HrvatskaZanimljivosti

Zanima vas zaštita mora? Besplatno preuzmite ovaj priručnik i saznajte sve o Jadranu!

Zanima vas zaštita mora? Besplatno preuzmite ovaj priručnik i saznajte sve o Jadranu!

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce nedavno je izdala zanimljiv besplatni priručnik o zaštiti mora i prepoznavanju živog svijeta Jadrana.

Osim što je samo po sebi to hvalevrijedna inicijativa, odlučili su ga čak i besplatno podijeliti, a možete ga preuzeti ovdje.

‘Priručnik se sastoji iz dva dijela, jednog koji obuhvaća i opisuje prijetnje Jadranskom moru te alate, mehanizme i postupke kojima se te prijetnje mogu smanjiti ili ukloniti, a drugi dio Priručnika donosi opise i fotografije za prepoznavanje 200 jadranskih vrsta (od alga do riba i morskih sisavaca), a namijenjen je studentima prirodoslovnih znanosti, roniocima te svim zaljubljenicima u more i onima koji o moru žele znati više’, zapisali su autori priručnika biolog Mosor Prvan, uz Zrinku Jakl, urednik Priručnika, na stranici udruge Sunce.

Udruga Sunce će Priručnik koristiti za potrebe terenskog rada na kartiranju vrsta i staništa te priručnik za sada neće biti u slobodnoj prodaji jer su tiskali ograničene količine (600 komada) predviđene projektom. Kako bi se sadržaj ipak mogao ponuditi svim ljubiteljima mora, omogućen je besplatan pristup pdf izdanju.

Priručnik je izrađen u sklopu projekta „Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4 M“ (IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora 2007 – 2013).

Ilustracija: Napuhnjača, jedna od riba spomenutih u priručniku

Pročitajte još

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist