Garaža

Ugovori o garaži – javni 4 godine!

Ugovori o garaži - javni 4 godine!

Tajnost ugovora o gradnji javne garaže na Ilijinoj glavici bila je isključiva želja i volja Grada Dubrovnika, a ne Midia Grupe.

Saznali su danas predstavnici Grada Dubrovnika na sastanku s predstavnikom Midia Grupe Petrom Thurom. Kako nam je objasnio zamjenik gradonačelnika Niko Šalja rečeno je da je Midia Grupa samo u jednom članku ugovora stavila oznaku povjerljivosti, a ista se zapravo odnosi na samu šprancu ugovora kako bi se zaštitilo intelektualno vlasništvo. Sam sadržaj ugovora, pogotovo svima zanimljive financijske stavke, dostupne su javnosti!

– Oznaku tajnosti jednostrano je napravio Grad Dubrovnik pa ju je kasnije jednostrano i skinuo rješenjem iz 2007. godine – objašnjava Šalja, a na pitanje kako se ranije nije znalo za to, odnosno kako se u ranijim razgovorima s Midiom ovo nije saznalo rekao je kako nije znao ni da je oznaka 'tajno' skinuta 2007. godine.

Prema Šaljinim riječima svatko može saznati bilo koji detalj iz ugovora koji ga zanima, što se dakle ne odnosi samo na, kako se dosad mislilo i govorilo, gradske vijećnike. No, ugovori se ne mogu kopirati i odnijeti sa sobom, pa smo zamjenika gradonačelnika pitali kako će se onda znati detalji – netko će nam ih prepričati ili?

– Ili da vam ih netko prepriča ili se može doći u gradsku upravu pročitati ih – odgovorio nam je Niko Šalja.
Za komentar smo pokušali dobiti i predsjednicu Gradskog vijeća Olgu Muratti koja je ovih dana uputila poziv vijećnicima za izvanrednu sjednicu o garaži, no nije odgovorila na poziv.
A u privitku poziva za sjednicu nalazi se i zahtjev gradonačelnika Andra Vlahušića za sazivanje sjednice. U objašnjenju Vlahušić tako navodi:

– U privitku Vam dostavljam cjelovitu dokumentaciju, te Vam skrećem pozornost na dopis Upravnog odjela za poslove gradonačelnika od 1. rujna 2001. da za određene dokumente postoji klauzula povjerljivosti – napisao je Vlahušić.

I zaista je cijela priča oko tajnosti ugovora nevjerojatno, tim više što je aktualna gradska vlast osvojila izbore ima dvije i pol godine, te je pomalo nevjerojatno da nitko nije znao da ugovori, odnosno njihov sadržaj nije tajna.
 
Predsjednik Gradske organizacije HNS-a Antun Pravedan kratko nam je nastalu situaciju komentirao riječima:
– Ako je to istina, znači da je HDZ to par godina tajio. Ja kao gradski vijećnik nikad ugovore nisam mogao dobiti, jedino su ih vijećnici mogli doći pročitati u kancelariju s Antunom Kisićem. Ako su javni onda su javni za sve – rekao je Pravedan pitajući je li ijedan novinar nakon 2007. godine imao pristup ugovorima.
 

Kako se ističe u priopćenju na službenim stranicama gradske uprave, sukladno Zakonu o obveznim odnosima Grad Dubrovnik trenutno nije u mogućnosti objaviti cjelovite ugovore kakvi su dostavljeni gradskim vijećnicima s naznakom povjerljivosti, ali sve odredbe dat će na raspolaganje javnosti nakon tematske sjednice Gradskog vijeća.

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović