Kultura

VIKEND S ORISOM Dubrovčani se na izložbi upoznali s radom Nikole Dobrovića

VIKEND S ORISOM Dubrovčani se na izložbi upoznali s radom Nikole Dobrovića

U sklopu Vikenda s Orisom, otvorena je u petak navečer u Palači Sponza izložba ‘Dobrović u Dubrovniku: Poduhvat moderne arhitekture’, a povodom izdavanja knjige Krunoslava Ivanišina, Wolfganga Thalera i Ljiljane Blagojević.

Knjigu, nazvanu ‘DOBROVIĆ IN DUBROVNIK: A VENTURE IN MODERN ARCHITECTURE (Berlin: Jovis, 2015)’ čine suvremene fotografije Wolfganga Thalera i zanimljivi arhivski dokumenti, originalni nacrti i fotografije. Prigodom otvorenja, arhitekt Krunoslav Ivanišin održao je i kratko predavanje.

Izložba je otvorena u sklopu manifestacije “Vikend s Orisom”  koja se održava od 8. do 10. travnja u Dubrovniku, te je zamišljena kao susret i druženje arhitekata, dizajnera, umjetnika uz predavanja istaknutih svjetskih i hrvatskih arhitekata, dizajnera, mislioca.

Inače, atrij palače Sponza nije slučajno mjesto ove izložbe. 1936. godine, Nikola Dobrović izravnao je pod srednjevjekovne palače Sponza i zatvorio jedan od lateralnih lukova betonskim zidom izbušenim staklenim opekama. Svoju intervenciju u ovaj vrijedni povijesni sklop, sam arhitekt je opisao ‘najsavjesnijom purifikacijom svega staroga i stilskoga od vrijednosti, nemilosrdno odstranjujući tragove poznijih nasilja i dokaze tehničkih neznanja’.

 

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist