Koronavirus u Hrvatskoj

U SAD-u više od 10 tisuća preminulih, iz Kine se pohvalili niti jednom smrću u 24 sata

U SAD-u više od 10 tisuća preminulih, iz Kine se pohvalili niti jednom smrću u 24 sata

Prema trenutnim podacima Worldmetera u svijetu je 1,362,045 ljudi zaraženo koronavirusom, preminulih je 76,328, a ozdravljelih 293,655, piše N1

Zaraženih koronavirusom u Italiji je 135,586. Dosad se oporavilo 24,392 ljudi, a umrlo njih 17,127, piše Guardian. Italija u posljednja 24 sata bilježi namjanji broj novooboljelih od kad je 9. ožujka uvedena karantena – 3039 potvrđenih slučajeva. Umrle su 604 osobe.

Više od sto osoba zaraženih novim koronavirusom umrlo je u zadnja 24 sata u Švedskoj, pokazuju podaci koje je u utorak u 14 sati objavila švedska Agencija za zdravlje. Ta zemlja s 10,3 milijuna stanovnika koja provodi blaže mjere za suzbijanje virusa, sada ima 7.693 zaražena i 591 umrlog, što je puno viša stopa smrtnosti nego kod njezinih nordijskih susjeda. No agencija ističe da se od novih 114 umrlih evidentiranih u utorak dio odnosi na izmijenjene brojčane podatke za zadnje dane.

Epidemiološki institut Robert Koch objavio je u utorak da smatra kako je za Njemačku prerano govoriti o normalizaciji situacije u vezi sa širenjem koronavirusa te je istodobno preporučeno instaliranje aplikacije koja bi pratila širenje zaraze. “Za sada još ne možemo govoriti o nekakvom smirivanju situacije i moramo pričekati razvoj u sljedećim danima”, rekao je na konferenciji za medije direktor Instituta Robert Koch (RKI) Lothar Wieler. On je istodobno rekao kako novi podaci o zaraženima u Njemačkoj govore o “povoljnom razvoju” situacije, ali da se još uvijek “ne može dati znak za prestanak uzbune”.

Francuska je u utorak ušla u četvrti tjedan izolacije u borbi protiv epidemije koronavirusa koji je do sada u toj zemlji usmrtio gotovo 9000 ljudi. “Izolacija će trajati onoliko dugo koliko je potrebno jer još uvijek nismo dosegli vrhunac epidemije”, izjavio je ministar zdravstva Olivier Veran i dodao da trenutno nema govora o ublažavanju mjera. S lijepim proljetnim vremenom i predstojećim blagdanom Uskrsa, ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je zatražio od načelnika policijskih sjedišta da “od slučaja do slučaja preispitaju nužnost jačanja mjera” tamo gdje se mogu vidjeti znakovi popuštanja.

U Španjolskoj su u utorak umrle 743 osobe zaražene koronavirusom, najviše u posljednja tri dana, iako još uvijek manje od prošlotjednog prosjeka s više od 800 umrlih, a zdravstveni dužnosnici ističu da je ipak na djelu silazni trend širenja epidemije. „Razlog današnjeg dnevnog porasta je što su stigli neki podaci od vikenda, koji su kasnili, no opća tendencija je silazna“, rekla je šefica zdravstvene službe María José Sierra na konferenciji za medije. Ukupan broj preminulih je dosegnuo 13.798 te je na korak do prelaska nove psihološke granice.

Prvi put od početka pandemije Kina je prijavila kako u posljednja 24 sata nije bilo smrti povezane s koronavirusom. U istom razdoblju zabilježena su 32 nova slučaja zaraze, javlja BBC.

Broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom u SAD-u tijekom ponedjeljka je premašio brojku od 10.000, objavilo je sveučilište Johns Hopkins. Prema podacima Johns Hopkinsa, koji svakodnevno objavljuje podatke o broju zaraženih i umrlih, dosada je u SAD-u umrlo 10.524 osoba.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist