Koronavirus u Hrvatskoj

Uskoro dozvola i za cjepivo Johnson&Johnsona, moglo bi imati 90-postotnu učinkovitost

Po svemu sudeći već za mjesec ili dva za suzbijanje koronavirusa na raspolaganju bi mogla biti još dva cjepiva. Uz Pfizer/BioNTechovo i Modernino koja već imaju odobrenja nadležnih tijela, početkom veljače EMA (Europska agencija za lijekove) mogla bi odobriti AstraZeneca/Oxford cjepivo, a moguće za mjesec ili dva i Johnson&Johnsonovo koje ima dodatnu prednost jer je potrebna samo jedna doza za stjecanje imuniteta, piše Jutarnji.

Iz J&J-a su stigli obećavajući rezultati jednog dijela završne studije po kojoj je to cjepivo postiglo 90-postotnu zaštitu kod 805 dobrovoljaca nakon 29 dana, a poslije 57 dana stopostotnu, izvijestio je New England Journal of Medicine. Također se naglašava da su nuspojave poput povišene temperature, bolova u mišićima i na mjestu uboda bile brzo prolazne. Rezultati zadnje faze ispitivanja učinkovitosti očekuju se tijekom veljače.

Stručnjaci drže da će učinkovitost ovog cjepiva biti barem 80 posto ili veća, a prednost je ovog vektorskog cjepiva što ne zahtijeva niske temperature poput onih temeljenih na mRNA već se može čuvati u običnim hladnjacima.

Dostupnost dodatnih cjepiva vrlo je važna jer se još uvijek ne zna koliko traje zaštita onih koji su preboljeli virus. Poznato je da ta zaštita traje najmanje pet mjeseci, a Britanci su u jednoj studiji dokazali 64 slučaja ponovne zaraze među 6614 onih koji su preboljeli koronu u prvom valu. Ističe se da problem može biti da oni koji su već imali koronu, ako se ponovo zaraze, ne moraju uopće imati simptome, osobito one teške, ali moguće je da mogu prenijeti bolest na druge što bi se cijepljenjem izbjeglo.

Pročitajte još

Hrvatska broji 1741 novooboljelih, preminula 21 osoba

Dulist

U županiji 85 novih slučajeva, preminula 91-godišnja Dubrovkinja

Dulist

Stožer poziva na cijepljenje u četvrtak i petak, moguće i primanje treće doze

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija