Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 56 novooboljelih od koronavirusa, život izgubile tri osobe

U Hrvatskoj 56 novooboljelih od koronavirusa, život izgubile tri osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite RH u nedjelju predstavio je nove informacije o borbi protiv epidemije koronavirusa u našoj državi.

– Imamo 56 novih bolesnika što ukazuje da imamo u Hrvatskoj imamo ukupno 1182 bolesnika, napravljeno je 10.887 testova, u 24 sata 1.014 te ih je 10.9 posto pozitivno. Preminula su tri blesnika i to u Dubrovniku (85), Osijeku (82) i Zadru (88) – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući kako je 339 osoba na respiratoru, a 125 ih je oporavljenih dok je 374 hospitalizirano.

Prosjek oboljelih je 48,7 godina, a muškaraca je 52 posto. Zanimljivo je i kako je pacijent iz Osijeka umro još 31. siječnja, no tek je danas došao pozitivan COVID-19 nalaz.

– Mjere samoizolacije jučer prekršilo je 37 osoba, a imali smo u 24 sata ukupno 46 dojava – poručio je predsjednik stožera Davor Božinović. To znači da je u RH do sada prijavljeno preko 3000 kršenja mjera samoizolacije te ih je utvrđeno preko 1200 slučajeva.

Dosada izdano je 441.721 e-propusnica za napuštanje mjesta prebavališta, a odbijeno je 12.884 zahtjeva. Kriteriji će se, iznio je, naknadno pooštravati. No, to ne znači da će se one prestati davati. Izjavio je je i kako je među novooboljelima 18 policajca te ih je trenutno 85 u samoizolaciji.

Također, Božinović je potvrdio kako je sinoć u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman sletio poseban charter zrakoplov repatrijacije s hrvatskim državljanima iz inozemstva te ih večeras stiže još.

– Svima koji su sinoć sletili uzet je bris te je zaključeno da su negativni na COVID-19 – zaključio je ravnatelj HZZJZ Krunoslav Capak. Isto će se napraviti večeras s osobama koja stižu u RH autobusom i katamaranom.

Novinare je zanimalo kakvo je stanje djeteta oboljelog u Nuštru, a koje ima četiri jeseca. Prema Capakovim riječima ono je dobro, zarazilo se od COVID-19 pozitivne majke. Inače djece do 10 godina je zaraženo 26, do 20 godina 33, 143 oboljelih ima oko 70 godina, a najviše ih je u dobi od 50 do 60 godina.

– Dosadašnja iskustva s djecom i trudnicama su pozitivna. Nisam stručnjak za to područje, ali prenosim mišljenje dr. Čorša. Trudnice koje su pozitivne na COVID-19 porađaju se carskim rezom i novorođenčad prema svjetskoj praksi nisu najčešće pozitivna – poručio je Capak.

Osvrnuo se i na podatak kako su znastvenici u SAD-u nadomak pronalasku cjepiva. Ono je još u fazi kličkog ispitivanja te, kako je rekao Capak, do njega je dalek put.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist