Kultura

U PRIZEMLJU KNJIŽNICE Otvorenje izložbe slika ‘Fragmentacija’ Anamarije Obradović

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u ponedjeljak, 16. svibnja s početkom u 20 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe slika ‘Fragmentacija’ dubrovačke slikarice Anamarije Obradović. Predgovor za izložbu napisala je Petra Golušić.

-U seriji slika Anamarije Obradović Fragmentacija (2020. – nadalje) navode se elementi povijesne jezgre Dubrovnika. Vidimo kako se iz centra pikturalnog polja ili iz neke druge točke; kreću prema van ili prema unutra, skulptura sv. Vlaha, rozeta, kupola Katedrale, fragment Zvonika, Orlandov stup, maskeron, kapitel Kneževog dvora, skulptura anđela s fasade crkve itd. Od Dubrovnika se zapisuje njegovo kulturno dobro koje se interpretira u detaljima. Svi uslikani motivi označavaju bogatstvo kulturnog nasljeđa. Njega je teško uništiti i ugroziti. On se slika kao trajna vrijednost. Detalji Grada levitiraju na i u monokromnim pozadinama i podlogama. To su ekrani zbilje u kojoj se sve loše i mračno poništava. Sadržaj je dokinut. On danas uništava izgled povijesne jezgre i opasna je šteta jer nije u skladu s iskonskim vrijednostima čovjeka. Markira se neuništivost ljudskog duha u njegovoj kreaciji urbanog tkiva i misli se budućnost. Ona se uprizoruje u snazi pojedinačnog koje se simbolici upisuje – istaknula je Golušić.

Pročitajte još

Zadarski komorni orkestar nastupa u Dvoru

Dulist

NIKA RUŽARIJA OREPIĆ Konavosko pijanističko čudo na Muzičkoj akademiji

Mia Njavro Banić

U PONEDJELJAK Predavanje akademkinje Nelle Lonza u Lazaretima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija