Kultura

Večeras se u Lazaretima predstavljaju dvije hrvatske autorice

Večeras se u Lazaretima predstavljaju dvije hrvatske autorice

Art radionica Lazareti, u sklopu programa Književnost u Lazaretima, večeras s početkom u 19 sati predstavlja dvije hrvatske autorice Lidiju Deduš i Suzanu Matić. Ženski glasovi govore o raznim stvarima koje nas okružuju i ispunjavaju. Koliko smo prisutne, vješte i jake. Koliko smo neprisutne, nevješte i slabe. Koliko nam književnost daje, a koliko i što oduzima. Zaronite s nama na dah. Udahnite duboko i dođite slušati književne glasove. Razgovor moderira Staša Aras.

Lidija Deduš rođena je 1977. godine. Autorica je tri zbirke poezije: Apatridi i ostale čudne ličnosti (Treći Trg, Beograd, 2018.), Ništa od najavljivanog kraja svijeta (Treći Trg, Beograd, 2019.) i Razglednice iz prašnjave republike (Jesenski i Turk, Zagreb, 2020.) Dobitnica je triju nagrada za poeziju (nagrada Trećeg Trga za najbolji pjesnički prvijenac 2018., Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i Udruge studenata slavistike Slavitude na Sorboni za treći najbolji rukopis na BHSC jezicima 2021.g.). Za najbolji suvremeni dramski tekst je 2022.g. dobila nagradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Kratka proza i poezija su joj dosad objavljivani u Hrvatskoj i regiji, a radovi prevođeni na engleski, francuski, makedonski, litavski i grčki jezik i objavljivani u časopisima The Well Review (Irska), Europe Now (Columbia University, New York), Šiaures Atenai te u dvojezičnoj grčkoj Antologiji suvremene bosanskohercegovačke poezije koju je uredio Almin Kaplan za Vaxikon, Athena, 2020. Zastupljena je u antologiji pjesnikinja inspiriranih imigracijom „Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji“ koju su priredile Vitomirka Trebovac i Jelena Anđelovska. Finalistkinja je konkursa za kratku priču „Vranac“ 2016. godine. Članica je Hrvatskog društva pisaca. Živi s dva mačka, radi i piše u Varaždinu.

Suzana Matić (1970., Mainz) odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet. Danju radi kao projektantica. Noću piše. Prvu knjigu Samosanacije, objavila je 2012. godine. 2015. godine objavila je drugu knjigu: Koliko sam puta okidala s boka. 2016. godine objavljuje knjigu poezije Drugojačija. 2017. godine izašla joj je knjiga kratkih priča: Ne naginji se unutra. 2019. godine objavljuje knjigu poezije Usnena predaja. 2022. godine objavljuje knjigu kratkih priča Leglo. Samosanacije su 2015. godine objavljene i u Beogradu. U Rumunjskoj joj je 2017. godine izašla trojezična zbirka poezije Poezii Alesee, u izdanju Editure Pim. Priče su joj objavljene u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomuslobodete Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno je čitana u emisijama na Trećem programu Hrvatskog radija. Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisima Relations i Underpass.

Pročitajte još

Autor hit romana Kristian Novak stiže u Dubrovnik!

Dulist

NOVI ČASOPIS DUBROVNIK Predstavlja se u četvrtak u Studentskom domu

Dulist

DODIJELJENE NAGRADE MARIN DRŽIĆ ZA 2023. Odabrana najbolja dramska djela

Dulist