Aktualno

Preuređenje s elementima starog oltara

Katedrala

Okrugli stol na temu obnove barokne Katedrale koja je stradala u potresu 1979. godine održan je u petak u organizaciji katedralnog župnog ureda Gospe Velike i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba.

Tijekom obnove 1980-ih godina, uklonjen je barokno-historicistički glavni oltar, jubilarni križ, balustrade bočnih kapela i veći dio opreme, poput korskih klupa, propovjedaonice itd. Prezbiterij je zamijenjen suvremenim arhitektonskim rješenjem kojem je autor bio arhitekt Ivan Prtenjak.
Rasprava Okruglog stola počela je izlaganjima koje su održali mo. don Miho Demović, arhitekt Ivan Prtenjak i bivši glavni konzervator Miljenko Domijan. Tajnik Okruglog stola bio je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. U raspravi su sudjelovali i predstavnici Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Dubrovniku, Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba (koji je 1980-ih godina bio izvođač istraživačkih radova prilikom obnove Katedrale), Zavoda za obnovu Dubrovnika i drugi pozvani arhitekti, povjesničari umjetnosti i konzervatori, poput akademika Igora Fiskovića, akademika Vladimira Markovića, akademika Radoslava Tomića i drugih. U ime Dubrovačke biskupije, Okruglom stolu je nazočio biskup msgr. Mate Uzinić i rektor Katedrale dr. don Stanko Lasić.

Zaključak ovog Okruglog stola bio je izražavanje potrebe preuređenja Dubrovačke katedrale izradom nove arhitektonske studije koja će uključivati elemente starog oltara. Ovome zaključku predstoji realizacija kroz izvedbeni projekt i konzervatorske smjernice tijekom narednih godina.

Podsjetimo, Dubrovačka katedrala će 2013. godine obilježavati tristotu obljetnicu posvećenja (1713.-2013.) nove barokne katedrale na istom mjestu gdje su se od početaka razvoja Dubrovnika nalazile već dvije stolne crkve. Ovaj je Okrugli stol dio programa proslave te obljetnice, koja će u znanstveno-istraživačkom smislu otvoriti brojna pitanja, posebno tijekom pripreme monografije koju je već započela katedralna župa u Dubrovniku u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba.
 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist