Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj prijavljene 173 nuspojave na cjepivo. Pročitajte o čemu se radi

U Hrvatskoj je do srijede protiv COVID-a cijepljeno gotovo 55 tisuća ljudi. Prijavljene su 173 nuspojave: 166 se odnosi na Pfizer/BioNTechovo, a 7 na Modernino cjepivo. Od svih prijavljenih nuspojava analizirano ih je za sada 116. HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom, donosi HRT.

– Do sad je oko 80 posto prijava ocjenjeno neozbiljnim. Radilo se o blažim simptomima poput temperature i boli na mjestu primjenje cjepiva. Oko 20 posto je ozbiljnijih prijava – svrbež, osip i koprivnjača, no primjernjeni su odgovarajući ljekovi i svi su se oporavili – tvrdi glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Ali, dodaje Bašić, zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja sa smrtnim ishodima. Radilo se, tvrdi – o događajima koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva, za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Također, dvije doze cjepiva nisu ispravno aplicirane – primjenjeno je nerazrijeđeno cjepivo, ali nije bilo nuspojava.

– Mi ne očekujemo da će se bilo što osobama sa koncentriranijim cjepivom dogoditi, ali će ih se pažljivo pratiti – kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nuspojave se najčešće pojavljuju u roku od nekoliko sati do dva dana.

Pročitajte još

Hrvatska ima 10.500 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je 59 osoba

Dulist

U županiji 377 novooboljelih, jedna osoba preminula

Dulist

Nije istina da bez COVID potvrde nećete moći kod liječnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija