Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj prijavljene 173 nuspojave na cjepivo. Pročitajte o čemu se radi

U Hrvatskoj je do srijede protiv COVID-a cijepljeno gotovo 55 tisuća ljudi. Prijavljene su 173 nuspojave: 166 se odnosi na Pfizer/BioNTechovo, a 7 na Modernino cjepivo. Od svih prijavljenih nuspojava analizirano ih je za sada 116. HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom, donosi HRT.

– Do sad je oko 80 posto prijava ocjenjeno neozbiljnim. Radilo se o blažim simptomima poput temperature i boli na mjestu primjenje cjepiva. Oko 20 posto je ozbiljnijih prijava – svrbež, osip i koprivnjača, no primjernjeni su odgovarajući ljekovi i svi su se oporavili – tvrdi glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Ali, dodaje Bašić, zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja sa smrtnim ishodima. Radilo se, tvrdi – o događajima koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva, za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Također, dvije doze cjepiva nisu ispravno aplicirane – primjenjeno je nerazrijeđeno cjepivo, ali nije bilo nuspojava.

– Mi ne očekujemo da će se bilo što osobama sa koncentriranijim cjepivom dogoditi, ali će ih se pažljivo pratiti – kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nuspojave se najčešće pojavljuju u roku od nekoliko sati do dva dana.

Pročitajte još

Što ako primite poziv za cijepljenje drugom dozom dok ste izvan mjesta prebivališta?

Dulist

U Hrvatskoj 491 novooboljeli, preminulo 27 osoba

Dulist

OBRAĐENA 374 UZORKA U županiji 12 novih slučajeva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija