PolitikaUrednički izbor

SVAĐA OKO PAŠČARE ‘Htjeli smo zaštititi dubrovačke obitelji, domaće taksiste’

SVAĐA OKO PAŠČARE 'Htjeli smo zaštititi dubrovačke obitelji, domaće taksiste'

Nakon nepravomoćne presude Općinskog suda u Dubrovniku, vezano za odluku Grada Dubrovnika za parking na Paščari, gradonačelnik je predložio gradskim vijećnicima da se taj parking privremeno ustupi građanima za parkiranje.

-O daljnjem razvoju situacije ćemo u budućnosti odlučivati – rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Jadran Barač rekao je kako se na Trgovačkom sudu vodi postupak oko utvrđivanja ništetnosti ugovora između Sanitata i sindikalne podružnice autotaksi prijevoznika, a za što će Sanitat, ako bude takva odluka, morati vratiti 150 tisuća kuna.

Gradonačelnik je rekao kako je Gradsko vijeće donijelo odluku o dodjeli tog parkinga sindikalnoj podružnici dubrovačkog autotaksi udruženja, o čemu se očitovao i Visoki upravi sud RH. Taj sud je potvrdio ustavno i zakonom propisano pravo Grada odrediti parkirališne površine, kao i odluku hoće li one biti pod naplatom ili neće ili će se na njima zabraniti parkiranje.

-Potvrđeno je od istog suda da je Grad Dubrovnik ranijom odlukom želio ostvariti legitiman cilj, i to je meritum cijele odluke. A to je osigurati nesmetano odvijanje i protočnost prometa te adekvatnu uslugu prijevoza putnika. No sud je smatrao kako je potrebno drukčije promišljati oblik ostvarenja legitimnog cilja i tu smo pogriješili. Sud smatra da je pravo Grada imati takve površine, stavljati ih na korištenje taksi udrugama, ali treba raspisati javni natječaj. Više puta sam rekao da radimo u interesu građana. Nećemo se dogovarati kad nam se nudi da se dogovorimo da pustimo jedno, dva vozila neke druge grupacije jer će se u protivnom žaliti, na takve kompromise ne pristajemo. Napomenuo bih dok je prijašnji predsjednik bio na čelu autotaksi  udruženja, ovo je bio njegov prijedlog prema nama, a kad je prestao biti predsjednik tužio nas je zbog toga – rekao je gradonačelnik.

Jadran Barač izrazio je zabrinutost za gradonačelnikovo shvaćanje postupanja pravosudnih tijela.

-Visoki upravni sud je napisao da je odluka stavljena van snage i iz nje je proizašao ugovor Sanitata i podružnice. Trebali ste ga suspendirati do pravorijeka – rekao je Barač.

Gradonačelnik mu je ponovio za što je Visoki upravni sud dao za pravo Gradu Dubrovniku.

-Kad Visoki upravni sud zauzme stav i detaljno ga obrazloži, neke stvari idu u korist jedinice lokalne samouprave, a neke ne.Važno je kako je potvrđeno da je Grad ranijom odlukom želio ostvariti legitiman cilj. Na osnovu ovoga će se izraditi nova odluka koja će biti u potpunosti kompatibilna s odlukom Visokog upravnog suda – rekao je te napomenuo kako se odmah po dobivanju nepravomoćne odluke Općinskog suda uklonilo sve ono što je sud naredio.

Marko Potrebica rekao je kako bi opet dignuo ruku za istu odluku, koja je za cilj imala zaštitu dubrovačkih taksista.

-Htjeli smo ih dovesti u bolji položaj od onih koji dolaze sa strane. Svjesni smo da određene odluke spadaju u sferu toga da sprječavamo tržišno natjecanje, ali opet bih digao ruku za to – rekao je Potrebica.

Gradonačelnik je rekao kako je isključivi cilj bio zaštita dubrovačkih obitelji i dubrovačkih obrtnika. Barač je poručio kako tih 240 ljudi nisu svi građani Dubrovnika. Jer, napomenuo je, istom odlukom tamo je brojnim sugrađanima koji su vozili Uber zabranjeno parkiranje.

Dolores Lujić rekla je kako se htjelo zaštititi domaće taksiste.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist