Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 206 oboljelih od koronavirusa, 49 više nego jutros

vili beros 2

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u subotu u 16 sati obratio se javnosti s novim informacijama o širenju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

– U RH imamo 206 oboljelih, što je za 49 više od jutrošnje presice. Ukupno 2.100 bolesnika je testirano. Ovo znači da ono što Stožer najavljuje već danima je da smo ušli u fazi kada se broj oboljelih opovećava u kratkom vremenu. To znači da smo u uzlaznoj fazi putanje epidemijske krivulje, a to se može spriječiti samo pridržavanjem izdanih uputa. Još jedna negativna okolnost se događa, a to je da postoje građani koji ne poštuju preporuke i mjere izolacije kao i okupljanja na javnim mjestima. Stoga ću ponovit svoj zahjev građanima da poštuju naše preporuke. Vašim primjerom pokažite kako se to radi – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš razjasnio da je poželjno boraviti na svježem zraku, ali ne u grupama već izolirano sa razmakom od dva metra među osobama.

Bernard Kajić iznio je svrhu samoizolacije. U nju, objasnio je, moraju ići bliski kontakti oboljeloga ili osobe koje dolaze iz zemalja s povećanim brojem oboljelih.

– Svrha je da oni u toj samoizolaciji ostvare što manji broj kontakata. Činjenica je da su oni bolesni onog dana kad razviju kliničke simptome, ali mogu biti i ranije dok su relativno zdravi. Treba se u samoizolaciji ljudima omogućiti zdravstvena njega pogotov onima koji razviju akutna oboljenja – kazao je Kajić.

Alemka Markotić, ravnateljica ‘Dr. Fran Mihaljević’ kazala je kako je dobra vijest da nema novih pacijenata na respiratoru, iako ima novih kandidata. Još jednom je istaknula sve mjere opreza da se shvate ozbiljno, jer ako se ne pridržavamo pravila dovodimo u opasnost sebe, ali i ostale.

– Imamo 78 novooboljelih što je gotovo dvije trećine nego što smo imali prije 24 sata. Koliko će uzlazna putanja biti strma ovisi o našem ponašanju, odnosno hoćemo li se pridržavati naputka o socijalnoj izolaciji ili ne – poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZZJZ te zahvalio svih zdravstvenim djelatnicima i volonterima. Dodao je i kako je ukupno 12 zaraženih zdravstvenih djelatnika.

Davor Božinović, predsjednik Stožera dodao je da policija neumorno radi na zaštiti reda i mira te zdravlja građana. Naredbe i upozorenja daje usmeno, korištenjem megafona s daljine te svjetlosnim upozorenjima. Ako to ne urodi plodom ljudi će se kažnjavati s pet do 10 tisuća kuna.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist