Politika

Vijeće dalo suglasnost za nagodbu u sporu oko Kina Slavica koji traje 17 godina

Vijeće dalo suglasnost za nagodbu u sporu oko Kina Slavica koji traje 17 godina

Gradski vijećnici trebali bi sklopiti nagodbu u sudskom procesu koji traje još od 2007. godine, kada je donesen prvi pravorijek za dio zemljišta Kina Slavice.

-Najavio sam kako će cijeli niz sličnih žalbi i tužbi doći pred gradske vijećnike jer postoji dugogodišnja praksa žaljenja da bismo se žalili, a sve to košta. Ova priča seže još u 2007. kad je donesen prvi pravorijek. Ukupna vrijednost zemljišta bila je 2005. nešto manja od milijun kuna, a kad je Grad izgubio parnicu 2007. platio je troškove postupka 400 tisuća kuna, što je gotovo pola iznosa vrijednosti zemljišta. Zašto nije kupio nego se žalio – objasnio je gradonačelnik Mato Franković.

-Ovdje je sve jasno od početka. Iz meni nepoznatih razloga se godinama žalimo, a znamo istovremeno da postoji dokument iz kojeg je vidljivo da je kino plaćalo najam. Sad nam prijeti nova presuda vrijednosti 321 tisuću kuna – rekao je Franković dodavši kako je Grad već bacio 400 tisuća kuna, a uskoro bi mogao i dodatnih 321 tisuću kuna.

Ni vijećnici Dolores Lujić nije jasno zašto se 17 godina na sudu vodi ovakva priča.

Nikša Selmani pita zašto tuženik predlaže sporazum ako Grad parnicu već ne može dobiti.

-Ako je namjena prostora za gradnju novog stambenog objekta, to bi bilo katastrofalno. Zašto je u posljednjim izmjenama GUP-a zemljište prenamijenjeno iz kulturne u mješovitu namjenu. Ovo je zona B zaštite, što znači da su potrebne konzervatorske smjernice koje mogu biti čak i strože od smjernica GUP-a. Pokušajmo vratiti kulturnu namjenu i neka se grad ne predaje u borbi da otkupi ovo zemljište. Ovo je prevrijedno – smatra Selmani.

Pero Brbora smatra kako je spor krivo započet. Rekao je kako grad ima aktivnih preko 500 parničnih sporova te 600 upravnih sporova.

-Neka dobro plaćena gospoda izvole preuzeti odgovornost i ne izjavljivati žalbe gdje znaju da ih neće dobiti. Grad ima oko 340 radnih sporova – rekao je dalje te zatražio reviziju svih sporova. Zatražio je popis svih parničnih, upravnih i radnih sporova.

Franković je rekao kako je zauzeta praksa da se pravnici u UO za poslove gradonačelnika moraju za svaki spor očitovati svojim mišljenjem.

-Postoje slučajevi gdje nema razloga da se žalimo. Imamo situaciju vrtića u Pilama koji je ostao u vlasništvu Grada Dubrovnika. Imamo i spor za vrtić u Gružu gdje su naši pravnici uvjereni da možemo dobiti. Međutim, ovdje imamo drugu situaciju – rekao je Franković dodavši kako se novci ne trebaju trošiti bez veze za sporove za koje imaju sudske pravorijeke.

Jadran Barač opet se dotaknuo spora oko ništetnosti ugovora s DPDS-om navodeći kako Grad pokušava dignuti vrijednost toga spora.

Gradonačelnik je rekao kako je ovo pred gradskim vijećnicima jer je vrijednost spora veća od milijun kuna.

Maro Kristić pitao je li žuri li se možda investotoru potpisati nagodbu jer je možda pokrenuo proceduru za ishođenje neke dozvole ili će grad uspjeti zadržati javno društvenu namjenu.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili prijedlog zaključka o potpisivanju Nagodbe između Grada Dubrovnika, Kinematografa Dubrovnik-ustanova, Brsečine turist d.o.o. i Jake Pandžić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist