Kultura

[FOTOGALERIJA] ‘Meditacija na ornamentalne forme’ naših mladih slikara

[FOTOGALERIJA] 'Meditacija na ornamentalne forme' naših mladih slikara

Otvorenje izložbe radova učenica i učenika 2. razreda Slikarskog odjela UŠLS, nastale u suradnji sa Dubrovačkim muzejima ‘Meditacija na ornamentalne forme’ održalo se ovog četvrtka u Galeriji mladih na Slikarskom odjelu Umjetničke škole (ex Zarazni odjel).

Izlagali su Lucia Maria Bagavac, Dominik Čižek, Vito Jakobušić, Ana Kužnin, Nika Masle, Amela Mešković, Nika Pavlović, Dora Peručić, Adelisa Pezerović, Josipa Reškovac, Leona Šuljak i Petra Ujdur, a projekt slikanja formi dio je šire koncepcijske cjeline unutar koje učenici istražuju kulturnu i povijesnu baštinu dubrovačkog kraja, koja im potom služi kao inspiracija za reinterpretacije u raznim likovnim tehnikama.

Ova izložba plod je još jedne uspješne suradnje Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Dubrovačkih muzeja. Učenici su u istraživanje ornamenata krenuli iz Etnografskog muzeja u Dubrovniku. Voditelj Etnografskog muzeja, viši kustos Ivica Kipre, održao im je stručno predavanje na temu narodne ili folklorne umjetnosti kroz prizmu tradicijskih tehnika izrade i ukrašavanja, motiva i simbola te njihovog osnovnog ili skrivenog značenja. Na primjerima iz zbirke predstavio im je različite stilske i kulturne utjecaje, koji su odredili narodnu ornamentiku i estetiku predmeta na jugu Hrvatske.

Likovno polazište projekta bilo je promatranje i analiziranje ornamenata na različitim uporabnim predmetima koji se nalaze u zbirci muzeja. Fokus je bio kako na njihovom arhetipskom značenju, tako i na linearnoj formi, obrascima ponavljanja te vidovima varijacije teme. Cilj projekta bio je da, na temelju obrađenog sadržaja, učenici osmisle vlastitu reinterpretaciju pučke likovnosti i simbolike u tehnici tempere na papiru.

Učenici su pritom razvijali kompetenciju analitičkog promatranja i iskušali se u gradnji vlastitih uzoraka potaknutih promatranjem. Likovni problem koji su istraživali bio je kontrast boje prema boji, odnosno kontrastiranje triju primarnih, sekundarnih ili tercijarnih boja unutar forme ornamenta. Kretanje kroz kromatsku skalu mogli su nadopuniti samo ne-bojama, tj. crnom i bijelom.

Izloženi radovi pokazuju da su bogatstvo i ljepota predložaka s kojima su se učenici susreli, djelovali poticajno na realizaciju vrlo osobnih interpretacija te oslobodili njihovu kreativnost i istraživački duh. Zahvaljujemo još jednom gosparu Kipri na uistinu zanimljivom i nadahnutom vodstvu kroz zbirku, koje je značajno doprinijelo uspješnoj realizaciji ovog projekta – zapisao je profesor mentor Davor Lucianović, voditelj Galerije mladih.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist