Kultura

CRKVA SVETOG DOMINIKA Nastupili DSO, Gevorg Dabaghyan i Đana Kahriman, uz ravananje Campestrinija

CRKVA SVETOG DOMINIKA Nastupili DSO, Gevorg Dabaghyan i Đana Kahriman, uz ravananje Campestrinija

Glasoviti skladatelj i dirigent Aram Hačaturjan jednom je prilikom izjavio kako je duduk jedini instrument koji ga može rasplakati.

Vjerujemo da je mnogima ovaj instrument, koji datira iz vremena prije Krista, ‘dirnuo dušu’ ovoga petka, kad je bila jedinstvena prilika za poslušati ga, u Crkvi svetog Dominika.

Naime, Dubrovački simfonijski orkestar, u suradnji s Društvom prijatelja Armenije i Ministarstvom kulture Republike Armenije organizirao je koncert armenskog virtuza na duduku: Gevorga Dabaghyana, kojem se kao solistica pridružila violinistica Đana Kahriman, a koncertom je ravnao austrijski dirigent Christoph Campestrini.
Gevorg Dabaghyan svirač je liturgijske i folklorne glazbe na duduku, bavi se tradicionalnom armenskom glazbom i slovi za najboljeg istočnog Armenca koji svira duduk („armenski klarinet“). Dobitnik je nagrada i izdao je nosače zvukova poput „The Music of Armenia“ (1994.), „The Miniatures“ (2001.). Njegov repertoar je širok, seže do klasične glazbe i glazbe modernih skladatelja.

Duduk, drveno puhačko glazbalo, prilično nepoznato na našem području, najznačajniji je armenski narodni instrument u čijem je zvuku, kako kažu, pretočen plač armenskog naroda. Zanimljivost je da se pravi od drveta marelice, a sama izrada instrumenta dugogodišnji je proces. Duduk u Armeniji prati narodne pjesme i plesove različitih regija i vrsta događaja, od vjenčanja do sprovoda. Obično se izvodi u paru tako što jedan svirač stvara glavnu melodiju svirajući kontinuirano zujanje koje održava kružnim uzdisanjem i izdisanjem, dok drugi svirač razvija komplicirane melodije i improvizacije.

Pored najpoznatijeg umjetnika na duduku, armenskog glazbenika i skladatelja Djivana Gasparyana, slavni solisti na duduku su upravo solist Gevorg Dabaghyan i skladatelj čija djela su Dubrovčani imali priliku čuti ovaj petak, Vache Sharafyan.

Duduk je postao miljenik gotovo 60 nezavisnih i holivudskih filmova od kojih možemo istaknuti filmove Gladijator i Titanik.

Posebnost ovog koncerta bila je što su se prvi put na našim prostorima izvela djela armenskog skladatelja Vachea Sharafyana: Koncert za duduk, violinu i gudače, te Transkripcije za duduk i orkestar. Osim spomenutih djela, na programu su bili i Kodalyjevi Plesovi iz Galante i suita El Amor Brujo M. De Falle.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist