Zanimljivosti

‘URADI SAM’ SAVJET Kako od ostataka sapuna napraviti sapun?

'URADI SAM' SAVJET Kako od ostataka sapuna napraviti sapun?

Ako u kući imate ostatke starog sapuna, uz malo kreativnosti i truda sami možete napraviti ‘novi’ sapun, a pritom uštedjeti novac za neke druge stvari.

Za izradu je potrebno:
-ostaci sapuna (glicerinskog, prozirnog ili u bilo kojoj boji)
-boja za sapun (lako je možete naći u apotekama ili bolje opremljenim trgovinama)
-kalupi za kolače (u nedostatku ovih, možete se poslužiti i plastičnom ambalažom bombonjere)
-posuda za kuhanje
-izmrvljene latice suhog cvijeća
-oštar nož, mala žlica i drveni štapić od sladoleda
-eterično ulje po izboru (koje ne morate staviti)

Postupak:
Stavite u posudu vodu da provri. Nasijecite na komadiće ostatke sapuna i stavite ih u staklenu posudu, teglu ili slično, koju ćete zatim držati iznad posude da bi se sapun istopio i postao homogena smjesa. Sapun treba prilično dugo kuhati dok se počne otapati, a kako bi se što bolje otopio može se dodati i malo vrele vode koja će pospješiti i ubrzati postupak pretvaranja starog sapuna u gustu masu.

Ako želite dobiti sapun u boji, dodajte odmah nekoliko kapi boje po izboru. Što više dodajete, to dobivate intenzivniju boju sapuna. Po želji, dok je sapun još na pari, možete dodati eterično ulje lavande, jasmina, ružmarina, naranče, limuna, vanilije ili neko drugo. Ovo izmiješajte drvenim štapićem od sladoleda. Potom smjesu izlijte u kalupe i ostavite da se ohladi, a to ćete ubrzati ako sapune ostavite neko vrijeme u frižideru ili u zamrzivaču nekoliko minuta.

Za višebojne sapune – po prethodnom receptu napravite nekoliko smjesa u različitim bojama. Sipajte ih u kalup sloj po sloj, ali tako da se svaki sloj sapuna prethodno ohladi.

Za šarene sapune – ako želite šareni sapun, boju ne trebate sipati odmah u posudu, nego u kalupe. Kada rastopljeni sapun naspete u kalupe, dodajte nekoliko kapi boje po izboru i onda lagano promiješajte drvenim štapićem od sladoleda. Ako želite sapun sa tankim šarama, onda umjesto štapića koristite čačkalice.

Za cvjetne sapune – latice suhog cvijeća izmrvite, zatim ih stavite u prazne kalupe. Preko njih sipajte jedan sloj sapuna te tako postupak ponavljajte do kraja ne čekajući da se slojevi osuše.

Bilo da su obliku cvijeta, dupina, srca, s mirisom lavande ili vanilije, šareni ili jednobojni, sigurno će poslužiti kao i oni kupljeni u trgovinama.

Šaljite i vi svoje ‘uradi sam’ kreacije na info@dulist.hr i rado ćemo ih objaviti na našem portalu.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist