Koronavirus u Hrvatskoj

UTROŠENA MILIJUNTA DOZA U Hrvatskoj protiv bolesti COVID-19 cijepljena svaka četvrta osoba

Prošloga tjedna utrošena je milijunta doza, oboren je rekord dnevnih cijepljenja protiv bolesti COVID-19, a prema informacijama iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, u Republici Hrvatskoj cijepljena je svaka četvrta odrasla osoba, javlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pozitivan trend u procesu cijepljenja nastavljen je i tijekom prethodnog vikenda. Naime, čak i nedjelju građani su pokazali veliki interes za cijepljenje, a samo tog dana utrošeno je čak 13.898 doza cjepiva. U nedjelju je najviše doza utrošeno u Zagrebačkoj županiji i to 7.069 doza, zatim slijedi Osječko-baranjska županija s utrošenih 1.659 doza i Primorsko- goranska županija s utrošenih 1.515 doza cjepiva.

-Ako gledamo utrošene doze u ukupnoj populaciji, prvom ili drugom dozom cijepljeno je 21,7 posto ukupnog stanovništva, od kojih je 6,2 posto zaprimilo obje doze. Kada gledamo procijepljenost isključivo odraslog stanovništva, prvom ili drugom dozom dosad je cijepljeno 26,2 posto odraslih, od kojih je 7,5 posto zaprimilo obje doze – navode iz HZJZ-a.

Osobe kod kojih je postignut obuhvat veći od prosječnih 21,7 posto nalaze se u dobnim skupinama od 55 godina i više. Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je za osobe u dobi 70 i više godina, od kojih je 59 posto primilo najmanje prvu dozu. Najveći obuhvat ukupnog stanovništva cijepljenog prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (24,5 posto), a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (9,2 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika).

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, prošlog vikenda izjavio je kako je cijepljenje jedini put kojim se možemo vratiti na staro.

-Cijepljenje će uvelike olakšati posao i turizmu, organizaciji evenata, svadbenoj industriji itd. Svi su izuzetno angažirani, a cilj nam je procijepiti 55 posto ljudi do kraja lipnja i to bi onda mogao biti bolji početak jednog mirnijeg života za sve – izjavio je Krunoslav Capak.

Pročitajte još

U Hrvatskoj 7548 novih slučajeva, preminulo 55 osoba

Dulist

U županiji 483 novooboljele osobe, preminuo Dubrovčanin

Dulist

Na 139 testiranih, 20 novooboljelih. Jedna osoba preminula

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija