradonačelnikom Vlahušićem.

Radi jasnoće treba naglasiti kako je današnji odnos između Grada i DPDS-a uređen Dodatkom Ugovora kojega je Gradskom vijeću i DPDS-u predložio upravo Gradonačelnik krajem 2009.g. Nakon što je Gradsko vijeće taj Dodatak prihvatilo ovlastilo je Gradonačelnika da ga i potpiše. Temeljem takvog ovlaštenja i naloga potpisan je potpuno slobodno i bez ikakve prisile ili utjecaja dvostrani pravni posao između Grada i DPDS-a. Zakonit i valjan pravni posao, kako onda krajem 2009.g. tako i danas, jer se u zakonskoj regulativi po tome pitanju ništa nije promijenilo.

O iznesenim brojkama u Gradonačelnikovom dopisu teško je bilo što suvislo komentirati, osim napomene da je prethodne 2011.g. DPDS ostvarilo ukupni promet od 47.000.000,00 kuna, nakon odbitka PDV-a ostalo je oko 37.000.000,00 kuna te da je od toga prihoda uplatilo na račun Grada iznos od oko 18.500.000,00 kuna dok je sa preostalim iznosom DPDS transparentno i pažnjom dobrog gospodara pokrilo sve troškove poslovanja Gradskih zidina koji su iznosili između 6 i 7 milijuna kuna, a preostalim iznosom od oko 12.000.000,00 kuna uložilo je u obnovu i zaštitu baštine. Za dio novca od Gradskih zidina koji je Grad temeljem ugovora dobio od  DPDS-a nema nikakvih podataka u što su utrošeni, prema svemu sudeći ne u svrhu zaštite i obnove kulturno povijesne baštine, a sto je bio osnovni motiv i svrha zaključenja ugovora između DPDS-a u Grada.

Međutim treba se osvrnuti na navod Gradonačelnika iz upućenog pisma o mogućnosti zaduženja u svrhu obnove spomeničke baštine, jer: “Petnaest godina je uobičajeni rok otplate kredita koja se može dobiti za obnovu spomenika kulture na bankarskom tržištu uz izuzetno povoljnu kamatu.” DPDS je uistinu konzervativnih nazora kada je u pitanju upravljanje spomeničkom baštinom i njenom obnovom, što sama ta baština po svojoj prirodi i iziskuje. Taj pozitivni konzervativizam se neizbježno prenosi i na sva ostala postupanja DPDS-a pa tako i na financijsko poslovanje. DPDS je u svojoj dugoj i uspješnoj povijesti poslovalo bez zaduženja. Gdje se svijet danas, a nažalost i naša Domovina, nalazi zbog zaduživanja “uz izuzetno povoljnu kamatu” ne treba posebno obrazlagati. DPDS se uvijek protezalo onoliko koliko se moglo samo pokriti, a danas vidimo da vrlo značajnim sredstvima pomažemo i Grad. Baština je predragocjena da bi se o njoj razmišljalo isključivo kao o ekonomskoj kategoriji. Mora ostati nešto naše što nije nikad bilo i nikad ne bi smjelo biti na prodaju. Tko god tako ne razmišlja teško može biti baštinikom nespornih vrijednosti naših starih, kako u Dubrovniku tako i u cijeloj Hrvatskoj.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, živimo u dobu moderne demokracije. Demokracije koju, između ostaloga, određuje i trodioba vlasti. Trodioba na zakonodavnu, izvrsnu i pravosudnu vlast. To Gradonačelniku sigurno ne odgovara, a možda niti ne razumije. U takvom ustroju vlasti o tome je li neki (ugovorni) odnos zakonit ili ne može odlučivati jedino pravosudna vlast, kojoj se Grad do sada nije obratio vezano za odnos sa DPDS-om.

Pametnome dosta!?”

Dopredsjednik DPDS-a
Denis Orlic

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist