Kultura

Večeras se u Lazaretima predstavljaju dvije hrvatske autorice

Art radionica Lazareti, u sklopu programa Književnost u Lazaretima, večeras s početkom u 19 sati predstavlja dvije hrvatske autorice Lidiju Deduš i Suzanu Matić. Ženski glasovi govore o raznim stvarima koje nas okružuju i ispunjavaju. Koliko smo prisutne, vješte i jake. Koliko smo neprisutne, nevješte i slabe. Koliko nam književnost daje, a koliko i što oduzima. Zaronite s nama na dah. Udahnite duboko i dođite slušati književne glasove. Razgovor moderira Staša Aras.

Lidija Deduš rođena je 1977. godine. Autorica je tri zbirke poezije: Apatridi i ostale čudne ličnosti (Treći Trg, Beograd, 2018.), Ništa od najavljivanog kraja svijeta (Treći Trg, Beograd, 2019.) i Razglednice iz prašnjave republike (Jesenski i Turk, Zagreb, 2020.) Dobitnica je triju nagrada za poeziju (nagrada Trećeg Trga za najbolji pjesnički prvijenac 2018., Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i Udruge studenata slavistike Slavitude na Sorboni za treći najbolji rukopis na BHSC jezicima 2021.g.). Za najbolji suvremeni dramski tekst je 2022.g. dobila nagradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Kratka proza i poezija su joj dosad objavljivani u Hrvatskoj i regiji, a radovi prevođeni na engleski, francuski, makedonski, litavski i grčki jezik i objavljivani u časopisima The Well Review (Irska), Europe Now (Columbia University, New York), Šiaures Atenai te u dvojezičnoj grčkoj Antologiji suvremene bosanskohercegovačke poezije koju je uredio Almin Kaplan za Vaxikon, Athena, 2020. Zastupljena je u antologiji pjesnikinja inspiriranih imigracijom „Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji“ koju su priredile Vitomirka Trebovac i Jelena Anđelovska. Finalistkinja je konkursa za kratku priču „Vranac“ 2016. godine. Članica je Hrvatskog društva pisaca. Živi s dva mačka, radi i piše u Varaždinu.

Suzana Matić (1970., Mainz) odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet. Danju radi kao projektantica. Noću piše. Prvu knjigu Samosanacije, objavila je 2012. godine. 2015. godine objavila je drugu knjigu: Koliko sam puta okidala s boka. 2016. godine objavljuje knjigu poezije Drugojačija. 2017. godine izašla joj je knjiga kratkih priča: Ne naginji se unutra. 2019. godine objavljuje knjigu poezije Usnena predaja. 2022. godine objavljuje knjigu kratkih priča Leglo. Samosanacije su 2015. godine objavljene i u Beogradu. U Rumunjskoj joj je 2017. godine izašla trojezična zbirka poezije Poezii Alesee, u izdanju Editure Pim. Priče su joj objavljene u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomuslobodete Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno je čitana u emisijama na Trećem programu Hrvatskog radija. Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisima Relations i Underpass.

Pročitajte još

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Dulist

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija