Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatsku stiglo i Modernino cjepivo, prva tranša ide Sisačko-moslavačkoj županiji

U Hrvatsku stiglo i Modernino cjepivo, prva tranša ide Sisačko-moslavačkoj županiji

U Hrvatsku je u utorak pristiglo prvih 3.600 doza Moderna cjepivo, poručili su iz Vlade uz dvije fotografije cjepiva i kutije.

Cijela prva tranša uputit će se za cijepljenje ljudi protiv bolesti COVID-19 u Sisačko-moslavačkoj županiji, objavio je Twitteru glasnogovornih Vlade RH Marko Milić.

Nakon cijepljenja Moderninim cjepivom, imunitet bi trebao trajati najmanje godinu dana, priopćili su iz tvrtke u ponedjeljak na konferenciji J.P. Morgan Healthcare.

Pojava novih sojeva virusa pokazala je da je mRNA tehnologija bila dobar izbor za razvoj cjepiva, priopćili su iz Moderne. Modernino cjepivo koristi sintetičku mRNA za oponašanje površine koronavirusa i podučavanje imunološkog sustava da je prepozna i neutralizira, piše Reuters, a prenosi N1.

Moderna je u prosincu rekla da će provesti testove kako bi potvrdila da je cjepivo učinkovito protiv bilo kojeg soja.

Najavili su proizvodnju između 600 milijuna i milijardu doza svog cjepiva u 2021. godini, a od prodaje očekuju 11.7 milijardi dolara.

– Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima ispitivanja Na putu smo da proizvedemo najmanje 600 milijuna doza – kazao je izvršni direktor Moderne Stephane Bance.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist