Politika

USVOJEN URBANISTIČKI PLAN Novih 840 postelja u Orašcu

USVOJEN URBANISTIČKI PLAN Novih 840 postelja u Orašcu

Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja turističke zone „Orašac – Vrtovi sunca“ obuhvaćaju zonu od skoro 10 hektara, koja se dijeli na tri područja. U njima će se smjestiti novi hotel te dva turistička naselja vila. Kako je objasnila predstavnica izrađivača plana Zrinka Rudež iz tvrtke Urbanizam Dubrovnik postojeći UPU ovog područja predviđao je kapacitet od maksimalnih 1700 kreveta na 30 hektara, no izmjenama je zona povećana na 36 hektara s maksimalnim kapacitetom od 2500 kreveta.
Izmjenama i dopunama u zoni A predviđena je rekonstrukcija postojećeg objekta, koji je nekad pripadao kompleksu Vrtova sunca, a služio je kao tehnološki blok. Planirana je njegova obnova u hotel kapaciteta 466 kreveta najveće katnosti 6 etaža. Druga zona obuhvaća izgradnju turističkog naselja vila kapaciteta 72 kreveta s centralnom hotelskom građevinom, a treća zona, također zona vila imala bi kapacitet 302 kreveta.
Tijekom rasprave vijećnik Jadran Barač rekao je kako je politika ove Gradske uprave bila omogućavanje održivog razvoja te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.
Sad se planira proširenje kapaciteta jednog područja koje će sigurno gravitirati gradu. Kad se vrati turizam ovo će omogućavati dodatno opterećenje. Koliko se to uklapa u dosadašnju politiku Gradske uprave. Nama ne trebaju novi kreveti. Imali smo ih i previše, a neki još nisu ni obnovljeni poput Kupara i Belvedera. Trebaju nam novi sadržaji, novi proizvodi, a ne kreveti – smatra Barač.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je tužan što u tri i pol godine Barač nije želio ništa čuti, ili nije razumio turizam.
-Kad pričamo o smanjenju opterećenja užeg područja Dubrovnika, pričamo o području koje trpi opterećenje, a to je povijesna zona i kontaktna zona. Rasterećenje ćemo napraviti disperzijom što je osnova programa Respect the City, smanjiti broj istovremenih posjetitelja – rekao je Franković dodavši kako se zbog toga podupirao razvoj Stona, Konavala pa se podupire i nastavak izgradnje turističkog kapaciteta i na području Orašca, koji omogućava disperziju.
-Problem Dubrovnika bio je u broju jednodnevnih posjetitelja. Čovjek koji dođe u hotel može izabrati najbolje vrijeme dolaska u povijesnu jezgru a takvu opciju nema onaj koji dođe koju uru razvojem ovog projekta povećat će se kvaliteta destinacije, jer se povećala i obnovom Vrtova sunca – rekao je gradonačelnik.

-Zona se nalazi ispod ceste. Budućim aktivnostima objekt koji tamo postoji će stvoriti dodatnu vrijednost i Grada i destinacije – rekao je dalje.

Jadran Barač ponovio je kako se ovim ne dobiva novi sadržaj, samo novi kreveti.

-Disperzirati znači raširiti, staviti nove sadržaje na drugo mjesto – objasnio mu je gradonačelnik.

-Hotel generira uvijek neku dodanu vrijednost. To nije klasični apartman. On stvara dodanu vrijednost i manje i veće sredine te ničim ne opterećuje kao što ste naveli zidine – rekao je dalje.

-Želimo više noćenja, a manje jednodnevnih dolazaka, a to znači veće prihode za cijeli niz gospodarskih subjekata. Time ćemo ostvariti mjeru – istaknuo je Franković.

Nikša Selmani rekao je kako niti ova gradska uprava ne razumije smisao urbanističkog planiranja. Rekao je kako je interes zajednice primaran, a privatni sekundarni. Također je naglasio kako ovo nije disperzija već povećanje kapaciteta.

-Grad sad dopušta povećanje stvari, a moglo se razmišljati o interesima zajednice, da se tamo možda napravi stambena zona – rekao je Selmani. Pitao je zašto se išlo na šest etaža u zoni A, a zanimala ga je i razlika od 40 kreveta.

Zrinka Rudež rekla je kako je kapacitet u PP županije bio okviran. Kad je riječ o šest etaža, rekla je da je postojeća visina objekta pretvorena u tri etaže te su se dodale još tri. Nije se smjela nadmašiti kota od 67 metara nad morem.

Maro Kristić rekao je kako ovo područje ima turističku tradiciju te podržava gradnju.

-Prihvaćam opaske kolega koji  žele ukazati da je jako bitno zaštititi krajobraz. No na 36 hektara se može dobiti dosta toga kvalitetnog i za građane. Teško je očekivati da na zemljištima u privatnom vlasništvu planiramo društvene sadržaje – rekao je Kristić. Smatra kako na nema osobitih razloga da Gradsko vijeće ovo ne podrži te je istaknuo kako ima lokacija puno bliže gradu za poticanu stanogradnju.

-Koji će to privatni investitor pokloniti svoju zemlju jedinici lokalne samouprave – rekao je.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist